Българчетата стават все по-неграмотни

Падаме от 10-о на 22-ро място в изследването PIRLS 2011
Обновена: 12 дек 2012 14:36 | 12 дек 2012 06:56, Петя Шекерлетова
316
Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: архив, Impact Pree Group

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 


316
Още по темата: ученициГрамотностPIRLS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
4
 
! Отговори
114 преди 6 години
Това е само елемент от общия заговор за унищожението на тази нация от картата на света!
Националните предатели са се барикадирали здраво в законодателната, изпълнителна и съдебна власт!Вече е много късно за спасение!
264
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито родителите, такива и децата. Преди да плюем по учителите, първо погледнете какво възпитание давате на децата си вкъщи. Вижте на какви ценности ги учите. Учителите вече са звероукротители, не учители. Какво могат да направят те, след като учебниците се пишат от *** и те трябва да преподават по тях? Не схващате ли, че това си е държавна политика? Колкото по-тъпи, неграмотни и ограничени хора има в държавата, толкова по-лесно управниците манипулират?
263
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
говорят за мангалчетата. ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО ЕДИН ДЕН. ТАЗИ ОЛИГОФРЕНИЯ НЕМОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА
262
0
 
1
 
! Отговори
От САЩ преди 6 години
До275 Tе ако приличат на Американчетата хубаво, ама не приличат.......
261
0
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
НА ОЛИГАРХИЯТА НЕ ИМ ТРЯБВАТ УМНИ ДЕЦА !!!

ТЪПИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ И МАНИПУЛИРЯТ ПО-ЛЕСНО !!!

А НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И, ЧЕ 50 % ОТ УЧЕНИЦИТЕ СА ПОМАЧЕТА ИЛИ МАНГАЛЧЕТА!!!

БЪЛГАРЧЕТАТА СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ !!!!!!!!!!!!


ЗА БОГА БРАТЯ БЪЛГАРИ ПРАВЕТЕ ДЕЦА, ЧЕ ШЕ ИЗЧЕЗНЕМ !!!!!!!!!!!!!!!!
260
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как искате днешното поколение да е грамотно като учителите правят супер прости правописни грешки и то по български език и литература.
Аз съм единадесети клас и госпожата ми по български и литература толкова големи простотии ръси, че започна да ни заплашва със това че ще започне да преподава точните и думи бяха "млъкнете че да не започна да преподавам" ми нали за това си там бе да преподаваш а после казва вие нищо не знаете. Да пази господ от такива учители :X
259
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А представяте ли си комбинацията - Бесепар - ученик. Хем крадливо, хем неграмотно, хем мързеливо, че и лъжливо!
Нещо като Тризначките, ама от училище за бавноразвиващи се.
258
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най-неграмотните, дето са и най-мързеливи - стават политици.
257
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прости са като премиера им и родителите им дето го избраха.
256
1
 
0
 
! Отговори
pinokio преди 6 години
abe tova da ne bi etoto may4iniya ezik bil pri4inata a deystvitelnosta e druga ako moje ivi e4est priznayte si ama ne mojete za6toto vi e 6ube
255
1
 
12
 
! Отговори
гошко преди 6 години
ами при такъв "интелигент"-премиер какво да правят децата Български.........
гледат милите какви "и.....ти" ни управляват и имитират.....
казват си щом "пожарникар"+"физкултурник" +"неграмотен икономист" ни управляват-не ни трябва да учим.....
мъка-голяма мъка ми е за България.......не заслужавахме такава съдба.....
но до някъде сами сме си виновни щом повярвахме, че "мутра" ще ни оправи„„„„„
254
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До българин "полуграмотният милиционер" работи от сутрин до вечер , "полуграмотният милиционер" се занимава с *** по цял ден , "полуграмотният милиционер" трябва да търпи държанието на хора мислещи че държат света в ръката си . Учителите имат една лесна задача - да предадат урока на учениците си по начин , по който всеки би го разбрал , И ПОВЕЧЕТО УЧИТЕЛИ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С ТАЗИ ЗАДАЧА .
253
0
 
4
 
! Отговори
Karakolev преди 6 години
IMAME PROBLEM! KAKVO PRAVIM PO VAROSA =NI6TO?!?
252
0
 
6
 
! Отговори
Интелектуалка преди 6 години
И аз така едно време много обичах да си играя на учители и ученици. Веднъж бях изпотрошила всичките бабини саксии, които стояха на прозореца, с една точилка. Аз бях учителката, те - учениците ми.
251
5
 
7
 
! Отговори
Пак замазват фактите преди 6 години
Защо не отбелязват в цифри и проценти етническата принадлежност на неграмотните и полуграмотните под 18 г.?
250
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще става още по-зле в бъдеще.
Защо ли – ето.
Родителите нямат право да упражняват насилие над собственните си деца.
Ако детето обаче се обади и даде фалшив сигнал за бомба в училището, глобата е до 20000 лв. Как може да я плати родителят, когато знаете колко са заплатите. Ами ако е безработен, благодарение на нашите предци, които преди 15–20 години започнаха да унищожават заводите и сега за тях управляващите им са виновни. А те къде бяха, нима и те не участваха в рарушаването?
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали има нещо общо с пияните учителки които играят кичек в час по немски или дянков тъпото пак е орязал парите за наука .
Този пъпчив пубер направо....
дали е вменяем
как ще му търсим отговорност като изглежда невменяем
248
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали трябва да приличат на американчетатат
247
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 6 години
"Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно." - Какво може да се очаква в държава, в която полуграмотният милиционер получава по-голяма заплата от учителя?
246
0
 
31
 
! Отговори
akud преди 6 години
така е докато братя галеви и други като картофа, плъха, винкела , коча .............са кумири и евтините проститутки станаха ЕЛИТА НА България ще е така. Но дали само децата са виновни???? нима техните родители не носят най-голямата вина????