Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома

"Жената трябва да може да роди там, където се чувства сигурна"
Обновена: 21 ное 2012 16:41 | 20 ное 2012 20:00,
335
Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома
Снимка: "Естествени идеи"

Да се даде правото на всяка жена да роди там, където се чувства най-спокойна. За това апелираха организаторите на пресконференция на тема „Регламентирано раждане в домашни условия“. За целта представители на неправителствените организации „Родилница“, „Естествено“ и „Асоциация на българските дули“ призоваха за промяна в правната уредба в България, която на този етап забранява медицински представители да асистират при планирано раждане в домашни условия.

Ситуацията в България

Докато в много страни в Европа и по света се позволява на медицински лица да асистират по време на раждане в домашни условия, в България ситуацията изглежда по съвсем друг начин. Медицинско асистиране извън болницата може да се извършва само ако раждането е непланирано и се налага незабавна медицинска намеса.

"Жената трябва да може да роди там, където тя се чувства сигурна. Извънболничното раждане с асистирането на акушер е предпочитан избор на повечето майки“, сподели Мина Парчева, член на организация „Родилница“.  Тя цитира и резултатите от анкета проведена през 2011 г., според която около 35 хиляди жени в детеродна възраст искат да родят в домашни условия.

„На този етап в България планираното раждане извън болница не е разрешено и ако присъства медицинско лице, то носи административно-наказателна отговорност плюс глоба и лишаване от свобода в някои случаи“, допълни тя.

Мина Парчева, която е майка и е раждала в домашни условия, акцентира и върху това, че България е членка на Европейския съюз и като такава трябва се съобразява с тенденциите в останалите страни.

Защо има нужда от регламент?

Апелът на майките от трите неправителствени организации е държавата законово да уреди правото на жената да избира къде да роди. „Според  актуалния закон за лечебните заведения раждането може да се осъществява само в болница“, коментира още Мина Парчева.

Тя допълни, че според Европейската конвенция за правата на човека, приета и от България през 1992 г., всеки има право на неприкосновеност на семейния и личния живот. Това право включва и правото на жената да избере къде да се осъществи нейното раждане.

„Медицинските лица не биха асистирали на този етап при планирано домашно раждане поради страх от съответните санкции. Освен това липсва и необходимото обучение на специалистите да асистират естественото раждане у дома. Това създава и рискове за здравето на родилката и на бебето“, допълниха участниците в пресконференцията.

А защо не в болница?

Майките застанаха зад позицията, че родилните грижи, предоставени от медицинските лица в българските болници, са далеч под нивото на добрите практики в повечето страни-членки на ЕС. Раждането в българските болници е разглеждано само като физиологичен процес, без да се взима под внимание фактът, че начинът на протичането му въздейства и върху психологическото състояние както на майката, така и на детето.

"След това, което преживях при раждането в болница, аз категорично реших, че второто си дете ще родя в домашни условия", сподели Ралица Димитрова, която преди две години ражда у дома.

"През 2003 родих сина си. След раждането излязох от болницата със спукано ребро, а той беше със счупена ключица. Наистина травмиращо за мен раждане. Нямах възможност даже да науча бебето си да кърми. Решението да родя вкъщи не беше лесно, но смятам, че е едно от най-добрите неща, които успяхме да дадем като старт на второто си дете", сподели още майката.

Гледната точка на акушера

„Ние зачитаме правото на всяка една жена и нейния личен избор да роди както иска, където иска и с когото иска.“, каза председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова, като веднага добави, че в момента в България този тип раждане не е препоръчителен.

„България не е готова за подобно нещо. Аз работя като акушерка вече 35 години и мое първо задължение е да се грижа за здравето както на майката, така и на бебето. Все още не сме готови за това. Правната страна, регламентът за подобен акт, също така и обучението на акушерките са важни стъпки, през които трябва да се мине, за да се осъществи едно безопасно раждане вкъщи.“, сподели още Емилия Казълова.

Председателят на Алианса на българските акушерки допълни, че акушерките в България са обучавани по определен начин и в болнична обстановка. Те не биха могли да поемат задачата на техни колеги, които на Запад асистират по време на домашно раждане, тъй като това е дейност, която изисква по-специфично обучение.

Стая в болницата, оборудвана близко до домашната обстановка

Да се оборудва стая в болниците, в която бъдещата майка да се чувства добре, да бъде близка до домашната обстановка и да присъстват близките, които майката желае, предложи Антоанета Калушкова, акушерка и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Това би бил един преходен вариант, подобен на така наречените родилни къщи, които са по-разпространени на Запад.

Тази година представители на трите неправителствени организации са пратили писмо към Министерство на здравеопазването, но все още  не са получили отговор.

Припомняме, че след инцидента в Бургас, където бебе почина при опит за раждане в домашни условия, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се произнесе твърдо против раждането извън болници.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, заяви министър Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
3
 
20
 
! Отговори
пуйки шантави преди 11 години
И този риск е само защото - така ми е удобно, така е по- природно и естествено. ***,*** ако искате ама защо трябва да рискувате живота и на децата си - те какво са виновни че сте ***?
202
3
 
26
 
! Отговори
пуйки шантави преди 11 години
Не може да искате да раждате вкъщи. Дори и с акушерка- което евентуално може да се осигури ако си платите. Даже и с лекар е ненужно опасно да си правите експеримент, защото в къщи нямате нужните условия за решаване на спешни проблеми. Дори всичко да изглежда нормално в последния момент може да изкърви жената. Знаете ли че се умира за около 2 минути от кръвозагуба ? докато дойде линейката и отдавна си пътник. Усложнения има - не е често но има- заслужава ли си риска да пукнеш като куче питам ???
201
4
 
27
 
! Отговори
хирург преди 11 години
Събрали се една шепа маймуни и решили да сътворят една глупост като се върнат в първобитният строй и то защо ?Защото са откачалки , неграмотни и егоистки.Идването на акушерка в дома,колко акушерки трабва да се обучат,има нужда от апаратура,инструменти .Мислили се за проблемните раждания въобще и кой ще гарантира че това ще е нормално раждане чавки оскубани.Немога да ви чета глупостите повече.Все някой ви е виновен.Стига сте мъркали .
200
1
 
13
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Може и страх от инцидент да ги кара да желаят домашно раждане но непредвидени случеи е имало винаги от както сме държава,така че дали в къщи или не то като ще се случи нещо лошо навсякъде ще се случи.Да не си измислят нови правила така било в Европа но там подготовката на кадри за такова *** е стартирало много отдавна вероятно и е свързано с много средства и техника не е ала бала работа.Няма да стяне от днес за утре в България.
199
2
 
26
 
! Отговори
мама преди 11 години
Да,раждането е физиологичен процес,но понякога дори и на животните е нужно да се помогне.Да,престоят в болницата не е приятно изживяване,отношението на персонала вероятно не е такова,каквото ни се иска,но все пак тези хора знаят как протича процеса.Не е нужно да те държат за ръка и да те успокояват часове наред.Важно е да ти помогнат,когато наистина е необходимо.Имам две деца,родени преди демокрацията,не мислете,че тогава е било по-различно.
198
6
 
18
 
! Отговори
акушерка преди 11 години
Каква е тази стая близка до домашната.Навремето нашите баби са раждали на нивата да не бина нивата да е имало параван с обстановка близка до домашната.То капризи ,то гевезалъци до няма и къде.Направо да ти се погади от тези простотии.
197
4
 
25
 
! Отговори
jena преди 11 години
Ами като искат да раждат у дома-добре, да определят цена за екип и оборудване 3000 лв.+доплащане, ако се наложи да се ползва линейка или болница след това. Ами ако раждането продължи повече от 12 ч. р колкото е смяната на лекар, акушерка, сестра ,детски лекар и т.н. -още толкова.Все пак в болницата от един екип се поемат няколко родилки-и за наблюдение и за *** по време на смяната им. Да видим колко ще искат тогава у дома.
196
5
 
25
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 11 години
Тези на кой свят живеят .Само създават проблеми и допълнителни разходи за данъкоплатецаГлезотии и простотии.
195
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ба, тия луди ли са, бе? Ако искат и на Луната да раждат, ама да не викат линейки и доктори, ами да раждат с по една баба като преди 200 години и кой оцелял, оцелял! А и по възможност да не вдигат шум! Съседите не са длъжни да им търпят виковете. Абе като искат да живеят като преди 200 години що не идат на село в къщата на дядо си, без ток и без вода? Нали така е природно! Само ми е мъчно за бебенцетата с такива майки, че утре и лекарства няма да им дават и ще ги уморят.
194
1
 
30
 
! Отговори
цар Соломон преди 11 години
"...анкета проведена през 2011 г., според която около 35 хиляди жени в детеродна възраст..."явно запитаните дами, хал хабер са нямали от раждане, нищо, че са в "детеродна възраст"!Да им узаконят каприза, т.е. "личният избор", но да има текст в закона според който те и татковците да носят отговорност, ако с бебето се случи най-лошото, а таткото да носи отговорност, ако това стане с майката - нещо като за предумишлено убийство! Така става ли? И всички разходи да са изцяло за ТЯХНА СМЕТКА!
193
5
 
34
 
! Отговори
майка и баба преди 11 години
Удивлявам се на неграмотноста на младите жени в България. Как ше родите в къщи ? Вие в кой век живеете? Или иската да раждате като бабите ви на нивата? - пък кой оцелее. ДИВОТИЯ!
192
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия псевдо активистки за домашно раждане трябва да бъдат пуснати за месец-два в родилно отделение, за да разберат /ако могат/, че раждането не е шега работа, колкото и естествен и нормален процес да е! А колкото до сайта Родилница, трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност за подстрекателство към застрашаващи здравето и живота практики!
191
3
 
34
 
! Отговори
lili преди 11 години
Не знам кои са тия 35хиляди, но за мен това е безумие. Не им са се случвали усложнения, да им дойде акъла тогава.
190
4
 
36
 
! Отговори
кандидат баба преди 11 години
То бива оригиналничене, бива, ама тяхното не е за приказка!От къде ще дойде екипът? - от болницата?, където може де обслужва 2-3, че и 4 родилки! При тая липса на медицински персонал,как така ще лишавате тези жени от адкватна помощ бе,патки с патки?Плащайте си на частни клиники-ваша си работа!Ами ако стане сакатлък?И с двете ми деца, уж всичко вървеше нормално,но в един момент се събраха 2 доктори,3 акушерки и апаратура!Вашият избор Ами изборът на дечицата?Да оцелеят,или да си идат без време?
189
3
 
35
 
! Отговори
dr_a_georgieva преди 11 години
И аз ще раждам скоро,ама раждането у дома е безумие!Нали трябва да се следи състоянието на бебето.Дори през бременността всичко да е наред,има куп неща,които могат да е объркат по време на раждането.Ако някоя иска да се самоубива,моля,ама да подлагате и бебетата си на такъв риск...
188
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А преди 100 години нашите прабаби, когато раждали, са казвали "ех, да имаше сега един доктор да помогне"....Няма лошо, нека си раждат където искат.Чудя се обаче бащите имат ли право на мнение къде да се роди тяхното дете? Къде са правата на бащите върху нероденото дете?
187
4
 
27
 
! Отговори
Хм преди 11 години
"правната уредба в България, която на този етап забранява медицински представители да асистират при планирано раждане в домашни условия"това мили ми заблудени патки е защото НЯМА КАК ДА ВИ СЕ ДОНЕСЕ КУВьОЗ У ВАС, нито да се подготвят лекарите за СМЯНА НА КРЪВТА ако се наложи, нито пък някой ще ви остави за седмица синята лампа за детето ако се налага, нито пък хирурзите ше могат да ви шият половин час ако се разкъсате!!!направо отивайте в пещерите и там съвсем сами си раждайте като кучетата!
186
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едната ми баба след първото си раждане (у дома) е получила усложнения и е изпаднала в безсъзнание за няколко дни. Оживяла е и близкиите й са го смятали за чудо. Майката на другата ми баба е починала при раждане. Една голяма част от децата не са оживявали при раждането или са били увреждани.А това за лошо отношение в болниците не е вярно. Раждах в Майчин дом без да плащам и без да избирам екип. Всички се държаха много добре, бяха много търпеливи, въпреки че на моменти аз самата не се понасях.
185
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време баба ми казваше-когато ражда една жена е с единия крак в гроба.Преценете куде искате да сте ако не дай си Боже се случи нещо
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a be jeni nedai si boje ne6to da se slu4i pri rajdaneto v ky6ti ta i maikata i bebeto. to v bolnicata ne e sigurno, no vse pak ma6ini6e sa tam, a edin prevoz ot bky6ti do bolnicata moje vekove da trae.