Това е молитва, а не обвинения в заблуда!

Мюфтийство се извини за Абдуллах, но смени само заглавието на публикацията
4 дек 2012 20:38,
126
Това е молитва, а не обвинения в заблуда!
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Главното мюфтийство се извини за публикацията на сайта за бившия свещеник Атанас Михайлов, който решил да приеме исляма и станал Абдуллах.

Мюфтийството признава, че заглавието на публикацията „Свещеник прие исляма“ от 28 ноември 2012 г. е неточно и го коригира на „Бивш свещеник прие исляма“.

Последното изречение от статията обаче, което разгневи Видинската митрополия, остава непроменено. Заради него вчера митрополията отказа да участва в празнуването на мюсюлманския ден Ашура.

Последното изречение - „Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“, не конкретизира определена религия, категорични са от Главното мюфтийство.

Видинската света митрополия определи вчера тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник Ашура като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.

Още по темата
„Молитвата, отправяна към Всевишния „да ни предпази от заблудата“, обхваща не само религиозното убеждение и вярата, а и  житейски ситуации, свързани с всяка една личност, независимо от неговата религиозна принадлежност. Това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някой в заблуда“, обясняват обаче от Главното мюфтийство. 

Главното мюфтийство винаги е подкрепяло и съблюдавало активния диалог между религиите и открито заявява, че чрез публикуваната новина не е имало за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната, се посочва още в съобщението. 

Ръководството на Главното мюфтийство единодушно е решило да не дава други изявления по темата „с оглед предотвратяването на спекулации, както и избягването на доктринални спорове за това коя религия е правилна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Не знам защо изобщо има такава тема - чудо голямо , че някакъв си сменил мисленето . Има и по - важни теми
94
3
 
3
 
! Отговори
а ъъ преди 11 години
Не знам, защо се преекспонират нещата. Един човек приел исляма в България и какво от това. Ако се направи точна статистика съм сигурен, че много повече Български мюсюлмани приемат християнството или стават атеисти. А попът се бил разсърдил на ходжата, че миряните му станали с един по-малко. Ами сръдливият поп да не се сърди на ходжата, а на себе си, че не е намерил достатъчно аргументи да задържи този човек в Християнството.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато баба ми почина, съседката от турски произход свари житото, поръси го с захар и направи кръст от канела... Жената, да е жива и здрава, е доста над 80-годишна. Убедена съм в разума и добротата на всеки вярващ човек и се ужасявам от алчността и безпринципността на религиозните водачи и организации у нас. Дано ни съхрани Някой, стоящ по-високо от кубето и минарето!
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исляма в България започна да изпълнява политически поръчки, за което му се плаща. Спрете външното финансиране на ходжите и ще мирясаме. Такива злостни нападки и атаки към българското православие , в медии, в "коментари", не е имало и по време на комунизма.
91
1
 
5
 
! Отговори
do pomak преди 11 години
az sam pomak i prieh hristiqnska vqra da vqrvam v gospod i pove4eto ot nas se prekr1stiha da izbora si e li4no moi
90
1
 
3
 
! Отговори
pomak преди 11 години
vseki ima pravo da vqrva v tova koeto iska dali e gospod ili allah e edno no znam samo edno ako edin hristiqnin zapo4ne da vqrva v allah tova se vodi golqm sevap za musulmanite nikoga edin hodja nqma da stane sve6tenik tova s sigurnost se znai qvno na tozi biv6 sve6tenik qko mu promili glavata no izbora si e negov greha s16to
89
0
 
1
 
! Отговори
ls преди 11 години
До ТАЛМУДАДа такава е вярата на злобата!
88
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 11 години
Аз не мога да разбера как въобще християни могат да участват в мюсюлмански празник. Или си християнин, или си мюсюлманин. Какво правиш на чужди празници? Нека всеки си знае своето.Първите християни са умирали, за да не принесат жертва на идолите, а сегашните им наследници празнуват Ашура! Къде е вярата?!
87
1
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Ima hora myusyulmani v BG,koito sa prieli Isus,zashtoto gi e izlekuval ot nelichimi bolesti,a Mohamed NEMOJE!E.. na koi Bog shte se klanyate? NA MURTVIAT LI ILI NA JIVIAT,KOITO DAVA,ZDRAVE,BOJIA LIUBOV I VECHEN JIVOT??
86
1
 
2
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Razlikata e znachitelna,Mohamed e v Meka bil e posledovatel na Isus,no e pochinal choveka i kostite sa mu tam,a Hristos e jiv,vuskrusnal ot smurtta!Otnosno sveshtennika NIKOGA NE E BIL NOVORODEN V ISUS I NIKOGA NE E VYARVAL V ISUS.UCHIL E SEMINARIA ZARADI ZNANIATA I CHUJDITE EZICI,KOITO SVESHTENNICITE SA PROSVETENI!RAZLIKATA E CHE OTIVATE V ADA BEZ ISUS!
85
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 11 години
мн здраво daniivanov.blogspot/
84
2
 
3
 
! Отговори
Projects преди 11 години
Dear Jesus, can'tprehend = Bulgarian people do not know you and does not make any sense,'cause Bulgarian's are considering themselves "CHRISTIANS". Please forgive them for their not so smart ways of living and thinking. i'm asking you to make sure Bg citizens are your next big project. Let it be.! Jonh16:24
83
2
 
22
 
! Отговори
Вярвамв Исус Христос преди 11 години
Това, че някакъв човек който е бил християнски свещеник е сменил вярата си си е ЛИЧНО НЕГОВ ПРОБЛЕМ. Лошото е, че се използва от мюсулманите, огласява се като че ли нищо велико е станало...Всеки има избор- решил- направил го. И какво от това?! Истински вярващите християни никога няма да си сменят вярата, а той явно не е бил такъв. Има и мюсулмани приели християнството. Е, и?! Християнството е една интелигентна религия даваща право на избор и не задължава никого насила да бъде християнин.
82
2
 
18
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Хубаво пишете и изразявате правото си на свободен избор, живеейки в християнска страна - а християнската вяра, е вяра на свободния избор. Имате пълното право да се обявите за вярващ или атеист без това да предизвика негативни последствия за вас или околните. Радвайте се и ценете тази свобода,докато я имате, защото мюсулманите не ще приемат толерантноста или атеизма.Или приемате исляма, или... припомнете си Бг история.
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярващите, вместо да ми цъкате минуси, вземете да сметнете имотите и парите на Ватикана. Че тия наще са, като едни невинни чавдарчета, пред тях :))) Даже и на *** им отстъпват :)Никой не е крал и убивал, колкото църквата/ джамията/ синагогата, ама овцете се карат коя религия била по, по, най :)
80
8
 
10
 
! Отговори
men преди 11 години
Така ще баде - докато нашите свещенници, миторополити - бизнесмени в расо се интересуват само и единствено от собственото си благоденствие, какав Ролекс ще има, колко S класи ще има и прочие ...Да сте видяли някои ходjа или имам да парадира по този начин???
79
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Мен не ме е страх от Бог защото той е съвършен!Не ме интересува дали той ще ми прости неща които аз не бих си простил!Не е важно с кое име го призовавате важното е да го познавате!
78
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва много да се внимава с тия мюсюлмани, опитът им да създават конфликти по целия свят е много богат, финансират се и от Саудитска Арабия и знаят по един или друг начин как да създават конфликти и после да обират дивиденти. Тези ислямски лидери са изключително опасни за мирът и националната сигурност. Тия са обучени да инжектират конфликти и да подиграват демокрацията която защитава малцинствата.Всеки отговор на подобни провокации трябва да бъдат съгласувани с МВР и ДАНС.
77
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ако търсите Бог от когото да ви е страх то всяко плашило ще ви свърши работа!
76
1
 
3
 
! Отговори
ПЕШО преди 11 години
Дзен Будизма също те отричат дори Буда!