Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома

"Жената трябва да може да роди там, където се чувства сигурна"
Обновена: 21 ное 2012 16:41 | 20 ное 2012 20:00, Кристина Газиева
335
Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома
Снимка: "Естествени идеи"

Да се даде правото на всяка жена да роди там, където се чувства най-спокойна. За това апелираха организаторите на пресконференция на тема „Регламентирано раждане в домашни условия“. За целта представители на неправителствените организации „Родилница“, „Естествено“ и „Асоциация на българските дули“ призоваха за промяна в правната уредба в България, която на този етап забранява медицински представители да асистират при планирано раждане в домашни условия.

Ситуацията в България

Докато в много страни в Европа и по света се позволява на медицински лица да асистират по време на раждане в домашни условия, в България ситуацията изглежда по съвсем друг начин. Медицинско асистиране извън болницата може да се извършва само ако раждането е непланирано и се налага незабавна медицинска намеса.

"Жената трябва да може да роди там, където тя се чувства сигурна. Извънболничното раждане с асистирането на акушер е предпочитан избор на повечето майки“, сподели Мина Парчева, член на организация „Родилница“.  Тя цитира и резултатите от анкета проведена през 2011 г., според която около 35 хиляди жени в детеродна възраст искат да родят в домашни условия.

„На този етап в България планираното раждане извън болница не е разрешено и ако присъства медицинско лице, то носи административно-наказателна отговорност плюс глоба и лишаване от свобода в някои случаи“, допълни тя.

Мина Парчева, която е майка и е раждала в домашни условия, акцентира и върху това, че България е членка на Европейския съюз и като такава трябва се съобразява с тенденциите в останалите страни.

Защо има нужда от регламент?

Апелът на майките от трите неправителствени организации е държавата законово да уреди правото на жената да избира къде да роди. „Според  актуалния закон за лечебните заведения раждането може да се осъществява само в болница“, коментира още Мина Парчева.

Тя допълни, че според Европейската конвенция за правата на човека, приета и от България през 1992 г., всеки има право на неприкосновеност на семейния и личния живот. Това право включва и правото на жената да избере къде да се осъществи нейното раждане.

„Медицинските лица не биха асистирали на този етап при планирано домашно раждане поради страх от съответните санкции. Освен това липсва и необходимото обучение на специалистите да асистират естественото раждане у дома. Това създава и рискове за здравето на родилката и на бебето“, допълниха участниците в пресконференцията.

А защо не в болница?

Майките застанаха зад позицията, че родилните грижи, предоставени от медицинските лица в българските болници, са далеч под нивото на добрите практики в повечето страни-членки на ЕС. Раждането в българските болници е разглеждано само като физиологичен процес, без да се взима под внимание фактът, че начинът на протичането му въздейства и върху психологическото състояние както на майката, така и на детето.

"След това, което преживях при раждането в болница, аз категорично реших, че второто си дете ще родя в домашни условия", сподели Ралица Димитрова, която преди две години ражда у дома.

"През 2003 родих сина си. След раждането излязох от болницата със спукано ребро, а той беше със счупена ключица. Наистина травмиращо за мен раждане. Нямах възможност даже да науча бебето си да кърми. Решението да родя вкъщи не беше лесно, но смятам, че е едно от най-добрите неща, които успяхме да дадем като старт на второто си дете", сподели още майката.

Гледната точка на акушера

„Ние зачитаме правото на всяка една жена и нейния личен избор да роди както иска, където иска и с когото иска.“, каза председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова, като веднага добави, че в момента в България този тип раждане не е препоръчителен.

„България не е готова за подобно нещо. Аз работя като акушерка вече 35 години и мое първо задължение е да се грижа за здравето както на майката, така и на бебето. Все още не сме готови за това. Правната страна, регламентът за подобен акт, също така и обучението на акушерките са важни стъпки, през които трябва да се мине, за да се осъществи едно безопасно раждане вкъщи.“, сподели още Емилия Казълова.

Председателят на Алианса на българските акушерки допълни, че акушерките в България са обучавани по определен начин и в болнична обстановка. Те не биха могли да поемат задачата на техни колеги, които на Запад асистират по време на домашно раждане, тъй като това е дейност, която изисква по-специфично обучение.

Стая в болницата, оборудвана близко до домашната обстановка

Да се оборудва стая в болниците, в която бъдещата майка да се чувства добре, да бъде близка до домашната обстановка и да присъстват близките, които майката желае, предложи Антоанета Калушкова, акушерка и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Това би бил един преходен вариант, подобен на така наречените родилни къщи, които са по-разпространени на Запад.

Тази година представители на трите неправителствени организации са пратили писмо към Министерство на здравеопазването, но все още  не са получили отговор.

Припомняме, че след инцидента в Бургас, където бебе почина при опит за раждане в домашни условия, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се произнесе твърдо против раждането извън болници.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, заяви министър Десислава Атанасова.


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.