Търси се алтернатива на ГЕРБ

Преглед на печата на 3 януари
3 яну 2013 07:00, Петя Славова
556
Търси се алтернатива на ГЕРБ
Снимка: Reuters

"Търси се алтернативата на ГЕРБ", коментира в "Преса" социологът Цветозар Томов. Той посочва, че ГЕРБ предлага на българското общество политическите ценности на една насилствена модернизация. България наистина се нуждае от модернизация и това не може да стане без политическата воля на държавата. Но контраподходът към решаването на този проблем може да види по коренно противоположен начин ролята на държавата. Вместо да се разширява, да се свива. Да се отдръпва от ролята си на посредник. Да регулира колкото може по-малко неща. Да се ограничи до социалните си функции и да реформира системите, създаващи необосновани привилегии на държавната администрация. Има много страни, които са изминали такъв път на модернизация и са доказали, че той е много по-успешен от насилствената "държавна модернизация". Този разказ трудно може да се направи политически понятен, защото българинът не е свикнал да го слуша.Но той е алтернативата на сегашното управление.

"Банско и правилата на мозъчната хигиена", коментира "Сега". Малко преди Коледа кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ) вкара в Министерския съвет подписка от 8000 жители на града и туристи с искане за "уплътняване на ски зоната и строеж на втора кабинкова линия до нея". Министърът на екологията Нона Караджова обаче се тросна, че си има процедура и че нещата не стават с подписки. В дните преди Нова година станахме свидетели на поредица от действия на хора от Банско, бизнесмени, кмет, депутати, заместник-министри и министри, вицепремиер и председател на Народното събрание, които са напълно непонятни. И подсказват, че управляващите сякаш са загърбили законите и правилата на демокрацията. Как иначе да си обясним защо висши държавници се намесват в един уж граждански протест. Нещо повече - ентусиазирано застават сред хората, които блокират пътя и започват да обещават как на бърза ръка ще решат проблема. Нищо в Банско не е наред. Устройствен план няма. Градът и част от пистите са доста ниско, сезонът е къс. Целогодишна заетост? Абсурд - за това само се говори, а малко се прави. Правилата на мозъчната хигиена в Банско са били загърбени отдавна - ентусиазирано и с мисъл, само от днес до утре.

"Що е то българска субсидиарност", коментира "Труд". Авторът обяснява, че субсидиарност е западна практика политиките да се създават на широка основа, с участието на повече хора, сдружения, организации. У нас обаче демокрацията е въпрос на пари - в голяма степен, и на идеи - в по-малка. Стремежът да се докопаш до властта не е желание да налагаш европейските принципина субсидиарност, а да докопаш европейските субсидии. Това водии до друга българска политическа практика - да разпределяш на себе си според потребностите ти и на другите според възможностите им, в смисъл колкото да свържат двата края. "Субсидиарност" е един от първите термини в новия закон за местното самоуправление. В идеите определено има доста напредничави неща, като например да има ясни правила за общините. Но от това, което се вижда в местния политически живот трудно се открива почва за пряка демокрация и осъзнаване какво е полезно за обществото.

"Няма да се коалираме не само с БСП и ГЕРБ, но и с ДПС", заявява в интервю за "24 часа" Меглена Кунева, която през 2012 г. създаде и оглави партия "България на гражданите". Тя обяснява: "Преценихме, че коалиция с тях е невъзможна, защото нямаме около какво да се обединим. ГЕРБ искат да запазят властта на всяка цена. Това е основният им приоритет в политиката. Нашият е да изведем страната от икономическата криза. Какъв разговор да водим на тази база? БСП и ДПС пък искат на всяка цена да се върнат във властта. Не сме против коалициите, а против безпринципните коалиции", казва Кунева.

Покаяние вместо фанфари, коментира "Стандарт". Досега нямаме преизбрана партия след 4 години във властта, което съкращава рязко и вероятността ГЕРБ да повтори мандата. В тяхна полза играе това, че на хоризонта не се вижда нов перспективен играч, а всичките им конкуренти - БСП, "Синята коалиция", ДПС, а също и "България на гражданите", са пълни с компрометирани фигури, които при това упорито не признават собствените си грешки. В очите на немалко хора на четвъртата година Бойко Борисов и компания изглеждат далеч по-слабо похабени, отколкото лицата на опозицията. Затова и честният разговор с хората би могъл да помогне, ако те разберат, че министрите правят грешки и гафове, но после ги поправят, и като правителството върви в правилната посока. Това ще бъде и нововъведение на фона на предишните управници, които използваха предизборните кампании единствено за самохвалства, дразнещи демонстрации на разкош и надменност и пазаруване на гласове.

"Къде отиваш, заетост?", е анализът в "24 часа" на Георги Ганев, Център за либерални стратегии. Той посочва, че има една сфера на стопанската активност, в която дори и минимални знаци за подобряване на конюнктурата не може да бъдат открити. Това е трудовият пазар и по-конкретно динамиката на заетостта. Това е областта на най-сериозния провал на българската икономика и икономическа политика през тази криза. Заетостта, коригирайки нормалните сезонни колебания, непрекъснато спада. По някакви начини българските фирми продължават да успяват да увеличават продукцията с все по-малко работни места. Ганев обобщава, че способността на българското общество да създава работни места и да ги захранва с адекватно квалифицирани хора е ниска. Това е най-големият проблем на българската икономика както в момента, така и в идните десетилетия и той може да бъде решаван само с дългосрочни структурни реформи.

"По-евтина вода за пестеливите", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с министъра на околната среда и водата Нона Караджова. Тя отбелязва, че вече се разработва в законодателството въвеждане на двутарифен модел за водата и водните услуги, така че по-спестовните граждани и бизнес, ще плащат по-ниска тарифа, а тези, които не са настроени екологично, ще плащат по-висока тарифа, така както е в много страни. Караджова съобщава, че България е първата държава в Европа, която подготви и изпълни всички условия и изисквания за участие в ранните търгове по Европейската схема за търговия с емисии, която стартира от 2013 г. и ще се изпълнява до 2020 г. През декември по специална сметка на БНБ на България са преведени първите 45 млн. лв. Караджова отчита, че за първи път през 2012 г. беше въведено законодателство в областта на оползотворяване на строителните отпадъци. А системите за управление на отпадъците ще обхванат над 3,5 млн. жители, които ще имат съоръжения за 20-30 години напред.

Българските власти да убедят ЕС да номинира България за Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това предлага бившият външен министър Соломон Паси по повод 70-годишнината от историческото събитие, съобщава "24 часа". След като ЕС получи Нобеловата награда за мир, съюзът е в правото си да номинира други организации или хора за следващи нобелисти, обясни Паси. Според него президентът Росен Плевнелиев би могъл да оглави една такава кампания.

"България едва крета на опашката по усвояване на европейски средства", отбелязва в публикация в "Сега" евродепутатът Евгени Кирилов. В края на 2012 г. България продължава да бъде с близо 15% по-назад от средното ниво на усвояване на средствата от структурните фондове сред държавите от ЕС и с близо 50%, или с два пъти по-малко усвоени средства от първенците. Мястото на страната на опашката изглежда непреодолимо. Съществен скок нагоре не може да се постигне, защото разместването с място или две по-напред не е за постоянно. Парите, които трябва да се усвоят до края на 2013 г., за да не бъдат изгубени, възлизат на над 1,9 млрд. евро. Досега, от началото на периода за 6 години, България е усвоила малко над 2,1 млрд. евро. Видяхме, че чудеса в усвояването няма, и е много трудно да се очаква, че през 2013 г. само за една година ще бъдат усвоени почти толкова пари, колкото за 6 години. Равносметката показва остра необходимост от усилена работа на национално ниво още в началото на година.

"Губим 51 милиона евро, но спасихме 200 милиона", посочва в интервю за "Труд" Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието и храните. Сметките показват, че страната ни няма да усвои 51 млн. евро, които е трябвало да бъдат изплатени до края на 2012 г. Към сумата има и национално съфинансиране, така че в българското земеделие няма да влязат общо около 70 млн. евро. "Още в средата на годината направихме анализ колко от вече одобрените проекти няма да стигнат до плащане, понеже фермерите не са получили заеми, за да ги реализират. За съжаление стана ясно, че 30-40% от фермерите няма да дойдат за получаване на субсидии. По тази причина ние пренасочихме над 200 млн. евро към общинските мерки. Това бе най-разумният подход на страната ни да спаси максимално пари от загуба", обяснява Боянова.

"Къде бърка ГЕРБ с Македония", коментира в "Дума" евродепутатът Ивайло Калфин. След решението на правителството да блокира началото на преговорите за членството на Република Македония в ЕС, много от хората, които са определяли политиката ни към тази страна, изразиха несъгласие. Аргументите за неадекватността на актуалната българска позиция са следните: Тя дава повод на правителствени и други кръгове в Скопие да развият силна антибългарска кампания. Република Македония ще се ориентира безусловно към тясно сътрудничество с единствения съсед, с когото няма проблеми - Сърбия. Това, което иска България, не решава нито един от съществуващите проблеми. Договор за добросъседство не се подписва под натиск, а трябва да е резултат от взаимен интерес и убеденост от ползите. Позициятана България е неразбираема за европейските ни партньори.

Песента, която се пее от правителство и президент, че решението да не се даде дата за преговори е на целия ЕС, е спекулация. С тази своя позиция България загуби възможността да е лидер и говорител на ЕС в региона. Нашето влияние да въздействаме на политиките на ЕС силно намаля, заключава Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
2
 
4
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До АнонименОПИТВАТ СЕ ДА НИ НАСАДЯТ, ЧЕ ГРОБ НЯМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН БСП,ДПС И ПРЪМОВА !ЧЕ КАКВА АЛТЕРНАТИВА НА КРАДЛИВОТО ПИЛЕ Е КЬОПАВОТО ПИЛЕ ИЛИ ОСКУБАНАТА КОКОШКА ?ТА ТЕ СА СИ ОТ ЕДИН КУРНИК !!!ЕДИСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА БЕШЕ АКА НОВИЯТ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН НАБЛЯГАШЕ НА ГЛАСУВАНЕ ЗА ЛИЧНОСТИ - НЕЗАВИСИМИ АМА НАИСТИНА НЕЗАВИСИМИ А НЕ ЗА РАЗНОВИДНОСТИТЕ НА БКП ДЖАНДАР - БСП,ДПС И ГРОБ !!!АЛТЕРНАТИВА И СПАСЕНИЕ НЯМА !ТРЯБВА ДА ИГРАЕ КАЛЪЧКАТА И ТОГАВА ИМА НЯКАКЪВ ШАНС !
304
2
 
5
 
! Отговори
семерджиев преди 11 години
До БОЙКОТнаРЕФЕРЕНДУМАТАКА, ЧЕ ХАЙДЕ ПАК ДА СИ ИЗЯСНИМ КОЙ КОЛКО ОТКРАДНА ПРИ НОВИЯ ДОГОВОР С ГАЗПРОМ ! ТОЕСТ КОЛКО ОТКРАДНА ГРОБ ?????? ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА :ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА КОЯТО РУСИЯ ДОСЕГА ПРОДАВАШЕ ГАЗТА НА ОВЪРГАЗ БЕШЕ 339 $ ОВЪРГАЗ ПРОДАВАШЕ ГАЗТА НА БУЛГАРГАЗ НА ЦЕНА 480 $. КОЕТО ОЗНАЧАВА 141 $ ИЛИ 41.6 % ОТ ПРЕДИШНАТА ЦЕНА ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА ЕВРЕЙЧЕТАТА АНДРЕЙ ТЕНЕВ И САШО ДОНЧЕВ БЕЗ ДА СА СИ МРЪДНАЛИ И МАЛКИЯ ПРЪСТ ?!?!?!РАЗБИРА СЕ 50 % ОТ ТОВА ТЕ ДАВАТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕЗАВИСИМО КОИ СА ЗА ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАТ ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ ! БУЛГАРГАЗ ПРОДАВА НА НАС БАЛАМИТЕ ГАЗТА НА ЦЕНА 570 $ КОЕТО ОЗНАЧАВА 90 $ ИЛИ 26.5 % ЧИСТА ПЕЧАЛБА ПАК НА НАШИЯ ГРЪБ ! ИЛИ ОБЩО 68 % ПЕЧАЛБА ЗА СУЛЮ И ПУЛЮ НА НАШ ГРЪБ ! МОЛЯ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАСЕГА ДА ОБЯСНЯТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПРЕМАХНАЛИ ПОСРЕДНИЦИТЕ В СЛУЧАЯ ОВЪРГАЗ КЪДЕ ТОЧНО, ПРИ КОГО ОТИДАХА ТЯХНИТЕ 41.6 % ПРОЦЕНТА И ОТ ЧИИ ПРОЦЕНТИ НАПРАВИХА НАМАЛЕНИЕТО ОТ НАД 20 % КАКТО ТВЪРДЯТ ! И ЗАЩО НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПАК СМЕ ИЗЛЪГАНИ И ПРЕЦАКАНИ ??? ДОКОГА ЩЕ НИ СЧИТАТЕ ЗА *** КАТО ДЯНКОВ И ДОБРЕВ ??? НЕДЕЙТЕ ДА ПРИРАВНЯВАТЕ ДРУГИТЕ ПО СВОЯ ИНТЕЛЕКТ !!! ЧАКАМЕ ОТГОВОРИ !!!!!!!!!!!!!
303
0
 
2
 
! Отговори
делко преди 11 години
Най-важното е Костов крадеца да бъде осъден за всички далавери, кото направи с БСП и за това, че излъга надеждите на млн.души. Но най-лошото, е че Костов прогони милиони млади българи извън България. Костов е проклятието на България.
302
3
 
3
 
! Отговори
БОЙКОТнаРЕФЕРЕНДУМА преди 11 години
И следващият референдум на цена 14 млн.лв ще бъде на тема:Каква ядрена централа?Чисто нова, ядрена централа на стойност 22 млрд. с комисионна 2 млрд за Борисов;Доизграждане и модернизация на Козлодуй;Доизграждане на Белене.
301
1
 
7
 
! Отговори
Boaz преди 11 години
Продължавай Бойко със заменките, вдигането на данъците и празноприказването пък да видим какво ще се случи лятото:-))))))))))))
300
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
САМО АЗ СЪМ АЛТЕРНАТИВАТА - ДИКТАТОР ЗА ЕДНА ГОДИНА - ВСИЧКИ ПОЛИТБАНДИТИ НА НАЙ ДЪЛБОКОТО МЯСТО В ЧЕРНО МОРЕ,ВСИЧКИ КОИТО 23 ГОДИНИ НИ ОГРАБВАХА И УБИВАХА ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ!!!ВСИЧКИ ДО ЕДИН,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!!!
299
2
 
2
 
! Отговори
дядо преди 11 години
дядо преди 1 часдокато не продолеете навика си да се делите на леви и десни ?защо сте изтрили - ще си останете а не на българи и антибългари ще си останетеуправлявани от американски мошеници ?тука сте изтрили американски ама не трийте истините
298
1
 
6
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Не съм голям оптимист за възможността да се състави добре работещо правителство след изборите. Бойко Борисов не става за коалиционен партньор на някого друг, освен на себе си, а никоя партия няма да получи сама мнозинство. Вече имаме примери за програмни правителства - на Беров и Димитър Попов ("За бога братя, не купувайте"). За съжаление пак ни очаква нещо подобно след изборите.
297
1
 
5
 
! Отговори
шило преди 11 години
radioprestilka преди 36 минути "Две неща на този свят са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм съвсем сигурен!"Алберт Айнщайн Казал го е човека, предвидил че в България ще има ГЕРБ! ЗАЩО ВСИЧКИ ДУШМАНИ НА ГЕРБ СА НЕГРАМОТНИ? ИМА ПРИЧИНА, НО ОЩЕ НЕ Я ЗНАМ. А ЩОМ ЩЕ ЦИТИРАМЕ АЙНЩАЙН: "Премахването на предразсъдъците у човека е много по-трудно от това, да разбиеш атома".
296
5
 
8
 
! Отговори
Колорадски бръмбар преди 11 години
има само една алтернатива на герб ---- БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ,там е истината
295
6
 
7
 
! Отговори
дядо преди 11 години
докато не продолеете навика си да се делите на леви и десниа не на българи и антибългари ще си останете управлявани от американски мошеници
294
0
 
16
 
! Отговори
John Doe преди 11 години
На фона на мизерните пари, които събра Българската Коледа през 2012 г., НСО ще изхарчи (да именно ще ИЗХАРЧИ) парите, които биха стигнали за лечението на 920 деца. С тези пари можеха да се построят детски градини, да се обновят сума ти библиотеки, да се осигури транспорт за децата от слабонаселените райони до техните училища Вместо това, НСО ще купува 20 луксозни автомобила, за да може политическите тикви да развяват задниците си по пътищата, построени под мъдрото ръководство на баш-тиквата. На това му се казва да говориш в къщата на обесения за въже. Или да правиш помен с чужда пита.Ако толкова им трябваха коли, на сайта на Пежо България се мъдри модела 301, който струва под 20 хиляди лева. С ДДС-то барабар. Т.е. за тези пари можеха да купят не 20, а 187 (сто осемдесет и седем) автомобила. И щяха да им останат още 10,000 лева. Не ме разбирайте погрешно аз съм съгласен министрите да имат нови автомобили, но не съм съгласен това да са машини, които струват по 182 500 лв. едната. Особено не съм съгласен това да става по време на криза. Разбира се, може би всичко това е театър, за да може утре Бойко да се изтъпани пред камерите и да каже, че е разпоредил парите веднага да идат за децата, а за министрите да се купят по-евтини коли. И още нещо от тези автомобили полза за България няма никаква. Ако вместо това, те се ИНВЕСТИРАТ, за да се подобри имиджа на страната, от това би имало много по-голяма полза, отколкото от устройването на министрите с нови коли. Защото министрите нямат и много време пардон НЕ БИВА ДА ИМАТ много време, в което да се развяват като прани *** по пътищата. Те трябва да си седят на дирниците и да работят. При това къртовски, така че никакво време да не им остава, за да обикалят по пътищата на родината.
293
3
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
ГЕРБ не са десни, Кунева е либерал с комунистически произход и манталитет. За демократично мислещите хора с десни разбирания алтернативата е ясна. Казва се ДСБ и Синя Коалиция.
292
7
 
9
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Търсели алтернатива на ГЕРБ,ако БСП и ДПС са алтернатива, не благодаря.Аз не искам турчин да ме управлява и всеки истински българин трябва да не допуска това да се случва отново.
291
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ни трябва само алтернатива - такава има, всеки е алтернатива на хвалипръцкото от снимката! Трябва ни Партия (главната буква не е за БКП), която да гарантира, че експериментаторите-***, които се учат да лъжат и крадат на наш гръб ще влязат в затвора! Но по-нагъл от мазника на снимката не ни е "управлявал"! Такова "чудо" рядко се ражда!
290
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛТЕРНАТИВАТА НА ГЕРБ Е СИНЯТА КОАЛИЦИЯ! ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, АКО ИСКАТ НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА И ДЕМОКРАТИЧНА Б Ъ Л Г А Р И Я!
289
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мутрефонът от фотото, сутрин главата му бръмчат бръмбари, а след обед муи ...
288
2
 
15
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВА ЦИРКГЕРБ преди 11 години
ДРАГИ БЪЛГАРИ КАКТО СЕ ОЧАКВАШЕ ПРОВЕРКАТА НА ГЕРБ СРЕЩУ ГЕРБ ЗА ДЮНИТЕ И СРЕЩУ ЦЕЦО КРАДЕЦА ПРИКЛЮЧИ И ВЕЧЕ Е ОПОВЕСТЕНА ПО МЕДИЙТЕ! БОЙКО БОРИСОВ КАЗА-обвинЯВЯМ бившите управляващи за сделката в Несебър Т.Е. ВИНОВЕН Е КОЙ? СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ. ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА НЕВИНИ ВЪЛЧЕТА В *** КОЖИ. НЕВИНЕН Е ЦЕЦО КРАДЕЦА И КУМА И КУМИЦАТА. ЦЕЛИО РОД НА ЦЕЦО КРАДЕЦО СА НЕВИННИ! НЕВИННИ СА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И Т.Н. НЕМОЖЕ ОТ ГЕРБ ДА ИМА ВИНОВНИ! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА! БАГЕРИТЕ ДА КОПАТ!ББ
287
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бла бла
286
0
 
1
 
! Отговори
damata преди 11 години
До do #417 Много ти е късо времето дето даваш за пример 23 години - ами разгледай историята на държавата назад и то Освобождението насам!Направи съпоставка кой колко е направил за времето си и тогава коментирай, ама това иска пипе и много четене, а не само празни приказки и драскане в нета!