Митрополит Йосиф ще бъде говорител при избора на патриарх

Ще има и Комисия за подготовка на подаръците
11
Митрополит Йосиф ще бъде говорител при избора на патриарх
Храм-паметник "Александър Невски". Снимка: БулФото - архив

Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх ще бъде свикан на 24 февруари 2013 година, реши Светият синод на свое заседание.

Според Устава на Българската православна църква съборът трябва да бъде свикан до четири месеца след смъртта на патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98 години.

Епархийските началства трябва да подготвят и проведат в епархиите избори на делегати за Събора на 13 януари догодина.

Още по темата

Епархийските митрополити ще определят за делегати двама представители от епархийските си манастири - един монах и една монахиня.

По един свой представител за делегат ще избират също игумените на ставропигиалните манастири и ректорите на средните духовни училища.

В София избирателите ще пристигат за участие в Патриаршеския избирателен събор на 23 февруари 2013 г. и ще отпътуват на следващия ден след тържествата по избора, интронизацията и официалния обяд.

Синодът определи комисии по подготовка и провеждане на Събора: Централна комисия, Комисия по пълномощията, Комисия по заснеманията, Комисия по транспорт, посрещане и изпращане на гостите, Комисия по протокола, Комисия по реда в ПКСХП "Св. Александър Невски" и настаняване на гостите в храма, Комисия по настаняване на гостите, Комисия по акта за Кондиката и чиновете за интронизацията и молебените, Комисия за подготовка на подаръците.

Синодът определи митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф за говорител по подготовката на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Лошо преди 11 години
Ако в Google напишите Линкълн ще излезе много повече информация за мутренските подвизи на наместник-председателя на Синода и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите доносник Владислав". Защото Абрахам и Ягело(Варненчик) са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе защо не ги заключите като ватиканците, за да си оскубят един друг брадите и докато не изберат един никаква храна, вода и никакво пускане навън! Толкова бързо ще го изберат като огладнеят тези търбуси...:)))
7
1
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Добрата организация за провеждането на патриаршеския избирателен събор,е знак за желание от висшето духовенство за безпроблемно протичане на това височайшо...събитие.Промяната е...налице и ще бъде в...ход,след избора на най...достойният от предложените трима кандидати.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО в Бе-гетото!МАТЕРИАЛНОТО ПОБЕДИ ----ДУХОВНОТО ,..............И В СВЕТАТА Бг-ЦЪРКВА!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ДЕ !Избор ,на ----ТЪРГОВСКИ ДИРЕКТОР ---!На нищи не се научиха от ПАТРИАРХ МАКСИМ ,---ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
4
3
 
3
 
! Отговори
а преди 11 години
Защо трябва да се разиграва този цирк? Да си го назначат от ДС, като се съгласува с мнението на КГБ.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКО ВЕЧЕ Е НАГЛАСЕНО И ЯСНО, ЗАТОВА СЕ ПЕНЯТ ПОЛОВИНАТА ОТ ПОПОВЕТЕ
2
7
 
3
 
! Отговори
Мутрополит преди 11 години
Мутрополит Йосиф ще бъде говорител при избора на патриарх
1
4
 
6
 
! Отговори
трезвен поп преди 11 години
Поне на трифон зарезан да беше!!!