Правителството предлага Йордан Йовчев за орден "Стара планина"

Йордан Караджов пък ще получи "Св. Св. Кирил и Методий"
9 яну 2013 14:08,
39
Правителството предлага Йордан Йовчев за орден "Стара планина"
Йордан Йовчев. Снимка: архив Булфото

Йордан Йовчев да бъде награден с орден “Стара планина“ - първа степен, предлага Министерският съвет на президента Росен Плевнелиев. Кабинетът посочва изключително големите заслуги на спортиста към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта.

През своята състезателна кариера Йордан Йовчев има завоювани редица отличия. Най-значими от тях са единият сребърен и трите бронзови медала от Олимпийски игри; 4-те златни, 5-те сребърни и 4-те бронзови медала от световни първенства; златният, 7-те сребърни и бронзовият медал от европейски първенства.

Носител е също така на два златни, четири сребърни и два бронзови медала от финали на Световни купи и на два сребърни и два бронзови от европейски купи. Йордан Йовчев е определен от спортните специалисти за най-успешния български гимнастик, участвал шест пъти на Олимпийски игри.

От 2008 г. е председател на Българската федерация по гимнастика. Заемал е четири пъти първо място в класацията „Спортист на годината“. Избран е за „Спортист на Балканите“ през 2001 г. и 2003 г.

Правителството предлага на президента да награди с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, фронтмена група “Сигнал“ Йордан Караджов за особено значимите му заслуги в областта на културата.

Миналата седмица в свое интервю за “24 часа“ Караджов каза остри думи по адрес не президента Плевнелиев и го обвини, че го е лишил от орден. Музикантът разказа, че културният министър Вежди Рашидов направил предложението, но президентството го отхвърлило.

Дали сме съгласие за стартиране на процедурата още през март м.г., но с препоръката орденът да е “втора степен”, а не най-високата - с “огърлие”, както предлага Рашидов, обясниха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще подпише указа, когато при него дойде предложението на правителството, казаха още оттам. Очаква се това да стане до края на януари, се казва още в изявлението на прессекретариата.

Днес правителството все пак предлага вокалът на "Сигнал" да получи по-високото отличие.

Йордан Караджов е роден на 20 януари 1952 г. Между 1969-1971 г. е член на група "Кенари", след което се включва в "Златни струни". Група "Сигнал" е създадена през юни 1978 г., а Йордан Караджов е неин лидер от формирането й.

Караджов е носител на множество награди от наши и международни фестивали, сред които първа награда за изпълнение на Дрезденския шлагер-фестивал (1980 г.), две трети награди от "Златния Орфей" (1979 и 1992 г.) и много други.

В продължение на 32 години на сцената Йордан Караджов има 14 албума и участия в около пет хиляди концерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
mdaaaaaa преди 11 години
Достойният човек си проличава и в това как е възпитал децата си. Какъв пример за обществото ни са тези на Данчо Караджов?
29
0
 
0
 
! Отговори
mdaaaaaa преди 11 години
Достойният човек си проличава и в това как е възпитал децата си. Какъв пример за обществото ни са тези на Данчо Караджов?
28
0
 
3
 
! Отговори
Винету преди 11 години
Орден "Кирил и Методи" се дава за научни постижения и много големи постижения в областта на културата. Носители на този орден са напр. проф.Биолчев, проф.Илчев, утвърдени учени от БАН и културтрегери. Даването на най-високата "културна" награда на певец е все едно удостояването на световно известния футболист, пак повтарям, футболист, а не учен, Хр.Стоичков със званието "доктор хонорис кауза" от пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Като толкова Веждито се напъва да го награди с орден, защо не го е предложил за "Стара планина" - с него Г.Първанов награждаваше *** и Пульо, ако не се лъжа и Т.Батков, и Гр.Ганчев, че и А.Доган щеше да награди. Представяте ли си: академици и учени с европейска и световна известност кавалери на този орден и наш Данчо до тях?! Мисля, че кабинетът Борисов с тази награда много се оля.Просто толкова им е акъла и културата на хората от кабинета...На това му се казва простотия и магарешки инат, облечени във власт. Както е тръгнало, скоро можем да очакваме всеки, прочел книгата Винету, да бъде награден с орден Кирил и Методи без огърлие за положени усилия в детските години по ограмотяване Приятен ден!
27
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Заслужава всякакви награди,но Стара планина.....С него награждаваха и *** и Пульо,че и най големите бандити се окичиха с този орден......Бандитокрация батееее....
26
0
 
4
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Орденът "Св.Св. Кирил и Методий" с огърлие са носили само учредителят му цар Фердинанд и народният поет Иван Вазов. Аз не зная да има българска дума "фронтмен" нито българското национално радио да е пускало някакви запомнящи се песни на "фронтмена". Та какъв е големият му принос към българската култура - някой може ли да ми каже? Изобщо някой в България чел ли е устава на този орден, написан от самия цар Фердинанд ?
25
1
 
13
 
! Отговори
marin преди 11 години
Той за разлика от много други заслужава
24
0
 
16
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
НАПЪЛНО ПРАВИЛНО Е ДА БЪДЕ НАГРАДЕН ЧОВЕК КАТО ЙОРДАН ЙОВЧЕВ С ВИСОКА ПРОВИТЕЛСТВЕННА НАГРАДА ЗА ЗАСЛУГИТЕ МУ КЪМ БЪЛГАРИЯ !!!ВЪЛРОСА Е ДАЛИ ТОВА ТРЯБВА ДА Е ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА ?!?СЛЕД ВРЪЧВАНЕТО МУ НА Аамед Доган -агент Ангелов, Сергей, Сава, Трето у-ние, ОУ-МВР-Варна, ПГУ, от 1974 до 1988 г. , БАТКОВ , МАРИН И ДРУГИ ПОДОБНИ *** ТОЙ СЕ ОБЕЗЦЕНИ И ОПОРОЧИ !СМЯТАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАКРИТ И НА НЕГОВО МЯСТО ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕН НОВ !НАПРИМЕР ОРДЕН ШИПКА !!!ПОМИСЛЕТЕ ГОСПОДА ОЛИГАРСИ !
23
2
 
8
 
! Отговори
не син преди 11 години
За Йордан Караджов справедливо е по-ниската,втора степен,ако изобщо получи !
22
0
 
18
 
! Отговори
не син преди 11 години
Най-после орден на заслужил си го човек ! Омръзна ни да ги раздават на когото им падне,та дори и на *** като Батков !
21
3
 
16
 
! Отговори
БГ преди 11 години
С двете ръце съм ЗА Йовчев! Но Караджов къде се вре, че не мога да се сетя?? Малко му е че навря щерка си, дето хич не й е мястото!
20
1
 
24
 
! Отговори
ВЕЛИК Е преди 11 години
ЙОВЧЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СПОРТИСТ ВЪВ СВЕТА УЧАСТВАЛ НА 6 ОЛИМПИАДИ !!!А ЗА ДРУГИЯТ -НО КОМЕНТ!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Аз па нема да вечерям
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данчо Караджов не си е възпитал дъщерята...
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНЧО Е НЕ САМО ВЕЛИК СПОРТИС НО И ГОЛЯМ ЧОВЕК. ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА Е НАЙ МАЛКО(ТО НЕЩО КОЕТО ЗАСЛУЖАВА ТОДИ КОЛОС.
16
2
 
27
 
! Отговори
Петров преди 11 години
Йордан Йовчев и орден заслужава и дори още повече-време е Стефка Костадинова да му отстъпи поста си...А за Караджов-възмутително е да си проси сам ордени,но като се има предвид културата в техния бранш...
15
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 11 години
До искам за кейтАко досега не ти е станало ясно, то няма смисъл да седне някой да ти обяснява !!!
14
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Йордан Йовчев е единствения човек с толкова участия на олимпиади. Че стана и 8-и на последната. Колко други не стигнаха и до там...ЗАСЛУЖАВА ! Аз съм ЗА !
13
0
 
16
 
! Отговори
ве преди 11 години
Един голям човек
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Струва ми се че нещо се слага равенство между двамата, а реално единият е с много по-големи заслуги. Данчо Караджов е добър музикант, но за какво се бута толкова за този орден? Както се казва никога не е късно да станеш за резил.
11
0
 
45
 
! Отговори
един преди 11 години
Данчо е получил обичта на хората, а от това по-голям орден няма. Защото не само е голям спортист, но и е голям човек. Помага на младите, дава им пример, учи ги. Единици са такива личности в България.