Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"

Те настояват за нови писти и лифтове
Обновена: 28 дек 2012 20:31 | 28 дек 2012 20:31,
193
Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"
Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Още по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Младеж, нали осъзнаваш, че "алчните ***" нямаше да са толкова алчни ако софийските *** не се влачена там с тонове.
98
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скапани, противни българи, не заслужавате тази хубава природа. Трябваше Аспарух да ви натири в пустинята Сахара при бербери и туареги, и без това сте все ***.Как се радвам, че изчезвате.
97
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, тия алчни *** свикнаха с лесните пари от продажби на ниви и гори и искат още и още. Преди 10-тина години си поръчахме там в едно кафе сок. Донесоха ни ги със сламки и собственика ни каза нещо от рода да не ги "Фърляме, оти ги вратат". Т.е. да не ги хвърляме, защото ги въртят(сламките).
96
3
 
52
 
! Отговори
вв преди 11 години
Долу ръцете от Пирин ! Всички имаме деца ! А колкото до туризма - далеко сме от тази дума. Вижте при всяка възможност къде пътуват колите и зиме и лете - извън България.Първо се научете на уважение към клиента , чистота и вместо кръчми предлагайте ресторанти, запазена природа и повече култура.
95
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пирин е на всички, а не на тези кукли на конци на снимката.
94
2
 
27
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Пирин е на всички българи!!!! Не е само на банскалии!Искаме да спасим нашите красиви планини от бетониране сечене и т н от алчни мутри! Хубава си моя горо миришеш на младост, но вселяваш в сърцата ни само скръб и жалост! Колко е актуален този стих сега1
93
2
 
60
 
! Отговори
НЕплатен скиор преди 11 години
А хотелите в Австрия, уважаеми чобани от Банско-ле-си, рядко надхвърлят 2-3 етажа.. Така че - гледайте си "джаза", дето бабите ви с него са "израсле" и така нареченото в *** СПА хотелиерството, базирано на вода от чешмата и шведска маса, препълнена с евтини и развалени салами и си гледайте селския кеф. Карайте си където искате! Само не очаквайте и от нас същото, нито подкрепа за ликвидацията на Пирин планина, която е имала нещастието да си построите под нея малоумното Ви алчногъзо село!
92
2
 
47
 
! Отговори
НЕплатен скиор преди 11 години
Това, че мутрите, дето настроиха хотелите с крадените пари и платиха за да докарат състезания за Световната купа в Банско, никак даже не променя фактите, а именно, че над Банско няма географски условия за алпийски ски. В Австрия, уважаеми селяни от Банско, ски се карат предимно над 2000 метра височина и пистите там са правени без да се секат гори. Това, което вие тук наричате писти, там се нарича просеки и служи за връзка по сняг между пистите и населените места. ***..
91
2
 
37
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
Местните 'милионери' са една екстремно проста биомаса, съставена от македонци и помаци от селата. Не могат да говорят български, ама с претенции..
90
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решили селяните да стават милионери... няма по нагли от тези и оня другите алцници от морето.Свлачищата излекуваха едните, и за дригите ще се намери цяр.
89
2
 
8
 
! Отговори
ЧУК И ГЕК преди 11 години
Банско ще го има и след 1000г.но комунизмът в България след 10г.ще е история.
88
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 5-6г. когато Станишев подаряваше земята в Банско и спонсорите ми строяха където си искат и каквото си искат нямаше еколози,а сега когато и други искат да правят бизнес там,еколозите скочиха,като ужилени.Вместо да се грижите за природата се грижите за интересите на няколко човека.
87
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 11 години
Пуснете и това в референдума, да видим какъв е истинският глас на народа!
86
2
 
35
 
! Отговори
мак преди 11 години
Кой кого рекетира? Тези хора с наглостта си забравят, че природата не им е бащиния и не може поголовно да се бетонира и изсича, както стана по морето.
85
1
 
15
 
! Отговори
до123 преди 11 години
Премиера със самолета ли ше ги кара до там, или Цеко Минев сам ще извади пари?
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ходят да блокират пътища в Австрия и Швейцария, зер те им откраднаха клиентите.
83
2
 
5
 
! Отговори
djeri преди 11 години
KVI BANSKALIII KVI 5 LEVA.TOVA SA SAMP MUTRI DETO I KU4ETATA GI ZNAQT I KVO PE4ELIM NIE 4EI DARJAVATA OT MUTRENSKIQ TURIZAM NI6TO .XORATA NE SA TYPI ZA KVO IDE RE4 STIGA S TAQ MAFIQ SASIPAXTE VSI4KO I MORE I PLANINI I BALGARIQ.TO SE VIJDA KADE SME OT PE4ALBI BEDNI I POSLEDNI V EVROPA
82
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредният феодал си изкара крепостните, да му издигнат исканията. На миналите избори, даже партии правиха.
81
2
 
14
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
България има нуждата от туризма,защото е той е един от малкото печеливши сектори в икономиката.Трябва да се развива и рекламира.Нашите зимни и летни курорти по никакъв начин не могат да се конкурират по лукс и удобства с европейските,но пък за сметка на това са едни от най-евтините и това привлича чужденци.Всеки който иска да прави бизнес трябва да опазва околната среда,като на мястото на засегнатите площи засади и се грижи за тези засегнати от горски пожари.Еколозите са прави,защото до сега инвеститорите само експлоатираха,но те трябваше да се намесят много по рано и да издействат гаранции,че за всяко отсечено дърво ще се посадят две нови,за да може бизнеса и екологията да си помагат,а не да бъдат на нож.
80
15
 
4
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Не се зблуждаваите ,това не са еко активисти пука им за Банско ,целта е де стабилизация в страната с тези протести. Организаторите са спинозните. Тези участвали на Орлов мост надали някой е ходил в Банско и какво защитават и те не знаят.