5.8 по Рихтер в Егейско море разлюля и България

Засега няма данни за поражения у нас от труса
Обновена: 8 яну 2013 18:31 | 8 яну 2013 16:20,
335
5.8 по Рихтер в Егейско море разлюля и България
Снимка: архив Reuters

Трус е усетен в София днес около 16.16 часа. От Сеизмологичния институт на БАН потвърдиха за Dnes.bg, че е имало земетресение и обясниха, че след минути ще имат повече информация.

Земетресението е било усетено още в Пловдив, Бургас, Кърджали и други градове на страната. Засега няма информация за
поражения в България от земния трус, няма данни и за паднали комини.

Според сайта на Европейския сеизмологичен институт в 16.16 ч. е регистриран трус с епицентър в Егейско море с магнитуд 5.8 на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 193 км от турския град Измир.

От БАН заявиха за Dnes.bg, че епицентърът на труса е на 370 километра от София. По първоначални данни магнитудът е най-малко 5.8 по скалата на Рихтер.

Според сайта на Европейския сеизмологичен институт след първия трус е имало още 5 вторични труса с магнитуд между 3.3 и 3.7 по скалата на Рихтер.

*Информацията е актуализирана в 17.02 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Сахаров АЗ какво да кажа като съм на 16сти етаж :D в Пловдив
229
1
 
3
 
! Отговори
Орион преди 11 години
Оказа се че в Сърбия не е имало трус с магнитуд 4,1 по Рихтер 3 минути след силния от 5,8 в морето до Турция. Имало бъг в автоматичната Сръбска система за отчитане на тусове. Това успокои Българските сеизмолози защото ако беше вярно нямаше как да не се притесняват за Софийската тектонична плоча която се пада точно по средата и вероятността тя да реагира ставаше доста по-голяма от нормалната. И слава богу че е била грешка че тогава на някои можеше и да не им е толкова до майтап !
228
2
 
0
 
! Отговори
до Плевен преди 11 години
Да и аз преди един час усетих мн яко клатене, а няма нищо в сайта, със сигурност е бил трус....
227
1
 
1
 
! Отговори
Плевен преди 11 години
Не знам за по рано ама при мен някъде преди около час време. Да е било около 1 ч - чух шум, че нещо пада. Но си имам котка и помислих, че тя е съборила нещо в коридора. И сега реших да ходя до .. едното място и видях, че котката е при мен в стаята. Като излезнах, един дезодорант беше паднал на земята а в Банята една чаша беше паднала на пода. Така, че или в нас има полтъргайст или е имало трус
226
4
 
7
 
! Отговори
Пръцко преди 11 години
Фидоската явно е яла повече боб-чорба и по-силно е пръднала :)))))))....и чак Егейско море се разлюля!
225
7
 
4
 
! Отговори
до 153 преди 11 години
чул те,господ и аз силно се надявам,ако го има наистина господ да спре най-накрая да търпи тези алчни,самозабравили се,мързеливи и завистливи твари населяващи тая територия,достатъчно е,че управниците им ги галят с перце,поне господ да се намеси и въздаде поне мъничко справедливост
224
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Анонимен Неграмотни .......
223
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Анонимен Ти мислиш,че твоето родно място е защитено????ходи си там,кой те е викал в София?
222
3
 
3
 
! Отговори
до 286 преди 11 години
Че ти не си критерий за точност. Зависи от коя точка гледаш. То и аз съм на около 300 км от София и то югоизточно ама нищо не разбрах. Добре че комшийката ми каза. Представете си значи колко силно е усетено на югоизток, че да не разбера и усетя нещо.
221
9
 
5
 
! Отговори
Тупарлак преди 11 години
Много еГейско тва море бре!
220
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"......епицентърът на труса е на 370 километра от София....." МНООООго точно казано. Аз живея на 308 км ЮГОИЗТОЧНО от София - но епицентъра не беше при мен. Моля читателите също да споделят какво са усетили - че да добием представа къде е бил този епицентър. За автора на статията явно това не е от значение...
219
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на повечето пишещи във форума...пак ви намазаха ските с това земетресение,и Ви разсейват от съществените и истински проблеми ,които стоят пред всеки един от Нас.
218
3
 
38
 
! Отговори
Сахаров преди 11 години
Откакто живея на 10. етаж в панелка в София, съм станал същински сеизмограф :)
217
2
 
18
 
! Отговори
Янка преди 11 години
До АнонименПази ни Боже от простотията,със земетресението ще се справим!
216
4
 
32
 
! Отговори
Ekrrr преди 11 години
Това да се подиграваш на изпитали земетресение е такава простащина,че думи нямам!
215
0
 
4
 
! Отговори
Аврора преди 11 години
До АнонименА ти си анонимен от ...? Предполагам не се занимаваш с нищо,имаш свободно време и достатъчно комплекси да се дракаш с пишещите тук?Дано да ти помогне писането да излееш злобата си и да се успокоиш.Ако не-потърси помощ от специалист,не е срамно...
214
2
 
23
 
! Отговори
Eff преди 11 години
Голяма комплексарщина се излива тук,братя и сестри-българи!Гледам как някакви анонимни се самопровъзгласяват за столичани,определят кой къде да ходи...Комплексите ги тресат здраво!Милите,те не знаят,че София навсякъде се споменава като притегателен център за работа и нищо повече!Добре,де-хората от провинцията с какво са виновни,че болни мозъци си избиват комплексарщината и вродената селянщина върху тях? Тук се коментира новина-земетресение,а не кой е от градО и кой от селОто.Бай ***!
213
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Природата трябва да се уважава и почита, срещу нея ние колкото и да сме техничари, сме си все още напълно безсилни! ----Природата за повечето хора се казва Бог и на Него трябва да се молим за милост!
212
6
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Еййй,тоз молив на снимката гаче ли яз съм го острил бе,яз тъй ги точа кат карфици остри отпреде и кат ги пиша га играме на карти,толкоз тънко си шара кво си искам,та никой от другите нищо не види и ний с Киро се ги биеми одеве га стана земетръса пак пишех,та забучих молива в тефтера и зе,че са чупи бе-туй ней ли щетащо викат,че никакви немало
211
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател до 279 преди 11 години
Много си вярваш! Защо не питаш майка си от кое село е дошла преди 30-40 години :) Обективно погледнато цяла София е съставена от селяни - до 1910 столицата е била градче с население 30-35 хил. (гледам че в wikipedia са тръгнали да пишат яко глупости в тази връзка).