Чалгата - вулгарна, a понякога и политически скандална

Историята с европарите може и да няма щастлив край за Пайнер, пише Дойче веле
Обновена: 18 яну 2013 21:24 | 18 яну 2013 21:02, Елка Василева
136
Чалгата - вулгарна, a понякога и политически скандална
Милко Калайджиев. Снимка: архив, Булфото

Чалгата не е никак безобидна, тя е вулгарна и скандална - пише германският коментатор Клаус Брил по повод скандала с европейските пари, спечелени от "Пайнер".

Ритъмът е разтърсващ, мелодиите са с ориенталска окраска, а текстовете - пиперливи. "Тигре, тигре, имаш ли пари", припява една жена. "Седем, осем - и ще си легнала", приглася друга. Така звучи чалгата - тази своеобразна българска музика, която от години насам залива радиостанции и клубове и се е превърнала в химн на посткомунистическото настояще. Чалгата има сходства с гангстерския рап. Тя е манна за широките маси и култ сред онези млади хора, които имат предпочитания към по-разголените танци и са жадни за бързи пари.

Факти и догадки

Междувременно чалгата вече не е чак толкова доходоносна, поне за бизнесмена Митко Димитров, който е продуцент на чалга парчета и е един от най-богатите хора в бранша. Но това, че тъкмо той ще получи от европейските фондове близо 1 милион евро за разпространението на тази просташка музика, предизвика огромно възмущение сред всички български културни дейци. "Това е чудовищно", възмути се известният театрален директор Александър Морфов и запита дали наистина чалгата е единственият вид култура, която "ние в тази идиотска страна можем да покажем на света". А джазменът Антони Дончев заяви, че е напълно абсурдно европейските пари, предназначени за стимулирането на малки и средни предприятия, да се дават тъкмо на една преуспяваща фирма.

Още по темата

И действително: музикалната къща "Пайнер", собственост на продуцента Митко Димитров, ще получи пари от европейските фондове за регионално развитие, които по принцип са предназначени за подсилването на конкурентоспособността. В българския печат веднага беше лансирано съмнението, че фабриката за чалга е била избрана само поради това, че собственикът й е член на управляващата партия ГЕРБ, пише по-нататък Брил.

Димитров отхвърля категорично тези обвинения и уверява, че с парите ще се закупи скъпо техническо оборудване, което пък щяло до доведе до разкриването на работни места за високо квалифицирани кадри, предимно млади хора. Това бил неговият принос към стимулирането на стопанския прираст. И все пак: правителството, което на свой ред ще даде допълнителни субсидии на Димитров, междувременно обяви, че смята да се заеме отново със случая.

В света на "мутрите"

Ресорният еврокомисар Йоханес Хан веднага прояви интерес към случващото се в България. От неговата служба беше обявено, че за подбора на получателите на субсидии отговаря българското министерство на икономиката. Ако се окаже, че политическата окраска действително е изиграла роля при подбора, за Митко Димитров историята няма да има щастлив край. Защото чалгата е не само вулгарна, но понякога и политически скандална.

В света на бързите коли и бързите пари почтеността не е чак толкова важна. Тъкмо поради това чалгата е особено популярна сред така наречените "мутри" - това са онези бивши борци и охранители, от които произлезе един много специфичен вид мафия. Така че чалгата не е безобидна, гласи заключението на германския коментатор Клас Брил.

(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
345 преди 11 години
Чалгата е областта в която се реализират тези дето за нищо не стават и са толкова ***, че и една диплома за средно не могат да вземат! Я ми кажете един чалгар/ка дето да има завършено висше образование и да работи по професията си?Сега може и да има такива, но те са или с такива специалности дето нямат практическо приложение или са с купени дипломи.
111
1
 
2
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Като сме *** толкова големи, трябва сега и германците да ни намекнат за това. Дали ще се намерят министри някога в парламента които поне да внесат нещо против тази маймунска музика. Те и *** с тамбурите не са имали такива ритми. Докога родители ще оставят без контрол децата си бе, да надуват из къщите си тези маймунщини и да се правят като на ония животни от дърветата и палмите.
110
1
 
1
 
! Отговори
3aek преди 11 години
"Чалгата има сходства с гангстерския рап" ........ АЛОООО, АВТОРЧЕТО, С КОЯ РЪКА ДА ТЕ УДАРЯ ?
109
1
 
2
 
! Отговори
бай Ганчо от село преди 11 години
Цигари,чалга,алкохол и дрога е на мода в Бе-гето!
108
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ПО ОТВРАТИТЕЛНО СЪЩЕСТВО ОТ КАЛАЙДЖИЙТА НЯМА В ЦЯЛА ЕВРОПА
107
1
 
2
 
! Отговори
гацо преди 11 години
тоя мустакат петел как задоволително се хили.абе много са елементарни тия чалгаджии.и оня *** Азиска акъл ще дава по тв.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мама ви *** просташка зган мършава чалгарска проста....
105
1
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 години
Субсидията е отпусната, защото са имали проект. И я е спечелил, след като са се отказали много други. Ако беше заради членството в ГЕРБ, щеше да спечели от първия път. А статията не заслужава внимание, защото е пълна с клишета.
104
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Тоя, поръчковият, дето пише, че при Борисов се е появила чалгата, страда от амнезия. Чалгата я наложи "великият шоумен" СЛАВИ ТРИФОНОВ.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгаджиѝският манталитет на Борисов и сие , наложи в страната простотията и вулгарността .
102
1
 
2
 
! Отговори
Jorio преди 11 години
Predi 3 godini planeta imaha bezplaten koncert na stadiona v pleven,i ot lubopitstvo otidh da vidq 4algarite.Kazvam vi v Pleven se bqha izsipali si4ki *** ot selata i okruga na Pleven,na stadiona preobladavaha *** ,prosti selqni ot selata,bulgarite bqha predimno tineidjari i y4inici,prosto kato vidqh tova i neizdurjah na tozi stadion pove4e ot 20 min i se iznizah !!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жена ти явно не си прочела статията да видиш за какво става въпрос и от къде идва недоволството. Ясно е че си някоя фолк фенка, но вземи се поинтересувай Митко на коя партия е член и дали не е отпусната тази субсидия именно на тази фирма чрез разни далаверки и връзки. Неправилно е точно подобен тип музика или по скоро порнография да получи субсидия.
100
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До женаПърви се възмутиха ББС. Те описаха десетки неприемливи проекти финансирани по тази програма в Европа. Един от тях е на Пайнер. Простащината няма как да отшуми, ако държавата не определи ценностната система която приоритетно следва да се култивира в младото поколение. Не приемам за нормално Горан Брегович да вплита български ритми в неговата музика, а в България да няма нито един композитор който да прави това. Единици са гениите като Милчо Левиев, Теодоси Спасов и Ибряма.
99
1
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 години
Защо не разберете, че има неусвоени европейски пари, а няма качествени проекти. Няма фирми с достотъчен капацитет, за да изпълнят безкрайно сложните процедури по усвояване на парите. Щом толкова ви е страх от чалгата, нека му дадат парите с условие да ги използва само за фолклорната телевизия. А всички "възмутени" да седнат и да измислят нещо, да се понапънат и да спечелят и те проекти. Колкото до чалгата, тя сама ще отшуми, ако е толкова вредна. Тя вече прелива към попмузика и сама ще еволюира.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пайнера трябва по скоро да се бори за законово регламентиране на проституцията.Но в криминална държава откъде пари за подкупи на политици, откъде пари за кебапчета и манипулиране на изборите, ако я узаконим и почнат да си плащат данъците.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕСКО МАРИНОВ- ТОПЛАТА ВРЪЗКА НА ПАЙНЕР С ЦЕЦО И БОЙКО.
96
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До BAY PANDELХа ха ха ха . Добре казано.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво 101 - много добре казано !
94
1
 
2
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До Спонги- SPONGI, SKORO I ,,BISTRISHKITE TIGRI,, SHTE GI OBQVQT ZA ,,NEMATERIALNA CENNOST,, .SAMO BOKO NE ZNAQT KATO KAKAV INVENTAR DA GO ZAVEDAT....
93
1
 
2
 
! Отговори
КА преди 11 години
Защо няма 2 милиона за училището в Широка лъка...? До миналата година децата изнасяха концерти със скасани калпаци, раздърпани носии добре , че се намериха спонсори. Хайде Министерството на културата къде сте........