17 хиляди ученици са опитвали наркотик поне веднъж в живота си

Увеличава се употребата на синтетична дрога в България
Обновена: 19 дек 2012 21:31 | 19 дек 2012 19:15,
56
17 хиляди ученици са опитвали наркотик поне веднъж в живота си
Снимка: Архив Reuters

По-значително увеличение на употребата на наркотици в България се забелязва при кокаина и най-вече при синтетичните дроги амфетамин и екстази.

Това посочва Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, цитиран от БТА. Той представи Годишния доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България за 2012 г, позовавайки се на данни от 2011 г.

"Най-проспериращото" наркотично вещество на пазара е амфетаминът, нараства и броят на хората с проблемна употреба на амфетамин.

Най-масово употребяваното наркотично вещество пък си остава марихуаната. Все повече хора я употребяват интензивно.

Цели 27% от 15-16-годишните ученици са опитвали някакъв наркотик през живота си. Това прави около 15-17 хиляди ученици в тази възраст, сочат данните от доклада.

23% са употребявали поне веднъж марихуана или хашиш, а 7%, което значи около 4-5 хиляди души, са употребили поне веднъж в живота си амфетамини.

За 2011 данните сочат, че 11% от 15-16-годишните са пушили "трева" поне веднъж за последните 30 дни.

През последните години се заличава разликата в процентите на употреба при момчетата и момичетата - особено при учениците.

Изследването е проведено сред общо 2 217 ученици от 9 и 10 клас в 192 паралелки.

Настъпват промени на пазара на наркотиците, появяват все по-голям брой нови и непознати наркотици, предлагани под определението "легални заместители". В България през 2011 г. на пазара има регистрирани 104 нови психоактивни вещества.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
бе няма значение, че всички деца се друсат, важното е даскалите да ходят трезви на училище. да не говорим, че 99 % от учениците пушат най спокойно в двора на училището. ама директорката ще извика полиция, но нали на другия ден ще и стъжнят живота.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб направиха голяма грешка когато решиха че трябва да живеем като Европейци но със доходи на Сомалийци.Българинът е много търпелив,но тези не спряха да го ограничават във всичко:не може да си вари ракия,не може да пуши,не може да си намери работа(дори и за 300лв),посегнаха дори на спестените му пари.....Българинът е пресметлив и знае че не може да се живее със 300 лв,Българинът знае че в Европа хората взимат минимум 1000 евро при тези цени на стоки и услуги....
41
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
предлагам да съдим производителите на цигари за отвратителните картинки по кутиите. това първо е неморално, второ е стресиращо за гледане, аз не пуша, но това, което видях е отврат ! що не сложите и на шишетата с ракия по една такава картинка ???
40
4
 
2
 
! Отговори
аасдфг преди 11 години
Ама то наркотик се смята и ракията. Всеки човек в България е опитвал ракия. поне са го разтривали с нея .
39
1
 
3
 
! Отговори
••• преди 11 години
Много е страшно с каквото и да се дрогира!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
до39 преди 11 години
Защото детето ти не е умирало в рьцете ти след Като цяла нощ си го тьрсил по улиците ! ТАКА СЬМ КРЕЩЯЛА КОГАТО Я НАМЕРИХ, О БОЖЕ...ПАЗИ ДЕЦАТА НИ!!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
болка преди 11 години
ДОРИ НЕ ИСКАМ ДА ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ! ЕДВАМ СПАСИХ ДЕТЕТО СИ ОТ ТАЗИ ОТРОВА И ЗАКЛЕВАМ СЕ ТРЕПЕРА ДА НЕ Я ПОДЛЬЖЕ НЯКОЙ. ДОБРЕ ЧЕ УЖИВЯ ,ЕЙ ,ХОРА МНОГО Е ОПАСНО!!! СЕГА Е НА ХАПЧЕТА ( СЛЕДВАЩАТВ ОТРОВА) МАЙКИ ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ ЧЕ АЗ УМИРАХ ВСЕКИ ДЕН...
36
9
 
4
 
! Отговори
dabeda преди 11 години
...огромна част от хората прекарват огромна част от времето си без да правят нищо, като резултатът едва ли е по-различен от тази група, дето се събужда и ляга с коз. Канабисът не създава някаква силна психическа зависимост(и никаква физическа) което го прави годен за употреба от хора, на които им намалява натрупания стрес, а по-малко стрес-по-работоспособни и плодотворни хора. Със сигурност, обаче, тревата си носи някои рискове, най-вече при употребата от деца и един малък процент лабилни.
35
3
 
3
 
! Отговори
dabeda преди 11 години
До 36: Извинявай, но това, което си написал няма основателно покритие с реалността. Няма доказателсва, че увреждала невроните и че ставаш *** от нея. Има хипотези даже за точно обратното, но то също си остава все още недоказано. Затъпяването при някои пушачи на трева се получава от други обстоятелства, най-вече при подрастващи-просто част от тях го правят по цял ден и безидейно, а 15 часа без нормална мозъчна дейност логично водят до затъпяване. Впрочем...
34
3
 
17
 
! Отговори
ASAS преди 11 години
Проблемът с тревата е, че ако ви оставят да пушите на воля България ще стане от една от най-нископроизводителните държави в Европа на една от най-нископроизводителните в света. Другият проблем е, че от редовната употреба на трева се уврежда дейността на невроните, с други думи-затъпява се. И да, при определени заболявания тревата е лек, но вие съвсем не сте болни.Иначе за каквито си искате индустриални цели ползвайте конопа, ама за напушен тревоман индустрията е последното нещо.
33
0
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
:)))))))))) Вярно ..бе
32
2
 
7
 
! Отговори
на 23 преди 11 години
Всеки сам решава какво да прави. В крайна сметка ваш си е живота!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе,за това след като са пафкали от лулата на мира е започвало да им се привижда спящи вълци,летящи облаци и тем подобни:)
30
1
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Индианците не са ли пушили тютюн?!
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не обичам да пия,на другия ден често повръщам ако прекаля,не пуша и тютюн,но пък марихуаната ми влияе супер добре.Отпуска ме,забравям за проблемите,развеселявам се и спя като пън.Благодарен съм на индианците за тази прекрасна билка и среден пръст за тези които ми забраняват да я пуша :)
28
8
 
19
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
легализирайте тревата,стига сте пълнили джобовете си господа политици наркотрафиканти и опекуни на големи дилъри
27
4
 
13
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
...пушех по 2 кутии GD. Не пуша от вече 7 години, а алкохола успях да го спра преди 3 години, тогава осъзнах, че съм алкохол в крайна сметка. Трева пуша от 12 години и смея да кажа, че не е редовно и само това мога да контролирам, затова и не съм го спрял, но всеки е индивидуален. Ако нещо ти проваля живота и не можеш да го контролираш с много воля го спираш и това е. Аз лично пуша по 3-4 пъти максимум на месец и то не се правя животно, а колкото да ме отпусне, все едно съм пил 2 чаши вино :)
26
2
 
7
 
! Отговори
лошо ми да гледам преди 11 години
А бе тези имат ли право да поставят гнусни снимки върху цигари и където и да било?! На мен ми се гади и все ми е пред очите нещо такова, което видях по тв! Психиката ми се разстройва, честно! Длъжна ли съм да гледам ужасии?! Тези нормални ли са да искат да слагат страшни снимки върху цигарите?!?!Не мога ли да ги съдя, че ми причиняват страдания? Честно!
25
1
 
5
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
До до 9: Братчед, вземи учебник от 9-10 клас по биология, има урок за наркотиците, и си пише точно каква е леталната доза на отделните наркотици. Колкото и да те учуди, коката и още по-малко марихуаната имат по-ниско ниво на зависимост, и леталните им дози са много по-високи, сравнение с тази на никотина примерно и най-нтересното е, че дори кофеина има по-ниска летална доза отколкото първите две изброени. Просто в кафето кофеина е много нищожен процент промили. Аз съм бил алкохолик, пушех по 2..
24
0
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
На снимката е показано листо от влакнодаен коноп.