За малкото бебета и националната ни депресия

Проф. Константинов: "Нямам обяснение защо една нация се самоубива"
Обновена: 4 яну 2013 12:03 | 4 яну 2013 11:50,
434
За малкото бебета и националната ни депресия
Снимка: архив Булфото

На нас ни омръзна да живеем, това е национална депресия, заяви  проф. Михаил Константинов пред БНТ по повод статистиката за бебетата, родени през 2012 година у нас.

В първите дни на 2013 стана ясен един печален рекорд от изминалата 2012 година. В България са се родили най-малко бебета от 1945 г. насам. Общият брой за 2012 е 62 хил., като за сравнение през 2011 е бил 71 хил., а през най-кризисната 1997 - 64 хил.

Константинов обясни, че причините за демографския срив са много.

Аз не знам защо една нация се самоубива. В момента една голяма част от европейските държави се самоубиват и никой не знае защо, заяви той. По негови думи трябва да спре да се говори “политически коректно“ и проблемите да започнат да се наричат с истинските им имена.

За да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2,1 деца, т.е. всеки 10 жени трябва да родят 21 деца. В момента нашият показател е двойно по-нисък, но има европейски държави с много по-висок стандарт, но с не много висок показател, обясни проф. Михаил Константинов.

По думите на доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека пък намаляване на раждаемостта се наблюдава от 1990 година насам и причините са комплексни. Тя обясни, че тенденцията е свързана и с възможностите за реализация и кариера при жените. Димитрова обаче беше категорична, че влошаването на икономическите условия дава силно отражение.

Хората се затрудняват в избора да имат деца, от една страна защото нямат усещането за контрол върху живота си, нещата са толкова непредсказуеми, че те не усещат в себе си силата да поемат тази отговорност, а от друга страна - не се чувстват подкрепени, когато направят избора да имат деца, коментира Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители".

По нейни думи средният дял от Брутния вътрешен продукт, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2,1 %, като има страни, в които той достига 4 %. В България този дял е 1,2 %.

Брестничка коментира и условията в образованието, положението с детските градини и здравеопазването. Според нея по Конституция се полага безплатно образование, но родителите трябва да платят, за да придобият децата им знанията, които би трябвало да получават в училище.

Според  председателя на “Родители“ малкото места в детските градини също са проблем, защото се налага единият родител да остане вкъщи, за да гледа детето, и така семейството се лишава от една заплата.

Една родилка тръгва към родилното с 1000 лева в джоба, а това не би трябвало да е така, обясни още Брестничка. По нейни думи всички тези фактори отказват хората да имат деца.

Тя обърна внимание и на малките суми, които отпуска държавата за майчински и детски, и факта, че не се стимулират многодетните семейства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
0
 
7
 
! Отговори
даниела александрова преди 11 години
нека видим една друга гледна точка , която забравяме - станахме консуматорско общество, станахме роби на големите апартаменти , скъпите коли , луксозните екскурзии....искаме все повече вещи.Децата гледат от нас и също искат - скъпи телефони , скъпи лаптопи , маркови дрехи и маратонки от 200лв.... и още и още.Да ама всичко тава как се задоволява със заплата от 500-600 лв. и огромна безработица--и така посягаме да стегнем колана откъмто децата.-аждаме едно и приключваме.
323
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодор Живков бе единствения родолюбив политик в новата ни история.Народа правеше деца, отглеждаше и образоваше.Никой не остана гладен, както и никой не се притесняваше за утрешния ден.След него дойдоха предателите, крадците и тарикатите.Тези които ви лъжат и промиват мозъците вече 23 години.Тези които унизиха родителите ви, прогониха децата ви и потъпкаха мечтите ви.А вие за благодарност си ги преизбирате през четири години.Народе????
322
5
 
2
 
! Отговори
като 84 преди 11 години
Иска се сериозен ангажимент и помощ от мъжете, обаче нещо май взехте бая лесно да си получавате секс под път и над път и не ви се поема отговорност...
321
1
 
6
 
! Отговори
като 84 преди 11 години
Българките с по 2-3 деца и оставени сами да се справят с тях - финансово и всякак, ги видяхме в лицето на тази полудялата учителка с трите дечица, която направи и опит за самоубийство. Жените - преди да направят такава сериозна крачка - създаването на човешки живот, се замислят могат ли после да се справят. На мъжете им е лесно в БГ с тези издръжки от по 100 лв.Аз лично съм имала едно-две гаджета, които с лекота ми казаха:"Ти роди, аз ще хвърлям по некой лев". Е, така не става.
320
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВаляТака е. Първо идва една *** фамилия. Те се устройват и почват да викат братя и братовчеди. Лели и чичовци. После *** започват да идват на равни интервали от по 9 месеца, а по-големите (на 11-12 г.) също започват да раждат. Само в рамките на 10 години хубавото местенце където са дошли се превръща в *** гето, където са останали само старци които не смеят за заспят нощем. "Бере" се де що има цветно и се кара на пункта. Горичките и парковете се секат за дърва...
319
2
 
14
 
! Отговори
До кога ??? преди 11 години
Една 11-15 г. ромка, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично резултативен доход над 500 лв, преди да почне да краде.Не забравяйте, че тази 11-15г. ромка, освен че взема детски, нейните родители също вземат детски за нея, щото тя още няма 18г.
318
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми защото раждането е избор и всеки си решава дали иска деца или не.Аз примерно не искам и не смятам ,че обществото трябва да ме притиска заради моя избор да нямам деца.
317
1
 
6
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До мдаНа това и аз казвам "Мда". Проблем си е. Тук *** ги заселват целенасочено няколко месеца преди изборите, за да имат регистрация. Няколко кмета се смениха, от разни бои, и всички го правят.Но на всичко му се намира колая. Това осигуряване на гласове, например, е хитро, хитро, че чак глупаво. Ще стане най-накрая хитрата сврака с двата крака.
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германците имат скапана държава. Тоест леко върви в регрес. Не цъфти като през 1950те. Наистина прирастът зависи от икономическият ръст. В Индия имат икономически ръст малък но и като човешко развитие. Народна Република България е имала дял от световната икономика 0,30%, сега е 0,12%.
315
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 11 години
До Валяправа си принципно....но това няма да стане ///щото после кой ще гласува под строй ако не ***
314
4
 
13
 
! Отговори
ПРОКЛЯТИЕТО преди 11 години
от десетките хиляди мъртвородени бебета през тези 23г., като моето и на стотиците хиляди деца погубени от наркотици през този планиран геноцид , тегне и винаги ще тегне над главите ви ! Храча на държавата ви !!!
313
2
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Не е само в парите проблема с раждаемостта. Германия също е с отрицателен естествен прираст а германците са с най-заможната средна класа в Европа. Проблема има комплексен характер -опира и до пари и до възпитание и до ценностна система . В Гърция е пълно със стари моми и ергени, гърците също намаляват, а допреди кризата бяха материално добре осигурени .
312
2
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
По два-три запъртъка си трябват иначе виждаме накъде отиваме.
311
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че от държавата зависи всичко. Ако няма държава няма нищо. За държавата трябват пари. От данъците.. И държавни предприятия..
310
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре са страните с най-голям дял от БВП да е в бюджета на държавата. Такива държави има най-голям растеж в икономиката и благополучието. И като раждаемост. Ако може да ме оборите ще се радвам. Но истината е такава.
309
3
 
27
 
! Отговори
тати преди 11 години
Преди десет години в Лондон няколко от най-успешните британски PR агенции бяха организирали представяне на своите идеи за комуникационна стратегия на България тогава ни предстоеше да извървим пътя до членство в НАТО и ЕС, тогава българската икономика, както и сега, разчиташе на животоспасяващи пари от туризъм.Медиите не знаеха какво е заданието, стигнало до тях. Стана ни ясно, когато един от експертите се обърна към хората от официалната делегация и каза в прав текст: "Грешка е да искате да се рекламирате като най-евтината дестинация. Защото това означава евтини хотели, евтино пиене, но също и евтини жени, никакво достойнство. Това ли искате хората да си мислят за страната ви?".Така и не знам кой тогава спечели конкурса, но явно някой, който е смятал, че когато сам си сваляш цената, това е ок! Защото имиджът ни е точно такъв място, където можеш до несвяст да се напиваш, жените са повече от достъпни дори и с джобните пари на един западен тийнейджър, полицията е благосклонна, когато безобразничиш и повръщаш по главната улица.В Албена още се разказва легендата за туриста, който три дни слизал от стаята си, напивал се до безсъзнание на бара, персоналът го завличал обратно и така до момента, в който му предложили да иде на плажа поне веднъж. Той ги погледнал мътно и попитал: "Ама тук море ли има?".Но този текст не е за туризма ни, или поне не само за него.Защото имиджът на България има и други измерения. Ако се "откачим" от собствените си представи за трудолюбиви и гостоприемни, населяващи територията, на която се намират Плиска, Преслав и Рилския манастир и шарените диплянки, и погледнем образа на страната си отвън, ще видим съвсем не приятни картини.Какво научава за нас средностатистическият европеец, за да пожелае да вложи парите си в България като турист или някой инвеститор, или пък и това хич не е за подценяване политическия и културен елит на света.В очите на света България си остава страна, която е несигурна, неподредена и опасна за бизнеса и парите му. Страна, в която политиците са корумпирани, подземните босове се ползват с протекциите на държавния елит, а хора с прякори назначават съдиите.Страна, която "само тоягата я оправя", а поне един президент и поне един министър имат досиета и агентурни имена, и, уверявам ви, никой не се интересува от обясненията, че са "служили на държавата си".Страна, в която бизнесът, културата и спортът са зависими от личности от ъндърграунда и където не можеш да разчиташ на справедливостта на съда.Страна, която не може да се справи със собствените си проблеми, нещо повече изнася ги навън, но категорично отказва да поеме отговорността за това
308
4
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
GERB SA VINOVNI ZA TEZI STATISTIKI I NA SLEDVA6TITE IZBORI 6TE SI PONESAT POSLEDSTVIATA OT SVOITE DEISTVIA.
307
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да си *** трябва да си българин - *** там не са взимали.
306
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** раждат, защото нямат родителски инстинкти! Тях ни ги интересува дали детето ще е нахранено, облечено, образовано, интересува ги само държавата да им плаща за всяко дете, водят се "самотни майки", тъй като бащата нарочно не дава името си на детето и държавата им дава още пари като такива... Една такава безработна уж "самотна майка" взима повече отколкото работещата българка. Дано да дойде на власт политик, който да сложи край на това!
305
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите управници не им дреме -те ще си внесат матриал отвън и пак ще си управляват.