Българчетата стават все по-неграмотни

Падаме от 10-о на 22-ро място в изследването PIRLS 2011
Обновена: 12 дек 2012 14:36 | 12 дек 2012 06:56,
316
Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: архив, Impact Pree Group

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ученициграмотностPIRLS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
4
 
! Отговори
267 до Хейтър преди 11 години
Борбата за доминиране в природата е естествен биологичен закон и в това няма нищо лошо! Когато стремежа за знание и образованост е целенасочен или опосредствен /визиращ по-добри стартови позиции в живота/, прикачването на етикет "избиване на комплекси" е некоректно! Но дори и да приемем априори вашето твърдение, тази парадигма е за предпочитане пред пошлата и урудлива алтернатива на агресията и насилието!
244
0
 
20
 
! Отговори
22 преди 11 години
"Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. "Браво девойко! Аз все си мислех,че постоянните смени на програми,жонглиране с материал от един клас в друг,безумни учебници, липса на родителски и ученически интерес са по-основните причини! Но щом смяташ,че учителите са ти неефективни ,изгони ги бе! Па *** ти в някое училище (ако имаш пед.образование) и покажи как трябва да стане!!!!Ай и мър..а! Едно смислено изречение не може да състави,но акъл дава!
243
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомням си, как за 6 грешки получавах двойка, а сега синът ми за същите шест грешки получава шест минус.И учебниците, съобразени с възрастта на децата си спомням. Нямаше нужда някой да ми превежда на български език. Сега са написани от ***, нацвъкали чуждица до чуждицата, чиято единствена цел е да изглеждат много умни и да си вземат хонорарите.Няма просвета днес.
242
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега е ред на попагандата да скапе учителите.,,ура,, за интелектуалния еит на нацията.първо бяха докторите,но явно трябват още зрелища за простаците.вчера темата за пияната учителка разпаи духовете и това изказване за 5 години затвор направо ме фърлиха в...ами ставийски уби човек и изкуствено поддържа още един живот в будна кома .той не е виновен,ами да .журналистите се нахвърлят върху беззащитните.я рипнете срещу мутрите,ама не смеете,жалки пл.хове.
241
4
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Интелектуалец, тогава знанието беше на почит, защото българина имаше ботуш на врата и това беше един от малкото начини да избива вроденте си комплекси и да изпъкне над останалите. Сега клетката е отворена и виждаш какво става. Можеш да си сигурен, че и тогава щеше да е като сега, ако системата е била както сегашната.
240
0
 
17
 
! Отговори
интелектуалец преди 11 години
Преди време децата играеха на учители и ученици, в ценностната им система знанието бе на почит и преклонение. Благодарение на елитарната култура днес, подавляващото болшинство деца играят на терористи и полиция, като изпитват неистово желание да стрелят и убиват себеподобни! O tempore, o mores! /О времена, о нрави!/.
239
0
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
БЪЛГАРЧЕТАТА ИЛИястребчетата
238
0
 
20
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 11 години
Разбира се, че са станали и ще стават! МОМН оставя ли ни да си учим учениците? Засипват ни с бумащина, куп ненужни справки и ангажименти, които ни гълтат от времето, през което бихме обърнали внимание на децата. В това министерство работят бездушни чиновници, които в същото време са детемразци и учителофоби. И всичко заради едните европейски пари и послушно кланяне пред европейските програми, които не се вписват в нашата действителност.
237
0
 
3
 
! Отговори
SDv преди 11 години
До АнонименНе се знае дали няма да падне нивото още.....
236
1
 
5
 
! Отговори
MM преди 11 години
Много е забавно да обиждаме премиера мутра, но истината е, че не той е виновен за необразоваността, а всеки един човк в обществото. Мой приятел ми призна, че никога не би седнал да чете за удоволствие и никога не му е харесвало. Предпочита да гледа ритни-топка и *** предавания, понеже като малък не са му създали навик и в социалната му среда четенето не е на почит, въпреки че самото образование е на високо място в ценностната му система.
235
0
 
5
 
! Отговори
ЯКА КАКА преди 11 години
Дядо Коледа си влязъл във Фейсбука да види какви са желанията на децата за празника и... им подарил по една дрешка и правописен речник.
234
0
 
3
 
! Отговори
Ловър преди 11 години
До ХейтърАз ще ти кажа какво прави един майор, чуди се къде да се почеша. Едно време като имаше наборна армия се чудеха как да се извращават с нас войниците и да пият. Сега вероятно само пият :)
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Объркано заглавие.Трябва да е грамотните стават все по малко.
232
0
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#249, имам възражение относно примерите ти със заплатите. Би ли ми казал защо офицер от армията трябва да получава повече от сервитьорка? Можеш ли да ми кажеш те какво точно работят? Би ли ми нарисувал един работен ден примерно на майор от щаба на сухопътни войски?
231
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е защото се премина от германския модел към американския на учене, т.е. спираш изпитването ученика да разказва и обяснява материала, а да се работи с тестове и въпроси и отговори. Така ученикът не учи и разчита на "тука има, тука няма". Това не е случайно, а целенасочено. Няма по-страшно нещо от умния и знаещ човек - няма да работи за малка заплата, не може да бъде командван и манипулиран лесно, опасен е с разсъжденията си!!! На обратния полюс е неграмотния, научил само буквите и числата!
230
3
 
1
 
! Отговори
Гугутко преди 11 години
Станишев е виновен.
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изследването си посочва причините - за много от децата, които не могат да четат, българският език не бил майчин. Очевидно някои хора не умеят да четат и разбират текст, но това не им пречи да наричат другите изпростели.
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ни съ напъвайте - отдавна е ясно, че няма да влезем в "златния милиард", който заслужава да остане да живее. ние сме от "излишните хора", както съвсем открито ги нарича съпругът на Нейно Величество Елизабет Втора. тези, които той мечтае да унищожи, превръщайки се в смъртоносен вирус след смъртта си, според негово публично изказване
227
0
 
12
 
! Отговори
Nabludatel преди 11 години
Ако знаете от колко време навсякъде казвам че трябва да ни се промени началното /и не само/ обучение. Много некадърни министри минаха и никой от тях не си свърши работата. За да запишат някакво присъствие изобщо всяка промяна е свързана с свалянето на програмата примерно за 5 клас и преместването и в 4 ти. Писна ми от нискоинтелигентни политици - да не кажа направо *** и умствено ограничени. Как пък за толкова години на един не случихме?
226
1
 
14
 
! Отговори
Hajmanata преди 11 години
Изненада? Трябва една много стабилна реформа в образованието. Самият начин на преподаване на материала, изискващ зубращина и пряко наизустяване на материала е безсмислен. Децата трябва да се учат на логично мислене и креативност (до колкото тя може да бъде преподадена). Трябва да има и подреждане на учебната програма (поне за по-големите ученици) спрямо интересите и заложбите им. Също работа би свършила и кредитна система, която да е и в основата на това дали един ученик ще мине годината или не.