Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната

Той внесе подписка в Министерския съвет и настоява за законови промени
Обновена: 19 дек 2012 12:16 | 19 дек 2012 12:14,
89
Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната
Снимка: архив, Булфото

Кметът на Банско Георги Икономов поиска за започне процедура за доизграждането на ски зоната над Банско.

Днес Икономов внесе в Министерския съвет (МС) подписка в подкрепа на разширяването на ски зоната, в която са събрани над 8 хил. подписа на граждани и гости на градчето.

По думите на Икономов гражданите и гостите на града подкрепят зимния туризъм и настояват за законови промени, за да е възможно доизграждането на ски зоната.

„Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се планира ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев приеха подписката, като Борисов обеща казусът да бъде разгледан.

Георги Икономов за пореден път обвини гражданските и природозащитните организации, че спъват развитието на зимния туризъм и „затварят мостове и улици и говорят повече, отколкото има нещо истинско в техните думи“.

Кметът на Банско разкритикува екоорганизациите, че спряха промените в закона за горите, с които обаче се позволяваше буквално безконтролно строителство върху горските терени и в защитените зони.

„Все още не съм запозната с исканията, които представиха жителите на Банско“, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на МС.

Тя обясни, че след като бъде входиран проектът за разширяване на ски зоната, ще бъде направена проверка дали той съответства на екологичното законодателство.

Караджова призова туристическия бранш на Банско и кмета Икономов, вместо да идват да връчват подписки в МС, да организират среща с неправителствените организации и да не използват медиите като средство за комуникация.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

От ЮНЕСКО подчертаха, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната срещу България тече и европейска наказателна процедура.

След протестите Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в крайна сметка призна, че има изградена незаконна писта в Банско, както и че цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
9
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
Сигурно ще успее банския кмет пред банкянския си приятел;)Сценарий: Той ще иска, МС ще заседава, природозащитници ще протестират, платени медии ще хулят природозащитниците, цековци-мековци ще извиват ръце и ще се правят на ущипани моми!И като се оака ситуацията - ЕС-то ще тръсне една яка глоба и ще я плащаМЕ всички!А Банско наистина е планинският Сл. бряг!Питайте студентите, мръзнали там на 8.12!Петзвезден хотел, а нямат одеала за всички гости и парното не работи!
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като знам каква *** е Банско... по-добре да не им разрешават. Ти не отиваш на почивка а на война там.
47
5
 
7
 
! Отговори
Малко известен факт преди 11 години
ТЕЦ Марица Изток дори бе включен в Книгата на рекордите на Гинес от 2000 г. заради значителното замърсяване със серен двуокис. В категория Опасности и бедствия, раздел Екологични катастрофи централата е записана под заглавието Най-голямо замърсяване със серен двуокис, а цитираното количество е 350,000 тона годишно, изпускани в река Марица.Да сте чули "еколозите" да протестират?Не.Защо?Хайде всеки да си отговори сам дали ги интересува природата.
46
1
 
13
 
! Отговори
jts преди 11 години
как се не наядоха тия ве.ами то да направят едно уширение та да може като се качиш на ските в Боровец чак на Пампорово да стигаш.ама през Банско за по пряко..Аман
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Министерски съвет иска от кмета на Банско двойно поевтиняване на картите за лифтовете
44
10
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Никой не ти хвърлил пъпа в Банско та да ходиш там.Като не ти харесва,ходи на друго място,но други ги устройва цената и обслужването,защо искаш да ги спираш в Банско да посрещат повече туристи.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ски учителкая виж колко процента от територията на Швейцария е гора и колко - на България. Учителка била... сервитьорка с амбиции.
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-да 'хотелиери"от Банско,искам да ви кажа ,че като скиор,турист и клиент,съм разочарована от "курорта"ви.Предпочитам да си дам парите за по-малко комфортен хотел,и несравнимо по лоши писти,в малки, неизвестни курорти-които изобилстват в България,но когато изляза навън да попадна сред борове ,чистота и тишина,а не чалготека,мърсотия-няма да споменавам имена,защото ще зинете,че рекламирам. Обикновен консуматор на услугите ви съм,и не мисля,че предлаганото от вас,заслужава парите ми
41
16
 
2
 
! Отговори
Ски учителка преди 11 години
Има световни курорти с по 300 км ски писти, с по 50 самостоятелни писти за начинаещи и напреднали. Защо и Банско да не достигне това ниво? Нима в Швейцария не знаят какво правят или не се грижат толкова за екологията? Ооо, грижат се, но знаят, че ски туризмът по никакъв начин не вреди на екологията.
40
3
 
15
 
! Отговори
А? преди 11 години
Бе вие кво искате от дървари? Ми те банскалии откак се помнят секат дърва и са си потомствени дървари! Сега станаха "хотелиери", ама акъла им - пак толкоз!!
39
10
 
4
 
! Отговори
ЧУК И ГЕК преди 11 години
В момента гледам биатлон по евроспорт от Поклюка(Словения).Гледам колко хиляди туристи са дошли покрай пистата и колко милиона пред телевизорите ще разберат за този зимен курорт.Това се казва реклама,развитие на зимен туризъм,работни места и приходи в бюджета на Словения.Словенците сигурно са *** хора,щом са направили възможно провеждането на Световна купа по биатлон,а ние имаме същите прекрасни условия и възможности,но заради шепа хора няма да ни дават по евроспорт,защото трябва да сме контра
38
1
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
"Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. "С това журналята не се занимават! Нито власт, нито прокуратура! И това е от години!Обаче срещу даскалицата, дето вкязла в час на две чашки и танцувала с децата, тече проверка:"Късно вечерта на същия ден Софийският районен съд прецени, че извършеното от Илияна Иванова не е дребно хулиганство и предаде случая за разследване на прокуратур"
37
3
 
20
 
! Отговори
до 39 от 36 преди 11 години
може ли да ми обясните какво значи думата "ГРАСЯТ"????Няма я в речника...Банско не е естетичен курорт-инфраструктурата му е под всяка критика,обслужването също-хотелиерите нямат нужното отношение към клиента,и още нещо-курортите трябва да са съобразени с капацитета и природната среда на една държава...и като си даваме парите за почивка ,да не получаваме Джурасик парк по нашенски...Банско ,е като зимен еквивалент на Слънчев бряг-алкохол и платен с..с на всеки ъгъл,и наистина ми е тъжно да го кажа
36
2
 
20
 
! Отговори
ShaMana преди 11 години
Българина е глупав и глупав ще си остане. Една западна *** е станала тази държава. Други вече са урбанизирали природата си и всичко е асфалт, а ние едно нещо имаме и искаме да го разрушим по стара балканска традиция. И защо, за парите на някой тлъст чичак? Ние не знаем как да правим нещата доходни, а знаем как да рушим. Тъжна история. Последния път когато бях в Банско едва дишах от прахоляк и *** навсякъде, а живея в София и знам мръсно. И това ми бил планински курорт.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"щепа нещастници природозащитници блокираха орлов мост и кабинета клекна" Сигурно е голям удар по самочувствието ви щом шепа нещастници направиха това, което хилядите щастливци не можаха - да спечелят. Кой е нещастника тогава? ;)
34
4
 
16
 
! Отговори
браво преди 11 години
честит ви кмет банскалии,е няма да мирясат докато не съсипят банско
33
13
 
1
 
! Отговори
21 преди 11 години
Кво значение има кмета от коя партия е бе?? Нали народа го е направил кмет и той е длъжен да защитава интересите на народа...........Хората казват искаме по големи ски писти.......къде е проблема??Как няма да сме бедни,като гоним инвеститорите? И като всички големи инвеститори строят хотели в Австрия и на тяхните курорти ,а не на нашите??*** народ слаба държава.........протестирайте си бе ....бати мишоците ,много съм възмотен от българската простотия много
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБраво! Професионално! Поздравления и дано го прочете някой Бг "хотелиер", макал, че силно се съмнявам, че ще го разбере!А това се отнася и за всичко българско, най-вече политиците........
31
3
 
19
 
! Отговори
пак ли този преди 11 години
Банско - общината - еднолична фирма на Ц.Минев! Банско - кмета - послушен служител на Ц.Минев! Б.Б. лично приел подписката!!! Въх, какъв интерес!!! Да не би и Б.Б. да е служител на Юлен? Въх! То бива наколенки, бива , ама това вече мина всичка граници! Държават става Еднолична фирма на управление! Ех, Бг, ех, Африка, туземска работа!
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
После що била безработицата 12-13% ако имахме развит ски туризъм щеше да е далеч по малка..............