Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома

"Жената трябва да може да роди там, където се чувства сигурна"
Обновена: 21 ное 2012 16:41 | 20 ное 2012 20:00,
335
Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома
Снимка: "Естествени идеи"

Да се даде правото на всяка жена да роди там, където се чувства най-спокойна. За това апелираха организаторите на пресконференция на тема „Регламентирано раждане в домашни условия“. За целта представители на неправителствените организации „Родилница“, „Естествено“ и „Асоциация на българските дули“ призоваха за промяна в правната уредба в България, която на този етап забранява медицински представители да асистират при планирано раждане в домашни условия.

Ситуацията в България

Докато в много страни в Европа и по света се позволява на медицински лица да асистират по време на раждане в домашни условия, в България ситуацията изглежда по съвсем друг начин. Медицинско асистиране извън болницата може да се извършва само ако раждането е непланирано и се налага незабавна медицинска намеса.

"Жената трябва да може да роди там, където тя се чувства сигурна. Извънболничното раждане с асистирането на акушер е предпочитан избор на повечето майки“, сподели Мина Парчева, член на организация „Родилница“.  Тя цитира и резултатите от анкета проведена през 2011 г., според която около 35 хиляди жени в детеродна възраст искат да родят в домашни условия.

„На този етап в България планираното раждане извън болница не е разрешено и ако присъства медицинско лице, то носи административно-наказателна отговорност плюс глоба и лишаване от свобода в някои случаи“, допълни тя.

Мина Парчева, която е майка и е раждала в домашни условия, акцентира и върху това, че България е членка на Европейския съюз и като такава трябва се съобразява с тенденциите в останалите страни.

Защо има нужда от регламент?

Апелът на майките от трите неправителствени организации е държавата законово да уреди правото на жената да избира къде да роди. „Според  актуалния закон за лечебните заведения раждането може да се осъществява само в болница“, коментира още Мина Парчева.

Тя допълни, че според Европейската конвенция за правата на човека, приета и от България през 1992 г., всеки има право на неприкосновеност на семейния и личния живот. Това право включва и правото на жената да избере къде да се осъществи нейното раждане.

„Медицинските лица не биха асистирали на този етап при планирано домашно раждане поради страх от съответните санкции. Освен това липсва и необходимото обучение на специалистите да асистират естественото раждане у дома. Това създава и рискове за здравето на родилката и на бебето“, допълниха участниците в пресконференцията.

А защо не в болница?

Майките застанаха зад позицията, че родилните грижи, предоставени от медицинските лица в българските болници, са далеч под нивото на добрите практики в повечето страни-членки на ЕС. Раждането в българските болници е разглеждано само като физиологичен процес, без да се взима под внимание фактът, че начинът на протичането му въздейства и върху психологическото състояние както на майката, така и на детето.

"След това, което преживях при раждането в болница, аз категорично реших, че второто си дете ще родя в домашни условия", сподели Ралица Димитрова, която преди две години ражда у дома.

"През 2003 родих сина си. След раждането излязох от болницата със спукано ребро, а той беше със счупена ключица. Наистина травмиращо за мен раждане. Нямах възможност даже да науча бебето си да кърми. Решението да родя вкъщи не беше лесно, но смятам, че е едно от най-добрите неща, които успяхме да дадем като старт на второто си дете", сподели още майката.

Гледната точка на акушера

„Ние зачитаме правото на всяка една жена и нейния личен избор да роди както иска, където иска и с когото иска.“, каза председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова, като веднага добави, че в момента в България този тип раждане не е препоръчителен.

„България не е готова за подобно нещо. Аз работя като акушерка вече 35 години и мое първо задължение е да се грижа за здравето както на майката, така и на бебето. Все още не сме готови за това. Правната страна, регламентът за подобен акт, също така и обучението на акушерките са важни стъпки, през които трябва да се мине, за да се осъществи едно безопасно раждане вкъщи.“, сподели още Емилия Казълова.

Председателят на Алианса на българските акушерки допълни, че акушерките в България са обучавани по определен начин и в болнична обстановка. Те не биха могли да поемат задачата на техни колеги, които на Запад асистират по време на домашно раждане, тъй като това е дейност, която изисква по-специфично обучение.

Стая в болницата, оборудвана близко до домашната обстановка

Да се оборудва стая в болниците, в която бъдещата майка да се чувства добре, да бъде близка до домашната обстановка и да присъстват близките, които майката желае, предложи Антоанета Калушкова, акушерка и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Това би бил един преходен вариант, подобен на така наречените родилни къщи, които са по-разпространени на Запад.

Тази година представители на трите неправителствени организации са пратили писмо към Министерство на здравеопазването, но все още  не са получили отговор.

Припомняме, че след инцидента в Бургас, където бебе почина при опит за раждане в домашни условия, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се произнесе твърдо против раждането извън болници.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, заяви министър Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, няма ли да препоръчате да завиваме недоносените дечица в сурови *** кожи, вместо кувьози, както са правели пра пра бабите ни.
262
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, пък като ми влезете с темата за ваксините и кърменето до 16г., много сте ми любими. Ненормалници с големи претенции.
261
5
 
12
 
! Отговори
Няма да стане преди 11 години
300, откъде-накъде ние да плащаме за домашно раждане, което е безумно по-скъпо и като апаратура, и като подготовка на кадрите?! Изобщо имаш ли си идея колко е приложимо в момента в България във вида, в който би трябвало да бъде? Оставям настрана психопатки, демонстриращи "смелост" и натурализъм.
260
4
 
12
 
! Отговори
Доктор Vivian преди 11 години
След като в момента няма регламент за домашно раждане е абсолютно недопустимо да се пропангандира НЕасистирано /или асистирано по скайп/ такова. Госпожата дето е родила вкъщи да си затваря устата.Не промивайте мозъците на младите жени!!! Още повече, че вие, активистите, не поемате ни най-малка отговорност в случай на нещастие! А трябва да ви съдят за тази пропаганда!!!
259
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички тук, които сте скочили срещу "единствената дама", очевидно се смятате за най-мъдрите същества на земята, които единствени имат разум да взимат правилни решения, затова е ваш дълг да спасите всички бъдещи майки, които не са толкова надарени умствено и могат да бъдат заблудени и погубени от агитацията на въпросната дама.Защо не се доверите на интелекта на бъдещите майки? Най-вероятно са в състояние да взимат самостоятелни решения и нямат нужда да ги спасявате?
258
4
 
2
 
! Отговори
До 292 преди 11 години
Ти медицинско лице ли си, или тези неща ги четеш в чичко Гугъл и по лекциите на дулите?
257
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ЕДИНСТВЕНАТА ДАМА 293, 294, 295, 296------------------------------------------------------------------Защо е тази ярост?Никой не ти забранява да раждаш, където си поискаш - може и в гората, по полята, по тревата, в реката, където искаш.Можеш и целия квартал да събереш да ти гледат раждането.Само не се натрапвай с извратените си идеи! Не заблуждавай младите майки да рискуват своя и този на децата си живот!Това, което вършите е престъпление, колкото и скъпо да ви се плаща за дейността.
256
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия жени, които искат да раждат у дома, също имат принос към здравната система. Откъде-накъде те ще плащат за вашите раждания в болница, но вие няма да плащате за техните у дома.
255
3
 
3
 
! Отговори
до 295 преди 11 години
2980 0 До До 291 преди 16 секундиЗащо ни занимаватете с вашите глупости. Ние също сме мислещи, четящи и образовани хора. И знанията ни не се градят на "тубата". Раждайте както искате, без да пречите и да харчите парите на хората. извинявам се на 291 за грешния адрес
254
4
 
9
 
! Отговори
До До 291 преди 11 години
Защо ни занимаватете с вашите глупости. Ние също сме мислещи, четящи и образовани хора. И знанията ни не се градят на "тубата". Раждайте както искате, без да пречите и да харчите парите на хората.
253
12
 
7
 
! Отговори
До 295 преди 11 години
*** и проста, защото казвам болезнени истини!Ако някой провокира гняв във тебе, значи се гневиш на нещо в теб, което виждаш в другия. Понеже не си решил/а проблема в теб и не знаеш как, нападаш външно другите в които оглеждаш страха си. Но и да ги избиеш всичките, няма да ти стане по-леко ;-)Когато детето се роди, трябва да седи плътно до майката, за да усеща сърдечния и пулс. Тогава бебето е спокойно и после не боледува! Гледайте в тубата има много домашни раждания и всички са щастливи...
252
7
 
3
 
! Отговори
до 290 преди 11 години
Това е някой, който вярва само на телевизора! И си мисли, че има торбалан и баба яга!Кажи ти колко такива секти има? Защо ако някой изразява свободно себе си става сектант?Та колкото съм сектантка, толкова и терористка, толкова и комунистка, толкова и гербаристка... абе неудобна за страхливците! Я си погледнете собствения двор... или там боли?!?? Това, че на някой му се е случило нещо, не е причина да треперим всички без дори да знаем всички подробностии.Живота е доста богат, за ограничени
251
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 292Това че не си бедна не ти пречи да си *** и проста.Плацентата се раждала по -късно, ми отгледай си я и нея тогава. ***.Някои индивиди трябва да ги кастрират за да не причиняват вреда на помотомството си
250
7
 
4
 
! Отговори
До 291 преди 11 години
Не знам дали съм ***, но съм здрава и имам здрави деца!Мисля, уча, поемам отговорност и не ме е страх! Не съм посредствена да си мисля, че лекарите знаят всичко и ще са по отговорни от мен! Ако те е страх да живееш в пещерите... това е даже смешно :-DНай-вредната и неудобна поза и за майката и детето е легнала! Познай как раждат в болниците? Гледай "прекрасно зелено" има го в тубата. Там един френски гинеколог си признава, че само оперира и не знае нищо за раждането само по себе си!
249
11
 
4
 
! Отговори
До 292 преди 11 години
Теб и от това ли те е страх? Така живее ли се или само трепериш и даваш компетентни мнения без личен опит?Знаеш ли, че кръвта от бебето отива в плацентата преди да се роди, за да може да мине по лесно и после лекарите режат пъпната връв преди тази кръв с целия имунитет да се върне в бебето?!?! Затова плацентата се ражда по-късно. Затова децата ми без болници и ваксини са толкова жизнени и здрави. А даже не съм бедна :-)
248
6
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 11 години
Родих си вкъщи, ти внушаваш страх от родилните домове. По-добре брой колко майки и бебета са спасени там и са благодарни на лекарите си. С такива родили си вкъщи по 5 деца, ще процъфти само търговията с бебета.
247
4
 
13
 
! Отговори
до родилата вкъщи 4 преди 11 години
Петото можеш да го изтръскаш и на улицата, ако искаш, за да покажеш колко си смела. Адски си ***, ама честно. Тук не става дума за страх, а за акъл, който май нямаш. Заради такива като теб можеше още в пещерите да живеем, да кладем огън с пръчки и да си ловим храната с ръце, само и само да се покажем смели. Аман от *** патки..
246
3
 
13
 
! Отговори
майка на 2 деца преди 11 години
До Родих си в къщи 4!Лъжеш безсрамно!Такива като тебе промиват мозъците на децата ни.Раждай ако искаш като *** в сламата, но не парадирай с животинските си наклонности!Защо не си признете за коя секта работите, а се криете като мижитурки зад някакви измислени искания?
245
16
 
5
 
! Отговори
Родих си в къщи 4! преди 11 години
Леле колко страхливци има тука! И като умре някой в болница е нормално. В болниците сме приели, че се умира и никой не брои колко деца и майки са погубени в тези сгради за умиране!Един случай да немери системата и го раздухва по медиите. Проблема на системата е, че все повече хора я отхвърлят и тя се чуди как да всява страхове, за да задържи донорите. Но и вие страхливци скоро ще преборите страховете си и ще разберете най-млкото, че заради драмата на един не може да живеем в *** всички! :-*
244
6
 
2
 
! Отговори
дедо Минчо преди 11 години
Гиди хайвани с хавани! Ще им дадем ние една свобода на избора! Е-ех, немаше такива простотии на времето! Как само правхме и раждахме деца, е-ех... По команда, раз-два, раз-два.. Нема не искам, нема не мога! Сички депутати така са правени и раждани, вижте докъде стигнаха! И не само те... Само Бойчето ще ви оправи вас!