Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната

Той внесе подписка в Министерския съвет и настоява за законови промени
Обновена: 19 дек 2012 12:16 | 19 дек 2012 12:14,
89
Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната
Снимка: архив, Булфото

Кметът на Банско Георги Икономов поиска за започне процедура за доизграждането на ски зоната над Банско.

Днес Икономов внесе в Министерския съвет (МС) подписка в подкрепа на разширяването на ски зоната, в която са събрани над 8 хил. подписа на граждани и гости на градчето.

По думите на Икономов гражданите и гостите на града подкрепят зимния туризъм и настояват за законови промени, за да е възможно доизграждането на ски зоната.

„Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се планира ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев приеха подписката, като Борисов обеща казусът да бъде разгледан.

Георги Икономов за пореден път обвини гражданските и природозащитните организации, че спъват развитието на зимния туризъм и „затварят мостове и улици и говорят повече, отколкото има нещо истинско в техните думи“.

Кметът на Банско разкритикува екоорганизациите, че спряха промените в закона за горите, с които обаче се позволяваше буквално безконтролно строителство върху горските терени и в защитените зони.

„Все още не съм запозната с исканията, които представиха жителите на Банско“, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на МС.

Тя обясни, че след като бъде входиран проектът за разширяване на ски зоната, ще бъде направена проверка дали той съответства на екологичното законодателство.

Караджова призова туристическия бранш на Банско и кмета Икономов, вместо да идват да връчват подписки в МС, да организират среща с неправителствените организации и да не използват медиите като средство за комуникация.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

От ЮНЕСКО подчертаха, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната срещу България тече и европейска наказателна процедура.

След протестите Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в крайна сметка призна, че има изградена незаконна писта в Банско, както и че цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи....вместо да се създават работни места,да се плащат данъци, и да влизат пари в държавата..........щепа нещастници природозащитници блокираха орлов мост и кабинета клекна.....и ся кво? Всичко го духаме, а австрийците това лято ше направят милиарди на наш гръб щото не си развиваме туризъма..........Ние имаме 100 км ски писти,а Австрия 13 хиляди....Разширявайте ски пистите.....
28
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският туризъм е обречен по няколко причини:Българският хотелиер не знае, че гледката струва повече от хотела му.Българският хотелиер не знае, че чужденците идват тук заради природата, а не заради смешния му хотел или писта в Австрия и Швейцария хората имат истински хотели и писти, те не търсят това, а природата ни.Българският хотелиер не знае че клиентът е цар.Българският хотелиер не знае че не трябва да лъже клиентите си.Българският хотелиер не знае че малките няколкоетажни хотели печелят повече от огромните бетонни грамади, тъй като ефективността на хотела се измерва в ЦЕЛОГОДИШНА ЗАЕТОСТ, а не в такава през пиковия сезон.Българският хотелиер не знае, че има международни туристически стандарти и понятия, според които гледката може да бъде измерена в дълбочина и широчина на възприятията, както и че има формули за измерване на степента на рекреация на организма. Българският хотелиер не знае, че хотел, пред който има друг хотел, не струва и пет пари. Българският хотелиер не знае какво значат основни туристически понятия като туристически продукт, потребност на организма от рекреация, както и общи понятия като реноме, задоволство на клиента и т.н.Българският хотелиер не знае защо в Испания преди няколко години събаряха огромните си хотели и ги заменяха с дву-триетажни, но скоро ще научат.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък съм за да се пооправят курортите ...така или иначе е по-добре нов отколкото 50 годишен лифт ... и нека се разширят пистите ...трябва да стане хубаво, защото сега изоставаме .... просто за всяко отсечено дърво нека садят по две ....така хем агнето цяло ...хем вълка сит.....
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ясно,даже да построите хотел на Вихрен...а пирамидката на върха я направете на маса за напитки....всичко осе..те.....и само да ви кажа,че се пънете ,че Банско било като алпийските курорти-гоните ги само на цена,нито обслужването ви е на нивото им,нито пистите ,нито хотелите,дето така ги наблъскахте един до друг-че мога да се ръкувам с гостите от съседния...Банско е презастроено-факт,а и прилича на алпийски курорт,колкото София е Виена-цъкайте минуси ,колко ви душа иска,ама от истината боли
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Принципът на банскалии - Всяка снежинка - стотинка.
24
5
 
7
 
! Отговори
каращ сноуборд преди 11 години
Какво природозащитници бе ***? На орлов мост да е имало не повече от 100ина природозащитника, останалите 2000,3000 човека си бяха нормални граждани, 80% от тях каращи ски или сноуборд. Колкото и да се опитвате да ни искарате сектанти, ние сме хората които през свободното си време ходят по планините. Видяхме ви на антипротеста кои и какви сте. Кмета ли ви плаща да пишете глупости по форумите? (както плащаше на чистачки и други общински работници да антипротестират ;))
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пожелавам на алчните хотелиери активно снеготопене на пролет, дано им отнесе лъскавите кокошарници.
22
2
 
15
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Всеки банскалия хотелиер и ски гардеробиер. Па Пирин само на ски писти. Какво тук значи някаква си природа. Апетита идва с яденето. Колкото повече, толкова повече. Нема да гледаме кози я, искаме като швейцарци.
21
15
 
4
 
! Отговори
Планинец преди 11 години
Тез "природозащитници" ни един път не са дошли в планината, но това не пречи да обесняват колко я обичат. То тях не планината ги храни, а чуждите им фондации. Българската планина трябва да е за хората, които я обичат и живеят в нея, а не за тези, които я обичат на картинка и на жълтите павета.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия какво реват , като се знае че някой от природозащитниците са направени за да подкрепят Банско , тия природозащитници са много ожесточени срещу всеки проект което е конкуренция на Банско , , а когато се иска нещо за Банско , там си траят , все пак в Банско имат много хотели и мутри и политици и други интереси , така че тия да не реват , а подписите на гостите на курорта събрани от кръчмите трябва ли да имат тежест.
19
2
 
7
 
! Отговори
Кубрат преди 11 години
Аз предлагам да разширим друго, и то не на планината, а на кмета, ама ме е срам да кажа какво...
18
6
 
6
 
! Отговори
Скиорка преди 11 години
От малка обичам Банско и всяка година ходят там на ски. Но наскоро видях какво се случва в други курорти в Италия, Швейцария и разбрах, че има още по какво да се работи. Надявам се това да стане и у нас.
17
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
А, тоя е излязал от механата най-накрая. Я вместо да иска повече писти, да направи нещо по повод пречиствателната станция в Банско, щото май се окъка там. Или мотиван на герберастите за почивка ще е следният от високите върхове с висока скорост в лай.ната.
16
0
 
4
 
! Отговори
23 преди 11 години
стига с това банско там има достатъчно да направят една поне и в Каспичан
15
0
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
кой тоз бря
14
0
 
1
 
! Отговори
Умиргач преди 11 години
Да го бъхтисат най- накрая тоя и да миряса къкто са полага.
13
0
 
1
 
! Отговори
men преди 11 години
zdr
12
3
 
32
 
! Отговори
аз преди 11 години
Пирин (а и другите планини) НЕ Е частна собственост на жителите на близките градчета и селца. На всички (ВСИЧКИ!) българи е!
11
3
 
20
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
отворко ти виждал ли какво е станало с южното черноморие няма плажна ивица всичко застроено от мутрагените мамата ги е*аха сега същото и с гората ще стане
10
1
 
7
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Иде голямата далавера,кой колко процента ще получи.На мутрата най-много.