Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов

Вицепремиерът иска приемане на стратегия за развитие на зимния туризъм
Обновена: 30 дек 2012 20:10 | 30 дек 2012 18:50, Елка Василева
773
Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се присъедини към протестиращите в Банско. Снимка: БТА

Протестите на хората от Банско и района с искания за доизграждане на ски зоната в Пирин и за построяване на втори кабинков лифт подчертават още веднъж необходимостта от приемане на национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти и това ще бъде една от близките и приоритетни задачи за правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес пред протестиращите за трети пореден ден местни жители, събрали се на пътя пред входа на Банско.

Цветан Цветанов каза, че днес е изпитал истинско удоволствие като гост на Банско, като е видял на пистите много деца със своите родители. Но изпитах разочарование, когато видях, че час и половина трябва да чакаш на опашка, за да стигнеш до тези прекрасни писти и да могат всички деца и техните родители да карат, посочи той.

Още по темата

Това според Цветанов не е нормално и като аргумент той посочи, че в България общата дължина на ски пистите в зимните ни курорти е 220 км, докато в страни като Швейцария, Австрия или Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че тези страни са против екологията, против запазване на природата, но просто има национални приоритети, има стратегия, която е реализирана с години и десетилетия, каза вицепремиерът.

Аз съм убеден, че когато развием зимните си курорти, това означава работни места за хората от регионите. Това означава, че тези млади хора, които днес са тук, на този път, ще остана в Банско, Разлог, Сатовча, Гърмен, Струмяни, Кресна, защото ще съзнават, че ще могат да работят тук и да се реализират и да живеят в тази прекрасна планина. Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа и никой не може да ме убеди, че някой друг би могъл по-добре да защити природата от самите вас, каза още вицепремиерът, обръщайки се към присъстващите.

Цветанов каза още, че 14-15 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни генерира от туризъм и това определя значението на развитието на този много важен отрасъл. Той се съгласи и с казаното от кмета на община Банско Георги Икономов по време на протестния митинг, че липсата на национална стратегия за развитието на зимния туризъм е голям проблем на България.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна с молба към инициативния комитет, организатор на протестите в Банско, да се прекратят действията, които затрудняват движението към курорта в дните на активния туристически сезон. Той допълни, че при изразеното и от представители на Министерския съвет, и на Народното събрание, и при това, което президентът Росен Плевнелиев е казал по темата, е нужен диалог, който да бъде в интерес на всички и на цяла България.

От името на инициативния комитет кметът на Банско Георги Икономов заяви, че протестите под тази форма ще спрат и ще бъдат потърсени други подходящи начини гражданите от района да отстояват исканията до намиране на окончателното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


773
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
1
 
! Отговори
До 671 преди 11 години
Не се съмнявай,нищо не идва наготово!А когато те са ги правили ние живеехме в развито социалистическо общество и им се присмивахме че са загниващи капиталисти!
441
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, съмнявам се да са ги секли в защитената зона. Тва да не ти е Банско.
440
1
 
2
 
! Отговори
До 669 преди 11 години
Вярно е ,ама пистите им не са природна даденост ,а са ги правили като също са сякали дървета!
439
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
667,ами, то и швейцарците имат природа, ама не са бушмени, даже напротив. А им е хубава природата, шъ знайш. Бушмените търсят лесна печалба, умните хора знаят, че лесната печалба винаги е на висока цена. Само дето банскалии още не са го разбрали.
438
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 665, ами, баце, ако е вярно, значи това е единственият начин за борба с тези *** - да се изкарват наяве далаверите им. Щото идат избори...
437
0
 
0
 
! Отговори
664, преди 11 години
ако съм го написал неразбираемо идеята е тази: ние ще сме бушмените,а тия в самолета ще са тия които ще се радват на нашата природа и на нас като екземпляри!Ей това може да ни струват защитените зони и защитената враждебна към нас околна среда!
436
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
663, ти искаше да кажеш нещо, или...?
435
2
 
0
 
! Отговори
5 преди 11 години
Относно тия защитени територии ми се върти един филм в главата.Минава самолет през девствената територия на България и изхвърля бутилка и отдоло бушмените т.с българите се радват на нова технология!!!!!
434
1
 
10
 
! Отговори
георги преди 11 години
Забелязвате ли с какви "влажни" погледи гледат Ц.Ц ,най-личните първенци на банско......дори и охлювите са по-малко "хлъзгави" от тия хора!???
433
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А най-якото е, че дори ако ЮНЕСКО клекне (което надали ще стане), просто ще нафраскат писти и още хотели и след 4-5 години пак ще писнат, че искат още писти и че се спъва развитието на туризма. А Банско вече ще е задминало Люлин по количество излят бетон и сигурно ще е формирало агломерация с Разлог.
432
0
 
5
 
! Отговори
georgi преди 11 години
невероятно как Икономов и цялата герберска местна администрация + разни пишмат хотелиери ката Бистрин искат да "построят" новия лифт !??? Предполагам с пари от Ц.Минев , пирин накрая ще стане "първа часта гора " на герберските фирми ! Но накой му пука за хората и туристите ........рядка някай уважаващ себе си турист се връща след "почивка" в рая на пяните англичани и руснаци и каква ли не *** град!
431
0
 
15
 
! Отговори
Тиквата преди 11 години
Раним си кучеата с телешки пръжоли а народа "кучета го яли".
430
1
 
15
 
! Отговори
Да бъде ясно преди 11 години
Българските планини нямат потенциал да бъдят големи курорти, да има много километри писти, тука не е Аплите или Роки Маунтънс. Проблемът, че мутрите като Цецо и Боцо и Цветелина си веят коня и строят яко, за да могат и парата да изперат !!!
429
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Георги Икономов , като го гледам си е жива мутра , намърдала се във властта.Особено пък , след като е начело на така наречените "протести".Отработва си назначението - нали за това са го сложили там..
428
1
 
2
 
! Отговори
До 674 преди 11 години
Не се притеснявай ние знаем кой е оригинала! Абе все съм се чудил тая дума ***, отТАПА ли произлиза?
427
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е кога на нашите "хотелиери" ще им хрумнат някакви идеи за привличане на туристите през цялата година? И докога ще си карат на "екстензивен" туризъм (разбирай - що да мислим за нови способи, като можем просто да опаткаме повече гора и да застроим повече плажове)? И кога ще си признаят, че просто малцина от тях разбират какво всъщност означава модерният туризъм?
426
0
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТИ преди 11 години
До Анонимен 672Не са му подарили нищо, баба му го е купила на физкултурничето сладичко апартаментчето.
425
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хърватия от следващата година ще стане истински рай за любителите на басейни, след като правителството реши от 2013 г. да отпуска безвъзмездна помощ от 50 хил. куни (6615 евро) на всеки, решил да построи басейн, съобщава загребският в. "Ютарни лист".Правителството смята, че "басейнизацията" на Хърватия ще удължи туристическия сезон и ще увеличи приходите от туризъм.
424
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Цвинокио да не са му подарили апартамент в Банско за нова година?
423
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 662Имах друго предвид - в Банско в момента има около 300 хотела и продължават със строежите...е нЕма как да стане....кой би дошъл тук...между другото, лаком г.з от хемороиди си пати...стравка - Черноморието...