Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов

Вицепремиерът иска приемане на стратегия за развитие на зимния туризъм
Обновена: 30 дек 2012 20:10 | 30 дек 2012 18:50, Елка Василева
773
Спират блокадите в Банско след намеса на Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов се присъедини към протестиращите в Банско. Снимка: БТА

Протестите на хората от Банско и района с искания за доизграждане на ски зоната в Пирин и за построяване на втори кабинков лифт подчертават още веднъж необходимостта от приемане на национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти и това ще бъде една от близките и приоритетни задачи за правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов днес пред протестиращите за трети пореден ден местни жители, събрали се на пътя пред входа на Банско.

Цветан Цветанов каза, че днес е изпитал истинско удоволствие като гост на Банско, като е видял на пистите много деца със своите родители. Но изпитах разочарование, когато видях, че час и половина трябва да чакаш на опашка, за да стигнеш до тези прекрасни писти и да могат всички деца и техните родители да карат, посочи той.

Още по темата

Това според Цветанов не е нормално и като аргумент той посочи, че в България общата дължина на ски пистите в зимните ни курорти е 220 км, докато в страни като Швейцария, Австрия или Германия пистите са по 1200 км в курорт.

Нали не си представяте, че тези страни са против екологията, против запазване на природата, но просто има национални приоритети, има стратегия, която е реализирана с години и десетилетия, каза вицепремиерът.

Аз съм убеден, че когато развием зимните си курорти, това означава работни места за хората от регионите. Това означава, че тези млади хора, които днес са тук, на този път, ще остана в Банско, Разлог, Сатовча, Гърмен, Струмяни, Кресна, защото ще съзнават, че ще могат да работят тук и да се реализират и да живеят в тази прекрасна планина. Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа и никой не може да ме убеди, че някой друг би могъл по-добре да защити природата от самите вас, каза още вицепремиерът, обръщайки се към присъстващите.

Цветанов каза още, че 14-15 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни генерира от туризъм и това определя значението на развитието на този много важен отрасъл. Той се съгласи и с казаното от кмета на община Банско Георги Икономов по време на протестния митинг, че липсата на национална стратегия за развитието на зимния туризъм е голям проблем на България.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се обърна с молба към инициативния комитет, организатор на протестите в Банско, да се прекратят действията, които затрудняват движението към курорта в дните на активния туристически сезон. Той допълни, че при изразеното и от представители на Министерския съвет, и на Народното събрание, и при това, което президентът Росен Плевнелиев е казал по темата, е нужен диалог, който да бъде в интерес на всички и на цяла България.

От името на инициативния комитет кметът на Банско Георги Икономов заяви, че протестите под тази форма ще спрат и ще бъдат потърсени други подходящи начини гражданите от района да отстояват исканията до намиране на окончателното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


773
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще караме ски в Австрия,а не в *** Банско.
401
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, защо не мислиш като пишеш?! Какъв поминък,какви 5 лева ?! Идеята за разширяване на ски зоната е само от полза за "Юлен" и Цеко Минев, както и подкрепящите го политици от ГЕРБ !!!Аз не искам Пирин да стане частна гора !!! А ,на царчето първата дружка се казва Бойко Борисов !
400
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората в Банско имат право.Туризма е единственият им поминък и то само 3 максимум 4 месеца в годината.А "зелените" ще ги попитам знаят ли крадливото царче колко хиляди декара гори изсече и изнесе материала в чужбина от което стана милионер?Същият,който говореше за нов морал в политиката забогатя на наш гръб,а дойде беден като канцеларска мишка.Затова стига демагогия и дайте право на хората в района да живеят нормално в и без това мизерната ни и обезлюдяваща се страна.
399
1
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КОГАТО ХИЛАРИ БЕШЕ ТУК ЗАПОВЯДА!!! - БОКО, Понеже газовия "балон" НАБУКО се спука... - ГАЗ НЯМА, ЗАБРАНЯВАМ ЕВРОПА ДА ПОЛЗВА ИРАНСКИ ГЕЗ, НА БЕГОМ, ПРИ ПУТИН И ПОДПИСВАШ ЗА:1. ... ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ... И ДА СЕ ПЪЛНЯТ С РУСКИ ГАЗ, ОТ ЮЖЕН ПОТОК, ЗА ДА СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене, НО ВМЕСТО С БЪЛГАРСКИ ПАРИ, СЪС СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД!!! ЗАТОВА ПЪРВОНАЧАЛНО ИЗЛЪЖИ НЕЩО ПРИМЕРНО ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА В БЕЛЕНЕ, СЕДМИ БЛОК В КОЗЛУДУЙ, ИЛИ НЯКОЯ ДРУГА ТЛУПОСТ"НО, КОЛКО ПРОСТО И ПРЕДВИДИМО Е ВСИЧКО - ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА НИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ АМЕРИКАНСКИ, ЧЕШКИ И АВСТРИЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ, А БЪЛГАРСКИТЕ - ЩЕ ДУХАТ СУПАТА!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И САЩ!!!
398
1
 
19
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Защо не кажете истината на хората. А тя е:1. Законът и сега позволява да се строи нов лифт, но трябва:-Инвеститора трябва да купи правото на строеж от държавата.- Инвеститорът трябва да плати смяна на предназначението на земята.- Това струва доста милиони. След това може да строи. Целта е да икономиса тези милиончета, тоест да не ги плати на държавата. Гербаджиите ще приемат нов лобистки закон, с който ще ощипят държавата с поне 50 милиона. Ето това е истината за така наречения протест.
397
1
 
4
 
! Отговори
До 609 преди 11 години
Според теб излиза че се чувстват по-добре във фургони отколкото в жилища.Е по-голяма глупост от партиен коментатор не бях чел.
396
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя стига се е снимал на лъскави места, да каже как ще прекарат нова година хората от ВМЗ Сопот, хората дето пострадаха от наводнението и хората от Перник. Тръгнал да протестира срещу правителството демек срещу себе си егати тъпака. А през туй време бандитите гуляят нейде във Чукотка.
395
2
 
2
 
! Отговори
До японеца преди 11 години
Ами, аз вече и праснах два шамара,на жената,да съм ходил за хляб!
394
3
 
15
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До СТРАНДЖАТАКогато се застрояваше Черноморието всички еколози алармираха за последствията. Така спасиха последните дюни. Зелените спряха безумието наречено "Голф". Не успяха да спрат застрояването между Балчик и Каварна, където има ценни ендемити. Цанков камък е много добро съоръжение и дано да има още такива. Водата скоро ще бъде по-ценна от петрола. Тук се крие разковничето. Водата. Жалко е, че политиците се възползват от еко-протестите. Ние демократите също сме против повече писти.
393
3
 
4
 
! Отговори
японец преди 11 години
Добре ,че го има този сайт и така българина може да излее злобата си вместо на жена си. В Япония има специални стай с чучула на началниците си където всеки срещу заплащане влиза и като ги удря до припадък и се успокоява.
392
2
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 11 години
Така беше и по времето на Костов
391
2
 
2
 
! Отговори
602, преди 11 години
Браво минаващ,ИЗПРАСКА СЕ!!Село,село.......
390
2
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 11 години
Ами вземи и попитай хората от с.Хан Крум защо 7 години от бедствието там още нямат жилища.
389
3
 
16
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
По повод плаката на снимката: Ами карайте си ги тука ските. Аз лично си ги карам в Алпите ( Словения, Австрия, Италия). И то не заради планините ами заради ей такива толупи на снимките. ЧНГ.
388
2
 
3
 
! Отговори
592 преди 11 години
Може и така да е ,но не можеш ме убеди че,ще дойдат и заради природата ще чакат по един час да се качат до горе!
387
0
 
3
 
! Отговори
до 596 преди 11 години
И не само бетонираше ами жълтата партия и реактори затваряше на печелившите честито само 20 млрд ще ни струва РОвчаров е виновен.
386
1
 
0
 
! Отговори
кание преди 11 години
хайде бе хора, обявете новината за Кардашиянката
385
0
 
4
 
! Отговори
Демокрация $! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Често желязната дисциплина я Налагат хора с дървени глави.Неограничени възможности имат само хората с ограничено Мислене.Не е важно, че нещо се развива Неправилно.Важното е то да Изглежда добре.Обикновено на тия дето им е Широко около врата ги стяга ШШапката.Добрите момчета отиват в рая,а ТЕ лошите където си поискат, но най-често на Майната Си.Оказа се, че Не Живеем на *** на географията, а Вътре в него.Напредъкът на страната ни е Осезателен - бяхме страна на Розите, сега сме на - Дозите.Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
384
0
 
4
 
! Отговори
до 593 преди 11 години
А ти къде беше дрогарю опс забравих беше в жълтата партия и бетонираше черноморието ?
383
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Къде бяхте "зелени" дрОгарЕ, когато се бетонираше южното черноморие... - къде бяхте, когато се лееше бетонът на Водното огледало и камъка на бай Цанко, къде бяхте когато се застрояваше коритото на яз. Искър и щастливото село на яз. Ивайловград, къде бяхте, когато се заменяше пущинак в монтанско за дюни край Несебър... - хайде сега се скрийте, че воните на червена токсична кал и прегорял торф...