Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома

"Жената трябва да може да роди там, където се чувства сигурна"
Обновена: 21 ное 2012 16:41 | 20 ное 2012 20:00,
335
Майки си търсят правата, 35 хиляди искат да раждат у дома
Снимка: "Естествени идеи"

Да се даде правото на всяка жена да роди там, където се чувства най-спокойна. За това апелираха организаторите на пресконференция на тема „Регламентирано раждане в домашни условия“. За целта представители на неправителствените организации „Родилница“, „Естествено“ и „Асоциация на българските дули“ призоваха за промяна в правната уредба в България, която на този етап забранява медицински представители да асистират при планирано раждане в домашни условия.

Ситуацията в България

Докато в много страни в Европа и по света се позволява на медицински лица да асистират по време на раждане в домашни условия, в България ситуацията изглежда по съвсем друг начин. Медицинско асистиране извън болницата може да се извършва само ако раждането е непланирано и се налага незабавна медицинска намеса.

"Жената трябва да може да роди там, където тя се чувства сигурна. Извънболничното раждане с асистирането на акушер е предпочитан избор на повечето майки“, сподели Мина Парчева, член на организация „Родилница“.  Тя цитира и резултатите от анкета проведена през 2011 г., според която около 35 хиляди жени в детеродна възраст искат да родят в домашни условия.

„На този етап в България планираното раждане извън болница не е разрешено и ако присъства медицинско лице, то носи административно-наказателна отговорност плюс глоба и лишаване от свобода в някои случаи“, допълни тя.

Мина Парчева, която е майка и е раждала в домашни условия, акцентира и върху това, че България е членка на Европейския съюз и като такава трябва се съобразява с тенденциите в останалите страни.

Защо има нужда от регламент?

Апелът на майките от трите неправителствени организации е държавата законово да уреди правото на жената да избира къде да роди. „Според  актуалния закон за лечебните заведения раждането може да се осъществява само в болница“, коментира още Мина Парчева.

Тя допълни, че според Европейската конвенция за правата на човека, приета и от България през 1992 г., всеки има право на неприкосновеност на семейния и личния живот. Това право включва и правото на жената да избере къде да се осъществи нейното раждане.

„Медицинските лица не биха асистирали на този етап при планирано домашно раждане поради страх от съответните санкции. Освен това липсва и необходимото обучение на специалистите да асистират естественото раждане у дома. Това създава и рискове за здравето на родилката и на бебето“, допълниха участниците в пресконференцията.

А защо не в болница?

Майките застанаха зад позицията, че родилните грижи, предоставени от медицинските лица в българските болници, са далеч под нивото на добрите практики в повечето страни-членки на ЕС. Раждането в българските болници е разглеждано само като физиологичен процес, без да се взима под внимание фактът, че начинът на протичането му въздейства и върху психологическото състояние както на майката, така и на детето.

"След това, което преживях при раждането в болница, аз категорично реших, че второто си дете ще родя в домашни условия", сподели Ралица Димитрова, която преди две години ражда у дома.

"През 2003 родих сина си. След раждането излязох от болницата със спукано ребро, а той беше със счупена ключица. Наистина травмиращо за мен раждане. Нямах възможност даже да науча бебето си да кърми. Решението да родя вкъщи не беше лесно, но смятам, че е едно от най-добрите неща, които успяхме да дадем като старт на второто си дете", сподели още майката.

Гледната точка на акушера

„Ние зачитаме правото на всяка една жена и нейния личен избор да роди както иска, където иска и с когото иска.“, каза председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова, като веднага добави, че в момента в България този тип раждане не е препоръчителен.

„България не е готова за подобно нещо. Аз работя като акушерка вече 35 години и мое първо задължение е да се грижа за здравето както на майката, така и на бебето. Все още не сме готови за това. Правната страна, регламентът за подобен акт, също така и обучението на акушерките са важни стъпки, през които трябва да се мине, за да се осъществи едно безопасно раждане вкъщи.“, сподели още Емилия Казълова.

Председателят на Алианса на българските акушерки допълни, че акушерките в България са обучавани по определен начин и в болнична обстановка. Те не биха могли да поемат задачата на техни колеги, които на Запад асистират по време на домашно раждане, тъй като това е дейност, която изисква по-специфично обучение.

Стая в болницата, оборудвана близко до домашната обстановка

Да се оборудва стая в болниците, в която бъдещата майка да се чувства добре, да бъде близка до домашната обстановка и да присъстват близките, които майката желае, предложи Антоанета Калушкова, акушерка и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Това би бил един преходен вариант, подобен на така наречените родилни къщи, които са по-разпространени на Запад.

Тази година представители на трите неправителствени организации са пратили писмо към Министерство на здравеопазването, но все още  не са получили отговор.

Припомняме, че след инцидента в Бургас, където бебе почина при опит за раждане в домашни условия, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се произнесе твърдо против раждането извън болници.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, заяви министър Десислава Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
3
 
! Отговори
Факти преди 11 години
Детската смъртност в Чехия е под 3/1000. Детската смъртност в Бг е над 9/1000. При 100 % асистирани раждания в болнични условия. Получава се разлика от 6/1000 при сравнение с една страна от бившия източен блок. Ще отида и по далеч. При 70 000 раждания това прави 420 бебета. Бебета убити от нашата система на "здравеопазване", защото в Чехия ги спасяват... Ако имате нещо между ушите си поне се замислете преди да се дадете живота на децата си в ръцете на тази система.
282
0
 
2
 
! Отговори
До 323 преди 11 години
Ами не се кръстя! Ти ако искаш цял живот се кръсти и живей в страх, но не го споделяй с другите ;-)Нищо лично, но ако на теб ти изтича акъла през телевизора, това не важи за всички, колкото и да ти се иска всички да са като теб!
281
3
 
4
 
! Отговори
До 325 преди 11 години
Сега да ти кажа за моята "ненормалност":Кръвта се изтласква при излизането на бебето по естествен път към плацентата и това не е измислено от лекарите! След като бебето се роди по същия естествен път кръвта започва да се стича обратно в бебето. Ти дори да не си чела медицинска литература, ако се замислиш ще ти светне!И лекарите ако знаеха всичко, нямаше да има опит - грешка! Само ти изписват различни хапчета и ако и това не помогне вдигат дозите, докато....Лекарите вече не лекуват, печелят!
280
4
 
4
 
! Отговори
До раждала вкъщи преди 11 години
Ти си абсолютно ненормална!Сектантка ли си,промит мозък ли си ,или просто си с шизофрения не е ясно,но със сигурност не си в ред!Как така кръвта излиза от бебето,за да се роди по-лесно,бе моето момиче?!Ти докосвала ли си се изобщо до медицинска литература(анатомия и физиология на човека),та говориш такива глупости?!В потрес съм от лудостта ти,с която се опитваш да"заразяваш"хората във форума!Добре,че не /ти се връзват...Ако се нуждаеш от психиатрична помощ,има начин да ти се помогне!Недей така!
279
3
 
3
 
! Отговори
съд преди 11 години
Явно трябва да се забрани на сектанти и изперкали да се размножават.
278
4
 
3
 
! Отговори
До 320 преди 11 години
Точно така е! 80% от здравословните проблеми и при децата и при възрастните са от ваксините!!! Чак е ужасно, за да е истина! Но ако илюзията е приятна и красива, то истината може да бъде и грозна и болезнена!
277
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-жо Терзиева, как не ви е срам! Разчитате на късата памет на обществото, но някои помнят,че с ваша помощ миналата година умря при неасистирано раждане вкъщи бебето на Цветелина.4,200 кг здраво бебе се задуши заради Съветите на Родилница! Съд за вас, а не пресконференции!
276
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с тези глупости за ваксините!голяма истерия,че са вредни.според тези филчета всички сме с някакви увреждания от ваксини, ако им вярваме,излиза,че 80 процента от децата днес са болни,вследствие ваксини.
275
4
 
5
 
! Отговори
пак до 316 преди 11 години
А това с ваксините да ти кажа е най-голямата конспирация!Гледай "изстрели в тъмното" има го в тубата. Да видиш последствията от ваксините!!!Не не мисли, а се информирай, не се самозалъгвай!!!С ваксините се извършва най-големия геноцид над човечеството!!!
274
1
 
4
 
! Отговори
До 316 преди 11 години
Ти как разбра, че плацентата не е полезна?Та чак "боже опази". От кво да те пази? Ти ако не се опазиш, ни лекар, ни бог, ни ББ ще те опазят! Но ще се представят за спасители ;-)Не вярвай на медиите. Те са собственост на банките!!! Там всичко е за пари, ни бог, ни човещина ще намериш там. Цели правителства треперят от медиите. Четете независими медии, не отхвърляй всяка информация преди да я провериш няколко пъти и трупай личен опит, щото друга истина няма!
273
1
 
3
 
! Отговори
Терзиева преди 11 години
До Една Майка:Всъщност няма нужда линейка да чака отпред.Това е някакъв мит, пуснал дълбоки корени в българското медийно пространство.Всъщност в Канада и в Оденинето Кралство властите са си направили внимателна калкулация и препоръчват извънболнично асистирано раждане като по-изгоден вариант за данъкоплатеца.
272
4
 
7
 
! Отговори
Светла преди 11 години
Не мога да разбера млади и образовани жени, а се държат като в първобитният строй. Много ми е интересно като всички спрат да си ваксинират децата как ще се справяме с епидемии от отдавна изчезнали болести. Пък като са толкова богати и образовани и четат много как са пропуснали факта, че една шарка като морбили например, за която има ваксина, е най-често срещана в ромските гета където не си ваксинират децата. Някои от същите тези жени си ядат плацентата, че била много полезна. Боже опази!
271
6
 
2
 
! Отговори
Терзиева преди 11 години
До Анонимен:Може ли да дам един от възможните отговори, понеже аз участвах в подготовката на въпросната пресконференция?Може да се каже,че съм един от активистите.Та исках да подсетя, че всъщност ние (Сдружение "Родилница, а и другите юридически лица с нестопанска цел) изразяваме нашата позиция - тъй като сме част от цялото общество.Не можем и не желаем да изразяваме позиция от името на цялото общество.Преди да ни осъдите, моля, изслушайте ни."Не съдете, за да не бъдете съдени"
270
2
 
3
 
! Отговори
До 301 преди 11 години
Не натравам нищо, а споделям личен опит без страх от набезите на страхливите.Просто прочетете за новия закон за детето. Там дето вече няма "закрила".Вижте за какъв геноцид с бедните жени ще се сблъскаме. Но не мислете, а го прочетете.Защото аз не съм бедна, но се плаша за бедните, понеже съм човек и не живея сама на земята. И в тубата има много за този закон, който го не мина. А сега се чудят как да го върнат в пленарна зала с ужасно важния мотив, кой къде ще ражда?!?!?!?
269
8
 
4
 
! Отговори
До 308 преди 11 години
Не съм казала, че ми трябва екип :-)Дръжте си лекарите и екипте. Който иска да ражда с екип да си плаща и да му пращат екип.Който иска в болница, така да е. Но аз си раждам абсолютно сама! Няма по голяма истина от личния опит! А от страх много не го придобиват, а оставят лекарите от страх да ги тровят с болкоуспокояващи и хирургически намеси само за пари...
268
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Име!:Много ти разбира главата на тебе! Ако имаше и най-бегла представа за усложненията при едно напълно нормално раждане, нямаше да я напишеш тази глупост. Натискането се прави не за кеф на докторите. Така се спасява бебето, когато трябва бързо да излезе и това е единствения вариант. Счупването на ключицата е неприятно усложнение, свързано именно с необходимостта от светкавично изкарване на бебето от родовия път, защото тогава няма време да се освободят раменцата постепенно.
267
11
 
3
 
! Отговори
ИМЕ! преди 11 години
"През 2003 родих сина си. След раждането излязох от болницата със спукано ребро, а той беше със счупена ключица. Наистина травмиращо за мен раждане. Нямах възможност даже да науча бебето си да кърми."До Госпожата, чиято дъщеря ще я обслужват в болница, замислете се дали искате това да се случи на вашата дъщеря, защото най-вероятно няма да е нещо много по-различно.
266
4
 
1
 
! Отговори
досетлива преди 11 години
Ааааааааааа не тъй бе джанъм! Кво ще става с АГ болниците?
265
2
 
4
 
! Отговори
ан преди 11 години
в училище вкараха разни психоложки да пият кафета с шефките и да дават акъл на палавници как да пречат на останалите и на учитеблкитесега пък някое лоби реши по този начин да се намести в общественото пространство и да гълта парички лесни разбира сесамо дано управляващите не ги послушат,че ни омръзна от лобитаизведнъж някоя болест стане по важна от другите и се започва голяма обработка а тези лигли където и да родят ще им е крив света и децата им ще бъдат като тях и ще търсят все няко
264
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Родих си в къщи 4!Във форума можеш да напишеш, че и 14 си родила вкъщи ;) А може би дори си мъж?! Прави каквото щеш!Но при такива болни мозъци мисля че държавата час по-скоро трябва да приеме закон за това и да ви ВМЕНИ ОТГОВОРНОСТ и да ви задължи да си поемате разхода за медицинско обслужване!Като отиде дъщерями да ражда в болница, дежурния екип ще обслужва нея и още 5-6 за една смяна! А на теб екип ще ти виси до г*за цяло денонощие!