МРРБ не приема констатациите на природозащитниците за дюните

Предложението на МРРБ за изменение на закона било скандално
Обновена: 9 яну 2013 19:06 | 9 яну 2013 19:02,
24
МРРБ не приема констатациите на природозащитниците за дюните
Теренът край Несебър Снимка: БулФото

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не приема мнението на експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", според които предложените промени не разрешават проблема и на практика не отразяват техните предложения.

„За нас тези квалификации са некоректни“, се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на МРРБ, във връзка с публикуваните от Коалиция „За да остане природа в България“ коментари по обявените днес предложения за изменения на закони, касаещи строителство в защитени територии.

Според природозащитниците предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството било най-скандално. Според тях влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тях това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А" без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

Още по темата

„Не сме съгласни с определянето като скандално на предложението на МРРБ, дюни да има и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Целта на този текст е не да „влоши защитата на дюните“, както посочват експертите на коалицията. Считаме, че, напротив, с предложената промяна се увеличава степента и зоната на защита на това специфично природно образувание.“, се казва още в прессъобщението.

„Смятаме, че в публикуваните днес текстове са отразени мненията на всички членове на работната група, участвали в тяхното изготвяне. В допълнение, заедно с обявените на интернет страницата на МРРБ и Портала за обществени консултации обобщени предложения, са публикувани и всички направени такива от страна на екоорганизаците в оригинал. Така всички заинтересовани страни имат възможност да се запознаят с тях и да дадат своите коментари.“, коментират още от МРРБ.

От ведомството припомнят още, че тази идея е обсъдена на проведената на 7 януари т.г. среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на работещите по казуса министерства, от една страна, и представители на природозащитните организации у нас, от друга, по време на която е била приета.

15 януари 2013 г. е срокът за коментари от всички заинтересовани страни по направените предложения. В последствие те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, с цел да се намери най-добрата формулировка на законопроектите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: несебърдюните
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
некой си преди 11 години
Платените хеколозчета спиране нямат Много са загрижени за 20 декара пясъци на 1 клм от морето икаква е ползата от тия пясъци Друг е въпроса как е купен и за какви пари имота Бойко заешкото сърце им се вързва на акъла на тия измекярчета и нищо добро не го чака на изборите
15
0
 
1
 
! Отговори
Magdanozov преди 11 години
de da sa taka barzi,rabotlivi , pechelivshi i chevrasti i bg darjavnite slujiteli ot bg ministerstvata, bg kmetstvata, bg prezidentstvoto, bg deputatite ot bg parlamenta - dnes da kupyat za 500 000 bg leva stoka , utre da prodavat sastata stoka bez nikakav trud, drugi razhodi za 5 miliona bg leva i da gi slagat saznatelno v darjavnata hazna!!! BG ste stane svetovna finansova sila N 1! i togava Kolorado ste se prestruva na Pamporovo za radostna usmivka na bg prezidenta!
14
21
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Таню ти си ....... абе незнам какво си! Ако решиш да се застреляш, мисля ще е най-добре за човечеството.. намам думи
13
0
 
0
 
! Отговори
до таню преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Ти на бетонирането и на кичозните кооперации в стил *** мутро-барок,оазис ли викаш?Такава грозотия няма никъде...
12
26
 
2
 
Отговори
таню преди 11 години
Аз не мога да разбера за за какво да се пазят дюните които са на повече от сто метра.Ние сега пустини ли ще правим-хората от пустините правят оазиси а ний както винаги обратно.Слънчев бряг целия е бил дюни и змиярник ли трябваше да остане?
11
21
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре казано номер 10. На Тома Белев жена му и тя работи в природозащитна организация. На Андрей Ковачев - лидера на "Зелените" неговата също. За тези индивиди "защитата" на природата е просто семеен бизнес и нищо повече. За нещастие има много хора, дето им се връзват, но тая работа няма да е завинаги, ще им мине времето и на тия.
10
22
 
12
 
Отговори
юнака преди 11 години
ей развалихте рахатлъка на Найденов таман щеше да гушне два апартамента с изглид към морето и тия еколози се обадиха, и оппа бушона министъра на горите изгърмя,все пак някой пред медиите трябва да е виновен ,няма как.
9
20
 
28
 
Отговори
Дюни на картинка преди 11 години
Какво Черноморско крайбрежие, какъв закон, какви зони! Някой прави ли разлика между зона А и зона Б? Равда се сля с Константин и Елена, бетон - бол, зеленина - ич. "Устройство на територията", ала-бала! Унищожихте златните кътчета на Родината, за да ги обърнете на кръчми и бардаци и искате още!
8
29
 
6
 
Отговори
tyo преди 11 години
А колко наивници си мислят,че природозащитниците правят нещо ей така от добра воля?? Greenpeace е поръчкова организация и това доста хора го знаят.
7
20
 
24
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Несебър прилича на Люлин 5 гледан от околовръстното.
6
22
 
16
 
Отговори
bolka преди 11 години
до 1 - правилен въпрос. Може би защото тогава хората все още се надяваха да заживеят по-добре. Сега вече истината лъсна с цялата си сила - растяща безработица, каквато тогава нямаше. Непрекъснато увеличение на цените на стоките и услугите, въвеждане на нови и все по-високи данъци, замразени заплати и пенсии, все по-безочливо натрупване на капитала в близки до управляващите кръгове, разпродажба на държавни земи и производства на чужди фирми... Много са, а надежда за по-добър живот няма. Само лъжи
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

добре ,че си отиват посред лято ,бая изпотени
4
22
 
35
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
А не е ли по-добре,това Министерство да се ЗАКРИЕ?Имаме си достатъно ТЪРТЕИ в България!
3
22
 
26
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази история вече се размириса много. Какво ще стане ли? Ще и свикнем на вонята
2
24
 
38
 
Отговори
за замитане на следи преди 11 години
Агенция, за сделки по втория начин с недвижими имоти, "герб" предлага: дюни край Несебър, апартаменти в блок по 6 бройки, кумове и баджанаци за посредници, депутати за скалъпване на противозаконни закони, прокурори за прекратяване на делата, съдии за оправдаване на далавераджиите, парламентарни комисии за замитане на следите.
1
30
 
35
 
Отговори
озлобен преди 11 години
А защо не ревяхте като заливаха с бетон цялото черноморие , а сега за 1000куб. пясък се правите на велики!!! Съдете всички министри ,които ни управляват от 23 год. в робство!!