Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"

Те настояват за нови писти и лифтове
Обновена: 28 дек 2012 20:31 | 28 дек 2012 20:31,
193
Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"
Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Още по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
9
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
NQKOI ISKA DA NAPRAVI BANSKO KATO BETONA NA MORETO .E XAIDE SASIPETE I PLANINATA I 6TE IMA TURIZAM DRUG PYT BETONIRAITE PIRIN KOLKO MUE
78
0
 
11
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
между банско и разлог има пустеещи комплекси по за 150 евро км.м., има е недостроени сгради.Истината в него ройон е развитие на селския туризъм.Иначе не ги виждам.Горе в планината ходят баш туристите , които рядко се задържат долу .Ми то кво ли има долу?Истината е горе .Пирин е Прекрасна ВСЕ ОЩЕ планина
77
0
 
1
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
ми пришълците са *** и български турци които е хващат за жълти стотинки от немотия
76
0
 
11
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
те са за съжаление.Там е един прекрасен регион, подобен на австийските алпи , но с лош мениджмънт и преспектива , ако продължават в този дух.Района е прекрасен за развите на целогодишен туризъм , но някакси недооценен от жаждата за бързи пари.
75
0
 
21
 
! Отговори
Един гет преди 11 години
Ужас..Народа съвсем оглупя и се побърка...Не забравяйте че от Земята идвате и сте излезли и пак там ще отидете..Какво повече искате от нея?И планините да заприличат на морето което разсипахте от бетон и хотели..След лифтовете ще започнете и хотели да искате да строите!Пощадете природата или тя няма да има милост към вас--Опомнете се бе хора!Дано им приседнат пачките на тия не се наядоха!
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво ни занимавате с банскалии??Имат сезон има няма 1 месец,през останалото време в пустош!!!
73
2
 
24
 
! Отговори
НЕ на мутрите преди 11 години
Бях на Орлов мост без да съм политически активист с още хиляди като мен и ако трябва пак ще бъда !Ние сме във война за запазване на малкото останало от България, за да го съхраним за нашите деца и да дадем отпор на мафията, мутрите и олигарсите, чиито представител е Бойко Борисов !
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банскалии-дивите селяни
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я да попитаме МВР, защо след такава незаконна блокада на път, полицията не налита да бие и арестува 'протестиращите', както правеше на Орлов мост през лятото????
70
0
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Мутро-'бизнесмените' оцвъкаха Черноморието, превърнаха го в бетонна джунгла, сега искат да сторят същото и с планините. А предното и сегашното правителство активно им играят по свирката. Явно наистина няма разлика между тях, само проформа се плюят, иначе действат изцяло за интересите на мафията и олигарсите.
69
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Бравос, дрОгари герберасти, я сега кажете колко пари от държавната разпиляхте за организирането на тоя 'протест'? И де го сега Вежди Пиянков да каже - скъпи дрешки, скъпи плакати, кой ли ги е плащал........
68
0
 
3
 
! Отговори
Тъпчо преди 11 години
Вместо измислени протести да налягат над читанките. В таз държава всичкото човек администратор или слуга ще да бъде. Що така бре другари?
67
14
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Ако още не си разбрал там е зимен курорт и на хората там това им е работата,а твоята работа каква е простако,освен да обиждаш всички живеещи и работещи там.
66
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди малко гледах един репортаж по телевизията по повод протестите. Основният довод на протестиращите беше, че трябва да се разшири ски-зоната, за да има повече работни места за банскалии. Да, ама в момента в Банско работят много повече пришълци, отколкото местни (при това в пъти повече). Така че няма страшно - работа има достатъчно за банскалии. Страшното обаче е, че мутрите се възползват от невежеството и бедността на хората и ги лъжат, че ако се построят нови писти, банскалии едва ли не ще станат милионери. Е да, ама не - хората от Банско по-богати няма да станат, но всички ние ще загубим горите на една от красивите си планини.
65
0
 
27
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
"Банскалии "?????!!!!Има ли "Банскалии" ???!!!В Банско можеш да намериш само мутри,които държат кръчми,хотелчета и публични домове
64
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Банско, ле си?" нещо съвсем скъсаха филма. Австрийците плащали, че да им мътят бизнеса. Е, нема такъв смех :)))))))))))))
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
98, нещо се поизнерви май :) За Чернобил бяха виновни тъпите бляди, но за съсипването на Банско са виновни собствените му алчни жители :) Ами, на референдума гласувай "против", пък да видим ;)
62
7
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Това трябва да го кажеш в очите на милионите с ракови заболявания от Чернобил,ама им кажи,че обичаш природата.Толкова си смешен и противоестествен,че е по добре да преосмислиш идеите си.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя 94 вече и до Белене опря... Ами, ако измислиш някой нов и по-надежден енергоизточник - обади се. Или ако имаш идея как да засилим енергетиката, щото май вятърните полета не се оказаха много евтини.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много нагли тези банкярки..и защитетните територии искат да унищожат--айде чупката....