В четири тура избирали делегати за събора от Софийска епархия

Двама митрополити заявиха, че не са кандидат-патриарси
Обновена: 13 яну 2013 20:13 | 13 яну 2013 20:11, Веселина Йорданова
17
В четири тура избирали делегати за събора от Софийска епархия
Изборът в Доростолската митрополия. Снимка: БТА

В четири тура бяха избрани десетте делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари. Това съобщи пред журналисти в Софийската митрополия Знеполският епископ Йоан, който ръководи днешния избор в Епархията.

Той обясни, че на първия тур са били избрани част от клириците и част от миряните, а на втория тур са били избрани всички миряни, както и част от клириците. На третия тур на гласуването "беше избрана останалата част от клириците и вече там се яви едно възражение от наш духовник за процедурно нарушение по
устава за една млада кандидатура - малко под 30 години, и на четвъртия тур я елиминирахме тази кандидатура от списъка за достоизбираемите", каза Знеполският епископ, цитиран от БТА. Той отбеляза, че на четвъртото гласуване е била избрана нова кандидатура към нужните шестима клирици и четирима миряни.

Още по темата

Епископ Йоан заяви, че няма благословението на наместник-председателя на Светия синод - Варненския и
Великопреславски митрополит Кирил, да огласи имената на десетте делегати от Софийската епархия за Патриаршеския събор. Преписката с избраните делегати трябва да отиде в Светия синод и там ще бъде огласена официално, каза Знеполският епископ.

По неофициални данни обаче на днешния избор за делегати на събора не са избрани проф. Аксиния
Джурова, писателят Антон Дончев и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Включването им в списъците от наместник-председателя на Св. Синод и временно управляващ епархията, Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, предизвика известни противоречия.

Възраженията срещу Джурова и Воденичаров бяха свързани с принадлежността им към бившата комунистическа номенклатура, а срещу Дончев - за предполагаемото му членство в Ордена на тамплиерите и заради книгите му, в които средновековното еретическо движение на богомилите е представено в благоприятна светлина. Софийската митрополия обаче защити в изявление до медиите своите номинации.

Епархиите на българската православна църква избираха днес делегати за Патриаршеския избирателен събор, който на 24 февруари трябва да избере нов български патриарх на мястото на починалия на 6 ноември Максим.

За делегати на патриаршеския събор с таен вот от всички епархии се посочват по петима представители - по трима клирици и по двама миряни, а само от Софийската епархия делегатите са десет души.

Извън тези 80 представители, избрани от епархиите, в Патриаршеския избирателен събор по право ще участват четиринадесетте митрополити, 19-те епископи (от които трима са и игумени на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски), ръководителите на двете духовни семинарии. Също така всеки митрополит има правото да определи за представител на събора и по един монах и една монахиня от епархията. Така общият брой на участниците в Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари се очаква да бъде 145.

Пловдивският митрополит Николай обяви днес, че не възнамерява да прави опит за промяна на правилата в църквата и няма да се кандидатира за патриарх.

Плевенският митрополит Игнатий пък заяви, че не би се кандидатирал за патриарх, защото е на възраст и има здравословни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
32
 
! Отговори
някой преди 11 години
Браво, браво, поне отявлените *** отпаднаха от делегатите!
10
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-силната реклама между Линкълн и Ролекс ще победи !
9
8
 
32
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
НЕ ТРЯБВА НИТО М-У ДЕЛЕГАТИТЕ ЗА ИЗБОРНОТО СЪБРАНИЕ НИТО М-У КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ ДА ИМА БИВШИ АГЕНТИ НА МВР-ДС !!!НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНЕМ НОВИЯ ПАТРИАРХ ДА Е АГЕНТ НА МВР-ДС ОЩЕ ПО-МАЛКО ДА Е ЧОВЕКА НА ПРЕМИЕРА СЛЪНЦЕ - СЕГАШНИЯ ВРЕМЕНЕН МИТРОПОЛИТ КИРИЛ !!!ТАКА КАКТО ПАТРИАРХ МАКСИМ - ЛЕКА МУ ПРЪСТ БЕШЕ ЧИСТ,НЕКА ДА БЪДЕ И НОВИЯ !!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
8
8
 
32
 
! Отговори
*!* преди 11 години
Честно да си кажа, нищо не разбрах.
7
9
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ченгето Кирил предлага за делегати ченгетата Джурова и Воденичаров. Отврат.
6
8
 
32
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Ако в Google напишите Линкълн ще излезе много повече информация за подвизите на наместник-председателя на Светия Синод и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите "Ковачев" или "Владислав". Горките Абрахам и Ягело(Варненчик) - леле колко са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .
5
8
 
33
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Бабини деветини дрънкаш марийке мамина! И ти си сляпа и ходиш да палиш фалшиви свещи под зоркия поглед на тия *** в раса дето до в4ера за разплаквали хиляди майки!
4
8
 
32
 
! Отговори
мария преди 11 години
Изборът на делегати бе честен!Гнусно е,че пишещите по долу врагове на Българската Православна Църква,на православието и християнството,разните сектанти,дъновисти, езотерици, войнстващите атеисти,познати ни от комунизма,ислямисти,шпионите на чуждите служби,чиято задача е да оплюват всичко,БПЦ,да разрушават ценностите и вярата на българите,да ги отвратят от страната им, да ги прогонят-нали трябва да се освободи територия за другите, чуждите - се активизираха,езикът на омразата проговори!
3
8
 
33
 
! Отговори
целуват ръка преди 11 години
Мутрополитите на българската църква целуват ръката на пожарникаря, за отпуснатите милиони на църквата, по програмата за развитие на селските райони. Как църквата ще ги развие тези селските райони? Като им облагороди гробищата ли? Или парите ще потънат в черните дрехи на избрани духовници? Това е една пародия на фона на бързото обезлюдяване на селските райони в България!
2
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунисти облечени с раса, пуснали бради, сложили кръстове, а под расата с пагони на униформи от ДС.Учещи хората на вяра, а сами невярващи.Призоваващи към морал, а самите те неморални.Изповядват другите за да си очистят съвестта, а самите те са без съвест.Приканващи към покяние, а самите те се не каят.Дали обет за нестяжание, а се стремят да към разкош и богатстсво.Дали обет да служат на Христа, а са слуги на антихриста.
1
8
 
33
 
! Отговори
ХАХАХА преди 11 години
Нема такава нация като нашета: до преди 90-та година, 90% от тия попове и тем подобни *** и фабрики за фашкии (щото те друго не правят) бяха агенти на ДС и ВЕРНИ СЛУГИ НА ПРТИЯТА - МАЙКА дето отри4аше БОГ и ЦЪРКВА! ДА *** и *** МУ В КОИТО СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ!!! Народа няма пари за хляб и по провинцията е нещо страшно, но за ролекси и лимузини на тия скотове има...и един бюлюк попове и патриарси - СБЪРКАНА РАБОТА СМЕ И ТОВА СИ Е, ТО ЗА ТОВА И БОГ НЕ НИ ОБИЧА!!!