Болниците се множат като сладкарници

Преглед на печата за 24-и ноември 2012
24 ное 2012 09:57, Бойчо Попов
67
 Болниците се множат като сладкарници
Снимка: БТА

Болниците се множат като сладкарници, предупреждава в интервю за "Стандарт" директорът на Националната кардиологична болница Владимир Пилософ.

Според него момента не е налице никаква реформа в здравния сектор. "Ние имаме един ресурс и той трябва да се използва ефективно, независимо дали е малък и голям. Сегашният не се използва ефективно, защото болниците се увеличават непрекъснато, а лекарите и сестрите намаляват. Как тогава здравеопазването ще стане по-добро? Този процес е напълно обратен в развитите страни, където върви концентрация на медицинските дейности в големи институции“.

По думите му в Тел Авив например има само 7-8 големи болници, а в София те вече са 90. „Можем да отидем в Сърбия, Холандия и тенденцията навсякъде е обратната на нашата", сравнява Пилософ. Болници трябва да се разкриват само тогава, когато има нужда от тях, т.е. въз основа на задължителна здравна карта. "Идеята, че болниците могат да се конкурират като сладкарници или ресторанти, не е коректна. Всяка нова болница предизвиква сътресение в останалите. В столицата една болница отвори врати наскоро, чакат се още две, допълва още директорът на Националната кардиологична болница.

Темата за здравеопазването продължава „Монитор“, според който новата година идва с нов грип. Новият щам, наречен "Виктория", ще ни удари през януари. Заедно с него ще върлуват и вече познатите ни "Калифорния" и "Уисконсин", уточнява Моника Троянчева от дирекция "Контрол на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив. Все още не е късно за противогрипни ваксини, съветва ежедневникът.

Сиренето с трайно ниска цена, което продават веригите, съдържа доста повече вода, отколкото при класическата рецепта, пише в друга своя статия "Стандарт". Бучките със замразена цена буквално се разтичали в ръцете заради високото съдържание на вода, показват проверки на изданието.

"Сега" пък цитира статистика, според която всеки втори българин е готов да крие доходи. Въпреки че има напредък в битката със сивата икономика, криенето на данъци и осигуровки остава доста разпространен "национален спорт", както се изрази преди време шефът на НАП Красимир Стефанов.

Вече се очертават някои нови тенденции - ако преди 2 г. най-честата сива практика е била работата "на черно", без договор, сега е на мода подписването на договор за малка сума - обикновено съобразена с минималния осигурителен праг плюс доплащане "на ръка". Това разкрива проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Труд" пък цитира друга интересна статистика: С 20,8 на сто са намалели пътуванията на български граждани над 15 годишна възраст у нас и в чужбина през лятото в сравнение със същия период за м. г.

И докато националната статистика отчита спад в потреблението на домакинствата като цяло, "24 часа" твърди: Истинска хазартна треска е обхванала България. Въпреки кризата и сивите доходи поне по 2 казина и по 50 нови игрални зали отварят врати всяка година. По данни на Държавната комисия по хазарта у нас днес работят 805 игрални зали, 26 казина и 13 бингозали.

Освен това българите имат достъп до 40 000 сайта за онлайн залагания, а пряко ориентирани към българския пазар от тях, са 4000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: здравеопазванеболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с крадени пари се инвестира лесно в кой да е сектор, да няма да ги връщат на народа я
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг ,ОСВЕН ,ЧЕ НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,НА НИВО ,НЯМА И НИЩО ДРУГО ,НА НИВО !Най-голямо ниво има ----ДАЛАВЕРАТА и КОРУПЦИЯТА ,ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ !
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое правителство направи ,болниците ----ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА?Отделно се ширеше ,...ДАЛАВЕРИТЕ и КОРУПЦИЯТА ,най-вече от НЕКАДЪРНИТЕ ---"ЛЕКАРИ"!
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е ---ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ в Бг,КАКТО ВСИЧКО ДО СЕГА !В Бг ще останат ,само 65 болници ,толкова се полагат на 6.5мнл.!В западни държави с население 60млн., болниците са ---94 !В момента в Бг ,има ---438 болници ......защо?Необходимо е да се премахнат ---личните лекари ,ТЕ СА ----СЧЕТОВОДНИ ЛЕКАРСКИ ---*** !
14
0
 
17
 
! Отговори
greenhrast преди 11 години
В България няма здравна реформа.Има продажба на здравни услуги.
13
0
 
17
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
И кой работи в тези болници, нали докторите масово напускали страната.?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще е,докато начело на здравеопазването ще е настоящето недоразумение.
11
0
 
10
 
! Отговори
з преди 11 години
А в Пирдоп закриват болницата.... !
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ПЛЕВЕН ПРЕДИ ДВА ДНИ- ОТИВАМ В ЕДНА ЧАСТНА КЛИНИКА, БЛИЗО ДО ОКРЪЖНА БОЛНИЦА, ПЛАЩАМ ЗА ЕХОГРАФ, ЧАКАМ НА СЕДАЛКАТА, ОБЯСНИХА МИ, ЧЕ ЛЕКАРЯТ ЕЙ СЕГА ЩЕ ДОЙДЕ, МИСЛЕХ, ЧЕ Е ДО ТОАЛЕТНАТА. СЛЕД 10 МИНУТИ НА ТРЪСТ ПРИСТИГНА ЛЕКАРЯТ В БЯЛА ПРЕСТИЛКА, НО ОТ ОКРЪЖНА БОЛНИЦА, ПРЕГЛЕДА МЕ И ПАК ЗАМИНА НА РАБОТА. ТАКА РАБОТЯТ НА ПОВИКВАНЕ ЛЕКАРИТЕ- В РАБОТНО ВРЕМЕ ПЕТИМА ТАКИВА КАТО МЕН, КОИТО ПЛАЩАТ ПО 35 ЛЕВ, ЕТО ТИ 100 ЛВ НА ДЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД ЕЙ ТАКА, МЕЖДУ ДРУГОТО.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По думите му в Тел Авив например има само 7-8 големи болници, а в София те вече са 90. НЕ СЕ ЛИ ПИТАТЕ КАК ТАКА ЛЕКАРИТЕ НАМАЛЯВАТ, БОЛНИЦИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ. ЗНАЧИ ЕДНИ ЛЕКАР СЪ СПЕЦИАЛНОСТ СИ Е ПРОДАЛ ДИПЛОМАТА ПОНЕ НА ДВЕ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ И ПОЛУЧАВА ПОНЕ ДВЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАПЛАТИ. СЪЩАТА РАБОТА КАКТО С ФАРМАЦЕВТИТЕ- ЕДИН ФАРМАЦЕФТ МОЖЕ ДА ИМА НЕОГРАНИЧЕН БРОЙ АПТЕКИ.
8
2
 
34
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 11 години
забранете на доФторите да търчат от болница в болница и от кабинет в кабинет и всичко ще спре!!
7
0
 
11
 
! Отговори
МНОГО....БЕ преди 11 години
Българина обича да има от всичко по МНОГО.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-тъпо заглавие не бях чел доста време.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТРАНДЖА изпий си хапчетата!
4
21
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Не може да се угоди на ***... - закриваш неефективни болници - реват, откриваш нови болници - пак реват, парите за здравеопазване драстично растат - пак реват...Еееее, дрОгарЕ... - разбираме, че вашият електорат оредява, но такива са законите на природата... - дори ГЕРБ не може да ги промени...
3
0
 
20
 
! Отговори
аре стига бе преди 11 години
Нали няма лекари?Кой лекува в тези болници?Или работят по 24 часа?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Пилософ,тук е Българияяяяяяяяяяяяяяяяяяяя!Не го забравяй!
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РОЕНЕТО НА БОЛНИЦИТЕ Е НОВАТА ФОРМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА.