"Гардиън" за България: гнила политика, гнили домати

Земя, измислила кирилицата, не бива да се подценява, пише изданието
Обновена: 1 дек 2012 12:14 | 1 дек 2012 09:00, Елка Василева
460
"Гардиън" за България: гнила политика, гнили домати
Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък, не бива да се подценява. Снимка: Булфото

Българският поет Николай Колев с брада като на Толстой уведоми на 14 ноември шест водещи институции в страната си, че планира да замери всяка с по един домат, обвинявайки ги в корупция, пише британският вестник "Гардиън" в редакционна статия, озаглавена "България: гнила политика, гнили домати".

"Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието", цитира вестникът думи на Колев, който, след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван.

Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът. Според "Трансперънси интернешънъл" България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа.

Още по темата

Разпространени от WikiLeaks дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд  да действа, отбелязва "Гардиън".

Мнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС. Вестникът добавя, че преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана.

По Божията милост, пише "Гардиън", София няма големи дългове и националната икономика е стабилна. Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.

Според "Гардиън" "централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон". Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

 "Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати", завършва статията на "Гардиън".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пропуснали са да запишат - земя на Орфей, Учителят Дънов, Спартак, Великите ни Царе... просто нямало да им стигне вестника да ги изредят.Съдбата на България е ясна - не само леля Ванга я е съобщила.
335
2
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Мръсните англичани да си мълчат. :-)
334
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то тиквата мутра,а пък мутрата тиква.
333
1
 
1
 
! Отговори
Бени преди 11 години
До Анонимен 416За жалост, си прав. Но е радост и упование да се четат подобни мъдри думи... Споделям песимизма ти! :(
332
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Гардиън" за България: гнила политика, гнили домати. Забpавили са още нещо - изгнил пpемиеp, пpосто скапана тиква!
331
0
 
2
 
! Отговори
другата истина преди 11 години
До 401 тази истина е за всички крадци, време ви е да ви я заврем отзад!
330
1
 
4
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Ние ще гласуваме а справедливостта,а не за лъжата и баламосванията на ББ.За какво ли гласуваме-за глада и мизерията със сигурност,жалко за българина и България ние сами си унищожихме добрия и нормален живот и за какво ни трябваше тази гнила демокрация.Кой живее добре днес в България-това са тези които излъгаха и ограбиха българина,а това са новите управляващи,които станаха богати на гърба на ограбения човек,като само го лъжат и баламосват.ЗАТОВА ГЛАСУВАЙТЕ УМНАТА,НО НЕ СРЕЩУ ПЕНСИИТЕ СИ!!!!!
329
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 11 години
аз ще гласувам за каквато и да е националистическа партия,ако се обединят още по добре,като наказателен вот срещу всички ,които от 23 години циганизираха и ислямизираха моята родина...тази новата на Дал е разработена в Анкара и има за цел откъсване след време на част от България...
328
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сме измислили кирилицата! Това други са го направили. Нашата заслуга е, че сме я приели и съхранили, което всъщност никак не е малко!
327
15
 
5
 
! Отговори
До 398 преди 11 години
Мда, има един тракийски народ от района на Пловдив, населява предимно Кючук Париж! Отговаря на всички характеристики на великата тракийска цивилизация - ни писменост, ни архитектура, ни пътища и градове! Цел живот събират метали и ги трупат на купчини у гробищата! Децата му живеят у землянки, не може да пише и да чете, обаче целия у злато и само ядене и пиене! Едно време са им викали траки, а сега - копанари! хахаха!*** великата цивилизация на траките е била!
326
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИСТИНАТАкой ходи в чужбина толкова много - ромите например само ни ги връщат и то хубаво, че ги връщат живи, а престъпниците ни ги връщат в ковчег Ходят и интелигентни хора, ама те са 8% от населението на всяка нация. Друго няма
325
3
 
25
 
! Отговори
... преди 11 години
До нн: "Мафията и ГЕРБ са като скачени съдове."Това са едни и същи неща, колега...
324
0
 
5
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Времето настъпи...За политициТЕ у нас от преди 23г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото Там е Мястото на политическите трупове.РБългария е на Последно място в ЕС и още по-лошо в Цяла Европа и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят! Къде е причината за това? - Правилно в "НашиТЕ" "Представителни" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 23г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са Длъжни при Този Резултат - просто да Пуснат Водата след ПолитициТЕ! ПВП! Граждани - Не забравяйте да Пуснете водата, защото Иначе ще има Голяма смрад! Във Властта и по Конституцията на РБългария е Гражданите да Наложат Пряката Демокрация. Защото Пряка Демокрация означава, че политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! Действайте,Повтаряме Действайте Граждани.Цялата Власт е Ваша, а не на "представителниТЕ политици"
323
0
 
3
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
EС-Еврейски съюз,за да могат *** банкери да дерат народа!
322
2
 
39
 
! Отговори
ДО 401 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 11 години
ИМАЛИ ПЛАЗМИ, ЕМИ НЕМА ДА ГЛЕДАТ ТВ НА ТЕЛЕВИЗОР "ОПЕРА" ИЛИ "РУБИН"МОЛОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ МЕРИЛО ЗА СТАНДАРТКОЛКОТО ДО СПЕСТЯВАНИЯТА: ИМА ПОНЕ 2 МИЛ. БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА, КОИТО ТУК В БЪЛГАРИЯ ХРАНЯТ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ, ПОМАГАТ НА ДЕЦА, БРАТЯ И СЕСТРИ, И ОСТАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ СВОИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ.ТОВА СА РЕАЛНОСТИТЕ!!!
321
3
 
46
 
! Отговори
до 401 преди 11 години
ИСТИНАТА Е ДРУГА: БЪЛГАРИНА МАСОВОКАРА 10-15 ГОДИШНИ КОЛИ, КОИТО В БЕЛИТЕ СТРАНИ ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ УПОТРЕБА.НОСИ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРАБА И ДРЕХИ ОТ УМРЕЛИТЕ НА ЗАПАД.GSM МОЖЕ ДА СИ КУПИШ И ЗА 10ЛВ.ХРАНИ СЕ НЕЗДРАВОСЛОВНО, ЯДЕ НИСКО КАЧЕСТВЕНА ХРАНА, ТАЗИ КОЯТО В ГЕРМАНИЯ НЕ Я ДАВАТ И НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ, ТЪПЧЕ СЕ С ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ /СУТРИН КИФЛА, НА ОБЯД БАНИЧКА/ ЗАТОВА Е ДЕБЕЛХОДИ НА ЕКСКУРЗИЯ 5 ДНИ /2 НОЩУВКИ И ТРИ ДНИ ПЪТ НОЩНИ ПРЕХОДИ С АВТОБУС ПО 1500 КМ/ И ТОВА АКО Е ЛУКС
320
0
 
6
 
! Отговори
мираж преди 11 години
До АнонименНе го слушайте за терминалаСлед време ние ще сме ромите на ЕС и ще си живеем без да плащаме ток, вода и друго, а само помощи ще смучем от ЕС
319
2
 
11
 
! Отговори
затова народът е зле преди 11 години
По Божията милост сме длъжници за хиляди безсмислени проекти, които безразборно се отпускат от корумпираните лобита в ЕС.Да вземем Спешната помощ. Още плащаме за това, че закрихме неотложните звена и вече сме борчлии за откриването на новите/стари/ филиали по поликлиниките.Сега ще вземем пари за да развалим нещо, а после пак - за да го направим наново, и то не добре, за да има защо да ни дават пари пакГолям кеф е в тоя ЕС - рай за мошенниците - нашите и чуждите.Реформа=мошенници в действие
318
4
 
24
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ГНИЛАТА АНГЛИЯ КАЗА НА ГНИЛАТА БУЛГАРИЯ...СМАААРДИШШШ...!
317
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По Божията милост, пише "Гардиън", София няма големи дългове и националната икономика е стабилна"- значи лошото е по наша вина, но доброто е божие дело...некачествени журналисти има и извън България, това е всичко, което показва този материал.