Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"

Те настояват за нови писти и лифтове
Обновена: 28 дек 2012 20:31 | 28 дек 2012 20:31,
193
Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"
Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Още по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88, то няма нужда да клеветим - зоната е защитена и Цеко нищо не може да направи. Достатъчно е да се драсне едно писмо до ЮНЕСКО и дотам. И по-добре отидете до Австрия, примерно, да видите как се прави туризъм, а не да давате разцепена на четири салфетка, о, вий "строители на БГ туризма" :)
58
9
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Тия т.н. еколози като ги е грижа за природата защо една дума не казаха за Белене,едно леко протестче само да бяха организирали да ни измият очите.Това го няма никъде по света,освен в България и моля ти се не ми казвай,че ги е грижа за нещо освен за гъзолизане.
57
2
 
21
 
! Отговори
кореняк банскалия преди 11 години
Не ни трябват повече лифтове и писти и тия са много итрябва да бъдат намалени.Преди години имаше спокойствие имаше кеде да си паркираш колата беше тихо спокойно сега нито колата има къде да спреш шум вечер да те е страх да излезеш от пияници и хулигани напълни се с крадци дошли от всякъде.Нашите земи на богатите банскалии бяха в по ниските и плодородни места а не по баирите искаме си спокойствието тишината и сигурноста не искаме пияндета да ни тормозят.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гората не е тяхна..ако си имат гора тези банскалии-от софия...да си я сечат ,а не да посягат на държавното-стига с тази мутрандия...наглеци..шепа мутри управляват държавата
55
2
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
абе до кога до ви обяснявам че швейцарското богатство няма общо с пиститеглавите ви са като на талибани - билярдни топкинито ниждат нито чуват - само това дето е под носа имголям келипир- хем мафията ще пласира материала хем ще имате пистиама ако нема гора тогава ще видите
54
1
 
1
 
! Отговори
... До 83 преди 11 години
Аве къв си ти, кви пет лева бе човек. Виждам вече ,че глупости всеки пишИ. Аз пиша едно ти организации далавери и пр..Ми то само това ви главата на вас.
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
79, така като гледам, вие се събирате по пътищата в момента.А природата не е на еколозите, но не е и ваша. Тя е на всички и трябва да се пази. Сядайте на неуморния на ЮНЕСКО и си трайте, "крале на туризма" :))))
52
0
 
5
 
! Отговори
Знаещия преди 11 години
Хора стига с тоя преход. Просто спазете закона нека кметството направи един сградоустройствен план и да бъде приет немисля, че после ще има проблеми. Сега всеки дърпа чергата към себе си защо ли? Еколозите били виновни не или "Орлов мост", също не? От край време има хора които употребяват максимата "раздляй и владей" и в този случай важи. Просто трябва да се направи това , което го пише в закона на Република България.
51
1
 
12
 
! Отговори
До 75 преди 11 години
ХАХАХАХААХАХ Абе вие умора немате. Нестига, че 80% е незаконно и некачествено строителство, но ми говорите за легално и блабла, та искате и още. Бах тея бушмени нагли. Нямате си на идея вие какво е ТУРИЗЪМ. Вашата работа е плод селянията и алчното безхаберие...
50
6
 
2
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
БАНСКАЛИИ СМЕ ОПРАВНИ ХОРА И ВИНАГИ СТАВА ТОВА КОЕТО НИЕ КАЖЕМ
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие от Банско ле сте?
48
1
 
8
 
! Отговори
vrv преди 11 години
Аз съм клиент бе тъпчо. Плащам по 58 + 5 лева за карта и виждам, че няма нужда. Горите не само на банскалии и скиорите, а на всички така, че като не ти изнася се махай ти.
47
1
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
човека си изразява мнението, а ти си ***.. защото си мислиш че освен твоето не трябва да има друго
46
1
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 11 години
Госпожо, незнам откъде сте, но майтапа си го бива.:))))Легален, екологичен туризъм...ХАХАХАХАХАХААХ.Ай стига ве....
45
0
 
10
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
хубаво е да има ски курорти но да не са в националните паркове. Рила и Пирин са двете най-красиви планини в България. С построяването на лифта Пионерска - 7-те рилски езера е**а майката на най-красивата част от Рила планина, с лифтовете на Банско направиха същото и с Пирин
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такъв екологичен туризъм, че са съсипали маса нещо заради тия писти.
43
1
 
25
 
! Отговори
vrv преди 11 години
Против съм да се строи засега. Преди Коледа 2 пъти ходих в Банско на ски и сам си пътувах в кабинката. Да не говорим, че в 8:30 бяхме 10 човека на касата за карти максимум. Горе само половината лифтове работеха, защото няма достатъчно скиори. По пътя навсякъде табели продава се за 200 Евро м2 и призрачни, ненаселени сгради. И пет кабинкови лифта да направят нищо няма да се промени.
42
3
 
0
 
! Отговори
НАЦИОНАЛФЕТИШИСТ преди 11 години
До АфриканскиТИ НЕ РЕШАВАШ КАДЕ КАКВО ЩЕ СЕ СТРОЙ
41
2
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Явно ти с бутане си вадиш хляба.Банскалиите са бах тея ***, нема кво да си говорим.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк Пирин, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.Лоши, лоши ЮНЕСКО, природозащитниците явно и тях са купили :)