Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
1
 
! Отговори
Black gold преди 11 години
Само мога да Ви кажа,че не са му давали никакви пари и никой не го е карал да приеме исляма.Изборът си е негов.Направи го защото е влюбен в туркиня...
207
0
 
1
 
! Отговори
Боре преди 11 години
И какво като си е сменил религията. В ЕС има свобода на вероизповеданията. Където го влече човекът - там. Какъв е проблема тесногръдци?
206
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас - попа се е продал не заради кола, а за *** такова!. Е... време е да се разтуят религиозните сборища...
205
0
 
3
 
! Отговори
агент-55 преди 11 години
АБЕ ТОВА НЕ Е ЛИ КОЛЕГАТА"НАСКО"от отдел вероизповедание при ДАНС ,с нова секретна мисия?????? Разказахме играта на БПЦ,сега и на фесовете- ще ги разделиме.
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко сте компетентни вие да съдите хората и да решавате има ли или няма бог?
203
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До *** ФАКУЛТЕТСКИЯ стига си ни разказвал за разни демагогии!Няма господ!!!Има закон за равновесието добро-зло и всеки човек решава какъв да бъде.Това с религиите си е чиста проба управляване на масите чрез изкуствено създадени догми и правила с цел да се облагодетелства някой .
202
7
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Наско дали е резнал пишльока?? На снимката не се вижда нещо. Тия всичките ако разберат че няма НИКАКЪВ бог ,сигурно ще си отхапят ташаците :-)
201
4
 
9
 
! Отговори
някой преди 11 години
Тоя любител на чаламбата (знаете какво значи чаламба, надявам се?) да се благодари, че живее в християнска държава, която е толерантна към друговерците, включително и към предалите Христос. Защото ако беше в някоя от любимите му ислямски страни и си сменеше религията, "правоверните" щяха или да му резнат тиквата, или да го пребият с камъни. А можеше и да го разпънат на кръст, като в Йемен.
200
3
 
9
 
! Отговори
Светът гледа БГ преди 11 години
България е износител на релегиозен сатанизъм!По цял свят ще свързват бъдещия Патриарх Кирил със сатаната описан от Булгаков и отговарящ на миналото на доносник и агент на Кирил!Оплювайки хора с чисто минало помиярската СКАТ заби такъв к.р на целия български народ като му отне за пред целия свят вярата в Господ!Тея пишман *** ни представиха пред абсолятно целия свят като един народ който винаги се е кланял и ще продължава да се кланя на сатаната!Занапред българина и Бог няма да го защитава!
199
6
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
И какво от това?????????Всеки има право да вярва на това което му носи удовлетворение на душата му.Толкова мюслюмани приемат християнството.ВАС ще питат хората на какво да вярват?Всички сме смъртни ,но явно някои хора си мислят че света се върти около тях,ЖАЛКО и то много.Оставете хората да вярват в каквото решат.Толкова секти има ЗАЩО не реагирате така АУУУУУ.Мълчите.Животът е толкова кратък.
198
3
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Като го гледам този човек никога не е и бил вярващ. Ама нивга. Нормално е за един посредствен човек да се обърне към най-посредствената религия в света, вселената - исляма. Лицемерие, най-лицемерната религия е това!Нека си спомним какво е направил Св. Тирвелий (Хан Тервел) с исмаилтяните!
197
7
 
15
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Такива предатели нени трябват, браво на Видинската митрополия, исляма е грешния път. Той е възможно НАЙ-грешния път и най-малоумното нещо, което можеш да последваш.Исляма е и най-лицемерната религия, за това и ясно се вижда, че мюсюлманите не са дали нищо на света.
196
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами той и без туй на *** мяза....
195
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заменил един въображаем приятел на име Яхве за друга версия на същия. Голяма работа.
194
23
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Евала на човека осъзнал се е.
193
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако му предложат по-голяма заплата сигурно и юдеизма ще приеме и равин ще стане.
192
22
 
17
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 11 години
ВСЕВИШНИЯТ МУ Е ПОСОЧИЛ ВЕРНИЯТ ПЪТ.Няма значение как ще служиш на Бог, дали като християнин, или като мюсюлманин, или каго будист, или чрез някое друго вероизповедание. Всички религии са правилни, защото всички пътища водят към Бог.Ако този българин го е осенило Провидението на мюсюлманската религия, нека е благословен и да служи чрез нея на Бога.
191
2
 
10
 
! Отговори
Един гет преди 11 години
ДО 241 ЕХО НЕГРАМОТНИКО И ДУШЕВНО БОЛНО МОМЧЕ..Какви баби са изнасилвани и от кого бе мусоро такава?Да си налягате парцалите и да четете и се интересувате малко повече преди да говориш и коментираш не само конкретната тема изобщо каквото и да било..Ние сме тук за да се развиваме и носим ИСТИНАТА..Гордея съм че съм БЪЛГАРИН и такъв и ще си умра..както и всички останали..Аз съм А гръвна група така съм се родил ако това въобще ти говори нещо..СЯДАЙ ДА ЧЕТЕШ КНИГИ МЛАДЕЖ!
190
7
 
22
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
Тези двамата изглеждат като избягали от 4-ти километър от София към Цариград. Става дума за пари: поповете рядко получават пари, а имамите редовно получават от Саудовска Арабия, имат по 3 жени, 3 къщи и по 3 коли.
189
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези и двамата изглеждат ***, Някой пра пра дядо на попчето може да е турчин. Това не е изключено особено в България където 500 години *** са изнасилвали бабите ни. Днес трябва да се примирим с това което сме