13% скок на заплатите в министерствата – средната е 1181 лв.

Умуват как да спрат назначенията без конкурс
Обновена: 28 ное 2012 17:43 | 28 ное 2012 17:00,
161
13% скок на заплатите в министерствата – средната е 1181 лв.
Снимка: архив Булфото

Средната заплата в администрацията на МС и министерствата към 1 септември е 1181,72 лв., което е увеличение с 13,16 на сто спрямо 1 юли същата година.

На днешното заседание на кабинета беше разгледан доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа.

Според данните възнаграждението в държавните агенции пък е скочило с 9,27 на сто, като средният размер достига 697,91 лв. С 16 на сто нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на нови правила достига 865 лв.  Средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24 на сто.

Още по темата

Реформата в държавната администрация е една от основните цели на правителството и винаги е била на фокус на вниманието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Темата за възнагражденията на държавните служители стана особено популярна след скандала с раздадените бонуси в държавните структури. След това Дянков разработи нова система за възнаграждения, която премахна бонусната система.

От доклада става ясно още, че след 1 август 2009 г. 30 структури на държавната администрация са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки.

През януари министърът на вътрешните работи обяви, че се съкращават 3000 щатни бройки от ведомството му. Тогава обаче се разбра, че тези места съществуват само на хартия и реално няма освобождаване на служители.

Според разгледания днес документ съкращенията на персонал в администрацията е позволил увеличението на заплатите да стане без отпускането на допълнителни бюджетни средства.

Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация трябва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

Министерският съвет възлага на  Секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването и преназначаването на служители без конкурс. В момента това става най-често с назначаване по  заместване и на непълно работно време.

Секретариата ще трябва да предложи и мерки за подобряване и облекчаване на конкурсната процедура за назначаване на държавни служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откъде накъде ще ви увеличават пенсиите, бе? Внасял по 20 лева на месец, сега иска по 500... Ай сиктир!
132
0
 
0
 
! Отговори
Bojidarski преди 11 години
usmihni se BG!dogodina ste e na novo myasto tzentralnata vlast - v Tihomir i v Rezovo. v gps google sa koordinatite.v Sofia ste ima chist vazduh i stastlivi mnoooooogo sofiantzi.
131
1
 
2
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Какво означава - представителна демокрация? Гражданите да се представляват от някой друг - кой е той в действителност, никой не Знае!Защо Гражданите трябва да се представляват от някой друг - много просто -защото представителните политици приемат ,че просто гражданите не могат да се представляват Сами! Защо ! Това е пълно Безумие и резултатът от 23г. е достатъчно доказателство.Какво означава - Пряка демокрация? Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите.Трябва да имат Възможност да гласуват за всеки по -важен въпрос,защото от това зависи Тяхното Бъдеще( както е в Швейцария). Референдуми му е майката, но за Всичко, а не само за Белене. Тогава избори ще има Всеки месец и политиците ще са Принудени да ни обясняват подробно и да ни ухажват постоянно, а не както е сега 4-5г. лапане, пък после "Потоп", но за Гражданите не за Тях(представителните Политици)!Да видим дали после ще има изказвания, че бил лош мат'ряла... ! Изход - Пряка Демокрация за Гражданите и "Потоп" за Представителните Политици!
130
0
 
1
 
! Отговори
политика преди 11 години
daniivanov.blogspot/ :)))
129
2
 
4
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Времето настъпи...За политициТЕ у нас от преди 23г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото Там е Мястото на политическите трупове.РБългария е на Последно място в ЕС и още по-лошо в Цяла Европа и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят! Къде е причината за това? - Правилно в "НашиТЕ" "Представителни" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 23г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са Длъжни при Този Резултат - просто да Пуснат Водата след ПолитициТЕ! ПВП! Граждани - Не забравяйте да Пуснете водата, защото Иначе ще има Голяма смрад! Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация. Защото Пряка Демокрация означава, че политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици"
128
2
 
3
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Дон Балон Решил един скучен Зимен ден да се погрижи за Демокрацията в страната Си Балонленд и извикал Своя малък съветник с Голямата сянка Хер Флик.Дон Балон: - АЗ съм Решил, да подобрим Демокрацията у нас, но как АЗ не знам, повтарям - АЗ не знам? Хер Флик присвил очи зад потните си очила и казал: - Като Ви видях и Разбрах.Как да подобрим нещо, което го няма, но можем да подобрим това, което го има от 23г. У Нас! А то е Мутрокрация.А тя Лесно се подобрява, много е просто Мутро се заменя с Демо(Народ) и имаме Резултат, който е Демокрация.А Тя, ако я Има, няма нужда от подобрения.Дон Балон се замислил дълго, навел глава на една страна, скрил ръцете си в предните джобове на панталониТЕ си и погледнал тъпо обувките си ... и Разбрал - едната обувка била Лява, а другата Дясна!
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как става така, че за една и съща работа в България дават 300 лева, заплата, а в нормалните държави дават десет пъти повече? Да не би случайно да има връзка с търсенето и предлагането?
126
3
 
2
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Защо у нас "бюджетът" няма пари и Няма да има? Защото у нас към бюджетният "сектор" са БезсмисленНо "Закачени" над 800000 човека чрез Безсмислен "Алгоритъм" за работа, а трябва ТЕ да бъдат десет пъти по-малко - 1% BG! Ако не бъде изпълнено Основното Правило за Вярно Съотношение между "АКТИВИ-стойност-качество-ефективност-РЕЗУЛТАТ" следва просто ФАЛИТ!.Защо у нас няма Закон за Фалит на Физическо лице, а в целият ЕС го Има? Кой има Интерес от това? Защо има разплащания в Брой? Защото са Непроследими у Нас, нали! И ето Ви Огромна Неконтролирана Престъпност.Защо касовите апарати у нас на Всеки "търговец" трябва Задължително да има on-line GPRS "непрекъсната" връзка с НАП? Никъде в ЕС го Няма това,а ние сме първи за това.Кой има Интерес от това? Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там,където няма Нравственост?Докогато това е истина,това ще е Истината!
125
3
 
1
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
124
2
 
1
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Често желязната дисциплина я Налагат хора с дървени глави.Неограничени възможности имат само хората с ограничено Мислене.Не е важно, че нещо се развива Неправилно.Важното е то да Изглежда добре.Обикновено на тия дето им е Широко около врата ги стяга ШШапката.Добрите момчета отиват в рая,а ТЕ лошите където си поискат, но най-често на Майната Си.Оказа се, че Не Живеем на *** на географията, а Вътре в него.Напредъкът на страната ни е Осезателен - бяхме страна на Розите, сега сме на - Дозите.Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
123
3
 
1
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатиТЕ Говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се Говори.Обещават ли Ви да превърнат Мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в Мечта.По-добре е да Паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите Живите.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заплатата, "Разделяй и владей", е цената на труда. Нито една от глупостите, които надраска, нямат отношение към заплащането на труда. Но може да продължиш да пействаш същиите през постинг.
121
3
 
4
 
! Отговори
Разделяй и владей! преди 11 години
За каквко се давала заплата?!Там един е изброил някакви смешки, а истината е, че навсякъде в България дебеловратите бизнесмени дават толкова малки заплати, колкото успеят. Ако има хора готови да получават 200 лева, толкова ще е заплатата. Ако няма хора готови да получават под 1500 лева, заплатите ще са над 1500 лева. Това е - няма никаква връзка с образование, опит, квалификация, свършена работа, ...
120
6
 
4
 
! Отговори
Разделяй и владей! преди 11 години
Като се съпоставят доходите и разходите в София и в провинцията, се оказва, че няма съществена разлика между живота в София и живота в провинцията, но баламурниците са се втренчили само в заплатите и не виждат разходите. Като искате софийски заплати, защо не дойдете в София, за да ги получавате? Какъв ви е проблема? Само дето веднага ще оревете орталъка, колко скъпо ви е в София.
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия наистина нямат наяждане .С какви обещания дойдоха на власт а какво направиха .Наистина мафията е облечена в дрехите на изпълнителната и държавна власт .Какъвто министър председателя такава и цялата управа .Нужна е чистка до кръв иначе няма спасение .Народа гладува а те правят пир по време на чума .Докога .
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който е ***, чиновник или шоп да гласува за ГЕРБ
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заплатат се дава за труд, квалификации, ефективно свършена работа, не за жителство. Някои коментари са излишни.
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В шопландия е много по-евтино от Варна, Русе, Разград и т.н. Белите *** - шопите само реват и крадат!
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 127Да ,но като си собственик,взимаш 400-600 лв. на месец за малък панелен апартамент.Ако не ти се плаща,стой си в Силистра.
114
2
 
6
 
! Отговори
Разделяй и владей! преди 11 години
Животът в София е значително по-скъп от този в провинцията.Транспорт - в провинцията почти винаги може да отидеш пеша, в София не става. Няма как да минеш 5-10-15-20-25 километра и то без подходящ път за пешеходци. Плащаш, примерно 60 лева месечно за карта за цялата градска мрежа и се набутваш в отвратителния градски транспорт на София. Другият вариант са маршрутките - по 1.50 лева на пътуване. Ако си ползваш колата, трябва да плащаш евентуално за Синя зона.Метрото уж добре,но претупано от ГЕРБ