Професия джебчийство започва с деца между 5 и 11 години

Преглед на печата на 27 декември
27 дек 2012 07:12, Петя Славова
35
Професия джебчийство започва с деца между 5 и 11 години
Eксплоатацията на децата започва от 5-годишна възраст. Снимка: Булфото

"Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани в просия и в джебчийство", коментира пред "Новинар" Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. След като навършат 11-12 години, момичетата биват експлоатирани и сексуално. "Най-тъжното е, че това са деца, които не знаят друг живот. И когато ние им помагаме, първата реакция от тяхна страна е абсолютно агресивна и негативна", обясни тя.

Под голяма снимка на първа страница "Дума" информира за шествието на бащите, облечени в костюми на Дядо Коледа, което се проведе в София вчера, навръх Деня на бащата. Организаторите обявиха, че целта им е да се привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

Темата за децата е продължена от "Новинар". Децата в риск, чиито родителите трайно не полагат грижи за тяхното развитие, най-често стават жертва на трафик. Това показва справка на вестника, поискана от Държавната агенция за закрила на детето. В повечето случаи става въпрос предимно за момичета от малцинствата, които биват извеждани в Западна Европа и в Гърция.

"168 часа" призовава: "Пусни SMS за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ". Само за Коледа българите са разменили помежду си над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники. За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години - и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда. Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

И следващата 2013 г. няма да бъде по-различна от 2012 г., защото това отново ще е година на стагнацията, цитира думите на Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), "Дума". Причина за това ще са по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

"Кабинетът иска ВСС да си покаже харчовете", пише "Труд". Така както изпълнителната власт публично обявява своите разходи, така да постъпят съдебната и законодателната власти.

Основният проблем ще си остава безработицата, която ще продължава да расте. Високата междуфирмена задлъжнялост е другият показател, който ще дърпа икономиката назад. Всеки 4-ти фирмен кредит има проблеми в разплащането си - и това е третият сериозен фактор, който утежнява прогнозата за 2013 г. Изсветляването на икономиката е една от основните предпоставки за подобряване на качеството на живота. Към момента сивата икономика в страната ни надхвърля 30%. Най-висок е този процент по отношение на пазара на труда.

"Млади мъже среднисти са най-търсени за работа", информира на първа страница "24 часа". Големите инвеститори с фабрики у нас трудно намират квалифицирани кадри. Тази нова тенденция разкрива за всекидневника икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Вестникът допълва икономическите си новини с информацията за удължаване на конкурса за продажба на "БДЖ-Товарни превози" с около 20 дена.

Над 299 млн. лв. са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните 10 години, съобщава "Труд". Изграждането на хидровъзела е стартирало през 2003 г. и е трябвало да приключи преди три години, но в крайна сметка "Цанков камък" вероятно ще заработи в началото на 2013 г. НЕК не е поискала обезщетение от строителя заради забавянето, налице са и стряскащо много нередности, свързани с подписването на допълнителни споразумения към договора както за удължаване на срока за строителство, така и за възлагане на допълнителни дейности, сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Половин България - с нови данъци", известява "Стандарт". От 1 януари в половината градове ще се плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук. Най-голямо ще е увеличението в Пловдив, Плевен, Ямбол, Добрич и в още над 100 града.

"Монитор" съобщава, че всеки втори автосервиз в България е фантом. Секторът, занимаващ се с ремонт, продажба и поддръжка на автомобили в страната - укрива милиони от хазната. Сервизите нямат касов апарат и не плащат налози.

"Дума" предупреждава за: "Здравеопазване в мозъчна смърт". Симптомите са отвличане на внимание, скандали, провали и несъстояли се реформи. През юни бе забранено тютюнопушенето на закрито, а през декември управляващите взеха да се отмятат. Още при дебатите за бюджет 2012 на НЗОК преди повече от година стана ясно, че България ще продължи да е в дъното на Европа по пари, отделяни за здравни грижи, а бюджетът на касата е наистина бюджет на статуквото при потъване. Стана ясно, че големите обещания за реформа в системата очевидно няма да се случат и през 2012 г.

През юни най-сетне се осъществи така чаканото увеличение с 18% на заплатите в спешната помощ, но много скоро стана ясно, че въпреки това 27% от работещите планират да напуснат и едва 37% са мотивирани да продължат работа там. С няколко превъплъщения през месеците и умело поддържане на огъня, скандалът с неколкократно увеличените за година цени на лекарствата се очертава като скандал на годината в сектора. От стенограма на кабинета от края на октомври стана ясно, че реформата в спешнатапомощ остава за след 2014 г., когато започва следващият програмен период на финансиране от Еврокомисията.През 2012 г. кризата е "стопила" броя на бебетата у нас - 5 000 по-малко са новородените в сравнение с миналата година, цитира данни на Института за изследване на населението и човека към БАН "Монитор".

В интервю за "Труд" Елеонора Николова, и. д. директор на БОРКОР, заявява: "Електронни търгове борят корупцията. Така ще може онлайн да се проследи моментът, в който се взема решението за провеждане на поръчката и търга за нея. Ще може да се види договорът с всичките му параметри, включително и цената. Да се
проследи какво се случва след сключването на договора - там също има много безобразия, например доплащане по различни наглед  законни причини. Да се види накрая какъв продукт е получен в резултат на обществената поръчка. Така ще е ясно дали възложителят би купил например определена стока или услуга за себе си, с пари от своя, а не от държавния бюджет. Ако отговорът е "да", значи корупция няма", разяснява г-жа Николова.

"ДПС вещае експертен кабинет", обявява "Преса". "2013 г. ще е най-важната от политическа гледна точка от 1989 г. насам. През последните четири години са дискредитирани всички демократични постижения и затова страната се нуждае от ново управление с нова философия", заяви Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, на възпоменателен митинг за жертвите от възродителния процес в кирковското село Могиляне. Най-важната политическа задача на движението е намирането на алтернатива на ГЕРБ, а това може да стане само с ново правителство и с нов формат на властта, подчерта Местан.

Пред "Стандарт" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, споделя тезата си, че в политиката грам лоялност е равен на килограм интелект. "За ГЕРБ изборите не са ленински съботник. В годината на вота е късно да се търси дебат с опозицията. За нещастие доволните у нас си мълчат. В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
А защо дъртите ***, които пращат *** си да крадат и проституират, не се наказват безмилостно? За деянията на лица до 14 години, отговарят техните родители - колко гнусни хъхряка досега са вкарани в затвора, задето чаавето им е откраднало?Но в Хъхристан, бивша България, закони за *** няма, затова сами въздавайте справедливост - хванете ли *** джебчийка или ***-джебчийче, свалете го на земята и го смажете с ритници, защото от държавата правда няма да видите.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не забравяйте за банкоматите, те са запазена територия за БЪЛГАРИТЕ. Tам що нямате този хъс ,за коментари под такива новини? Там направо се топите от кеф! Жалки сте!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой може ли да ми посочи ПОНЕ една прилика между НОРМАЛНИТЕ хораа и омите(турците)
25
4
 
10
 
! Отговори
една преди 11 години
До Анонимен: Не е виновен който яде баницата, а който му я дава. *** крадът и краденото го продават на българите. А те като знаят,че е крадено защо го купуват?!? И като го купуват не се ли грижат за нарастване на краденето?!? Тогава кой е крадеца? За мен българина краде използвайки ***. Това е истината. Само че като го окрадат всеки пищи, но като му предложат крадено тихомълком го прибира и потрива ръце. Народопсихология, която Европа трудно ще промени!! За съжаление на нормалните.
24
0
 
5
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"Половин България - с нови данъци", известява "Стандарт". От 1 януари в половината градове ще се плащат ПОЧТИ ДВОЙНИ НАЛОЗИ. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на ***. Най-голямо ще е увеличението в ПЛОВДИВ, ПЛЕВЕН, ЯМБОЛ, ДОБРИЧ И В ОЩЕ НАД 100 ГРАДА, т.е. ПОЧТИ ВЪВ ВСИЧКИ с много малки изключения.ЧЕСТИТО!
23
2
 
18
 
! Отговори
АНТИМАНГАЛ преди 11 години
МОЛЯ ВИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАРИЧАТЕ *** БЪЛГАРИ И МАНГАЛЕТАТА БЪЛГАРСКИ ДЕЦА-ЗВУЧИ ПРОТИВНО И ФАЛШИВО !А ТОВА Е ДО КАКВО ДОВЕДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И НАЙ-ВЕЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРОБ НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА !СПИ,ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ!Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждаш съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобовете празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градовете.Строим хотели, паркинги иМАГИСТРАЛИ...Край просяка минава БееМВе. На ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА се продават в ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори. СПИ,ДЯКОНЕ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ!ДОБРЕ СИ ТАМ ПОД ТАЗИ ЧЕРНА ПРЪСТ.ЗАВИЖДАМ ТИ ЗА ТУЙ,ЧЕ НЕ ДОЧАКА МЕЧТИТЕ СИ РАЗПЪНАТИ,НА КРЪСТ. АВТОР : ЧЕТИРИНАДЕСЕТГОДИШНО БЪЛГАРЧЕ
22
3
 
7
 
! Отговори
да умират от рак преди 11 години
Красимир Велчев, председател на ПГ на "герб": "В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес". С други думи, той иска повече и повече българи да умират от рак на белите дробове!
21
3
 
10
 
! Отговори
черен пояс по карате преди 11 години
В юношеската си възраст Бойко Борисов посещава спортните зали на МВР. Там придобива черен пояс по карате. Придобива още анцуг от ТПК "Родина", сини гуменки "Пирин" и ръчен часовник "Красная Победа". За негово съжаление останалите шкафчета в съблекалнята били заключени.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
Тия двамата за които говориш са само двете страни на една монета!
19
4
 
9
 
! Отговори
курса по джебчийство преди 11 години
Щом на пет-годишна възраст тези деца успешно са преминали курса по джебчийство, значи стават за политици на "герб"!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От това животно на снимката ще стане хубав шампоан!
17
0
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Ако снимката беше правена на полето между посевни култури щях да ти повярвам!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Професия джебчийство започва с деца между 5 и 11 години"И са само мангалистанци!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са глупости,те на 11 вече раждат следващите джепчии
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА *** КРАДЪТ НО ТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ЗА ТОЯ ХАЛ НА КОИТО Е БЪЛГАРИЯ ИЛИ УПРАВНИЦИТЕ НИ КОИТО СА БЪЛГАРИ !
13
7
 
5
 
! Отговори
Фотографа преди 11 години
Уважаема редакция,Можете да подберете по-точна снимка. Очевидно е, че това дете на снимката с мотиката на рамо е научено да РАБОТИ а не проси и краде.
12
1
 
10
 
! Отговори
алекс2 преди 11 години
Защо се сърдите на *** , че се занимават с това което им е отредила природата ... да се ровят в *** и да преживяват точно по този начин , спасението е РАЙД
11
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плюехте Тодор Живков!!!!!! Сега възхвалявате Боко Мутрата!!!Браво ***!!!!!За съжаление скоро няма да се роди втори бай Тошо!!!!!!И накрая ,дано сте доволни с това,което причинихте на България!!!!!!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АловПускай компа и се хващай на "работа"
9
5
 
24
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Все говорим лошо за *** ,но трябва да вземем пример от тях. Ето от 5 годишни започват да работят.