Дядо Николай проговори: Няма да се кандидатирам за патриарх!

„Омръзна ми да слушам бакалски сметки“
Обновена: 13 яну 2013 13:32 | 13 яну 2013 13:31,
82
Дядо Николай проговори: Няма да се кандидатирам за патриарх!
Митрополит Николай. Снимка: архив, БТА

Пловдивският митрополит Николай проговори. Той мълча близо два месеца след смъртта на патриарх Максим. Владиката обяви, че не възнамерява да прави опит за промяна на правилата в църквата и няма да се кандидатира за патриарх.

„Ограниченията не бива да бъдат отменяни, аз не разбирам какво кара някои светски лица, включително и висши лица от държавата, постоянно да поставят този въпрос на дневен ред”, коментира пловдивският митрополит след служба в храм „Света Марина” в Пловдив.

Според него изборът ще бъде исторически, затова трябва да се мисли за качествата на кандидатите.

„Удрянето по масата, издаването на заповеди, силовото действие, отправянето на заплахи и закани са неприемливи за народа и църквата”, каза още владиката.

Той е на мнение, че новият патриарх няма да е светец, но трябва хората да му имат доверие и да обединява църквата. Дядо Николай призова изборът да бъде честен.

„На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят. Обществото ни е силно критично към съмненията за нагласени избори в държавата, към църквата реакцията му ще е унищожителна”, смята митрополитът.

Избраните делегати от Пловдив са на мнение, че новият патриарх не трябва да е имал принадлежност към Държавна сигурност. Владиката коментира и кадрите на варненския митрополит Кирил, който благослови християните от лъскавата си кола с думите: „Боже прости му, той не знае какво върши”.

Дядо Николай призова миряните от столицата също да изразят мнението си за качествата на следващия глава на църквата, който ще изпълнява функциите и на Софийски митрополит.

В 15-те епархии у нас и в чужбина днес избират 80 делегати за патриаршеския избирателен събор на 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: митрополит Николай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Николай, нищо лично, но ти не ставаш нито за патриарх, нито за свещенник. С тази горделивост в теб не си по-различен от крадливите ни политици. А искаш да проповядваш Божието слово. Е как да стане това? Как нечистото ще стане чисто по този начин?
51
1
 
1
 
! Отговори
До 56. преди 11 години
Ти си Праведен , а другите какво са ?Предлагаш да се затвори българското православиеб? - ще ти се радват много да се включиш да градиш джамии!
50
1
 
0
 
! Отговори
diad popei преди 11 години
mama wi deeeba bezbojnici, ega da umrete po skoro........
49
1
 
0
 
! Отговори
zemen преди 11 години
До престанете vav chirpan zemetresenie moje da se slychi samo ot voinici onanirashti vav svoboda
48
1
 
0
 
! Отговори
престанете преди 11 години
добре е когато човек не знае нещо и не разбира да си мълчи,но когато е кръстен в православната вяра и да говри мерзости,само ще ви припомня-в петък на страстната седмица 1928г.-мъжете седят ,пият в кръчмата и играят пиянско хоро присмивайки се на хората които отиват към храма ,земетресението в чирпан всички го знаят е то е на Великдет и е с дълбочина 0 прочетете ,помислете и пак пишете
47
1
 
0
 
! Отговори
istina преди 11 години
До никола bravo NIKOLA temata e izcherpana
46
1
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
в божия храм не се ходи за да се съхраняват семейни ценности ,защото начело на църквата не са баба ти и дядо ти ,а сам Спасителят,така ,че има толкова много възможности човек да се образова-направи го...
45
1
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
след като за тебе е добре ,да те убият млад,предаден,огорчен и да не ти се знае гроба ...
44
1
 
1
 
! Отговори
никола преди 11 години
Дядо Николай проговори: Няма да се кандидатирам за патриарх!Омръзна ми да слушам бакалски сметки А нас питаш ли, но вие НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА УСЛОВИЯТА СПОРЕД КАНОНА за да сте кандидат. Все едно Борисов да каже че няма да се кандидатира за шеф на МВФ, защото му омръзнало да слуша глупости. Хората ви нямат вяра, но ходят в църквата за да съхранят семейните ценности и морал, морал който липсва при всички вас.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ако е дядо аз сигурно съм прадядо... Да ви имам и обръщенията измислени! А тази църква е толкова компрометирана и измислена,че не мога да разбера защо още съществува. Най-малкото човек като споменатия "дядо" няма абсолютно нищо с учението на Христос и единствено отблъсква вярващите. А може би това е целта...?
42
1
 
0
 
! Отговори
23 преди 11 години
Живота на тоз който написа тези думи завърши по най добрия за него начин,да му мислят останалите,щото живота който го живее има мноото хора да го мечтаят.
41
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 11 години
Хайде стига сте ни занимавали с тоя кавал....той бил проговорил....е досега да не са му били зашити устата? Да я закриват тая фалшива църква с фалшивите й придворни - до в4ера ДС агенти и слуги на БКП-то дето плюеха по БОГ ъ църква, сега големи набожници....АЙ СИКТИР!!!
40
1
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
и как завърши живота на този който написа тези думи
39
1
 
0
 
! Отговори
до Галя преди 11 години
Как бе,Гале толкоз много се чудиш,кой слага цените на молитвите,ами БОГ,той тъй им рекъл за ръсене с вода по главата такава цена,за четене на мантри такава цена и тъй.Дядо ти поп що стане по света все на дедо Господ дело го слага,че уж тъй му казал.Колко удобно е да си имаш БОГ и да вярваш,че всичко що ни се случва,все бога е виновен,щото тъй било писано.НА МЕН ПЪК БОГ МИ КАЗА ДА СИ ОБИРАТ КРУШИТЕ И КИЛИМЯВКИТЕ И ДИМ ДА ГИ НЯМА.ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ НЕ НИ ТРЕБВАТ,НЕМА ДА ХРАНИМ И ТЯХ ЦЯЛ ЖИВОТ
38
1
 
0
 
! Отговори
mirjanin преди 11 години
До Samo minavam pop do pop gasta gora njama kade da se- oplacha
37
1
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Рояк попове,*** избрана,В сюртуци ,В реси и Слепци" с очи.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми те не ненормални не слагат за посредник с ГОСПОДА.
35
1
 
1
 
! Отговори
Митрополит преди 11 години
Хайде новия патриарх ,най-сетне да го прати в матастир да види и Николай какво е манастир.
34
1
 
1
 
! Отговори
Ленин преди 11 години
опиум за народа
33
1
 
0
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 11 години
На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят. Обществото ни е силно критично към съмненията за нагласени избори в държавата, към църквата реакцията му ще е унищожителнаТова на мен ми харесва. защото уморихме се да избираме най,най... точния политик,кмет и тям подобни, защото всичко в политиката идва и си отива но за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД какво остава - запустели села и безлюдни градове.