ЕК ни заплаши с глоба ?17 000 на ден заради енергийни директиви

Брюксел иска действия и срещу мръсния въздух и енергийната ефективност
24 яну 2013 16:47, Елка Василева
9
ЕК ни заплаши с глоба  ?17 000 на ден заради енергийни директиви
ЕК сезира Съда на ЕС заради непълното прилагане от България на директивите за електроенергията и за природния газ. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че сезира Съда на Европейския съюз заради непълното прилагане от България на правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар. Еврокомисията освен това призова страната ни незабавно да се заеме с решаването на проблема със замърсения въздух в страната ни, както и да приеме национални мерки за енергийната ефективност в сградите.

До днес България е приложило само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Те трябваше да бъдат въведени от държавите в ЕС до 3 март 2011 г., се казва в съобщение на ЕК.

Говорителят на ЕК Пиа Хансен поясни, че глобата за нашата страна би била по 8448 евро на ден за всяка от двете неприложени напълно директиви. Ако обаче преди решението на Съда нашата страна промени по необходимия начин законодателството си, санкции няма да бъдат налагани.

Предложените санкции са съобразени с продължителността и тежестта на нарушението. В случай на положително решение на Съда, дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на промяната на националното законодателство. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда на ЕС.

Във връзка с проблема със замърсения въздух Европейската комисия отбеляза, че всяка година той става причина в Европа за повече жертви отколкото при пътно-транспортните произшествия. Проблемът касае миниатюрните частици, известни като ФПЧ10, които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Лошото качество на въздуха представлява пряка заплаха за хората, изложени на замърсяване от фини прахови частици (ФПЧ10) и се причинява от пътното движение, промишлената дейност и отоплението на сградите, уточнява комисията.

Качеството на атмосферния въздух е влошено в много държави от ЕС въпреки задължението на правителствата, съобщи Европейската комисия. Положението е толкова сериозно, че ЕК предприема действия срещу 17 държави, в които последователно е отчитано лошо качество на въздуха.

Държавите членки, превишаващи нормите за ФПЧ10, са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чехия и Швеция.

Днешните действия на комисията са под формата на допълнителни официални уведомителни писма срещу България, Латвия и Словения и са в съответствие с подобни мерки, предприети срещу Белгия през ноември 2012 г., както и с бъдещите производства срещу всички останали държави от ЕС, в които се наблюдават системно високи равнища на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

Според цитираните в съобщението на ЕК последни изследвания мнозинството (56 на сто) от европейците отчитат, че качеството на въздуха се е влошило през последните 10 години.

Европейската комисия изпрати също така мотивирано становище до България, в което изисква да бъде уведомена за предприетите от страната ни мерки за изпълнение на Директивата за енергийните характеристики на сградите.

По силата на тази директива държавите членки трябва да установят и да прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на нови и съществуващи сгради, да осигурят сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да изискват редовната инспекция на отоплителните и климатичните инсталации. Освен това в директивата се изисква държавите членки да гарантират, че не по-късно от 2021 г. всички нови сгради ще са така наречени "сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре, че ни натискат от ес, че да се случва нещо положително у тая държава. ако оставим на другарите ще ни заровят в тинята. те затова и бяха срещу нато и ес.лично първаоглу ръководеше митингите
8
0
 
3
 
! Отговори
Без БДЖ мръсен възду преди 11 години
Мутрите като ликвидират БДЖ и заложат само на автомобилите както в изостаналите страни, като премахнат АЕЦ и останат само американските замърсяващи ТЕЦ-ове, които по тази причина ще бъдат забранени, съвсем ще решат въпроса с мръсния въздух. В Швейцария не разрешават на товарни камиони да пътуват по пътищата, а ги качват на Ж.П. композиции, за да не замърсяват въздуха с отработени газове и прах, в България от турските тирове няма спасение- освен замърсяване, колко катастрофи с жертви предизвикват
7
0
 
3
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Za nas globi .a gruckite moshenici vcqka godina po 30 40 milqrda evro ,tova e pulno licemerie ot EU
6
0
 
1
 
! Отговори
SeoKungFu преди 11 години
Боконестата мутро, пак ли "предните" са ти виновни, че някой ти се е изкендзал у кафените мутренски потури ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Педагог преди 11 години
Защо слугуваме на англичаните? Защото сме по-глупави от тях. Те са само с единия крак в ЕС и ту го слагат, ту го прибират. Горят си въглища, колкото си искат, карат си парните влакове, които опушват по 20-30 км след тях и пет пари не дават за Европа. Те казват: "Ние от Острова". Време е да кажем:"Ние от Полуострова (Балканския).
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изискването на ЕК за 2021-ва и "сградите с близко до нулево нетно потребление на енергия" ми е през... Отивам на село и ще се изключа от далаверата ток, вода и парно!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ем че нали почти година ги консултират срещу супер много пари- ега ти консултацията:)А служителчетата си висят в соц. мрежи и не им пука с хубавите заплатки!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахам всичко е ясно из един път.Много удобно публикувате половинчати материали.Значи ЕК е бясна обаче от матряла въобще не се разбира точно за какво.Виж втората точка е много ясно изказана - ЕК ни натиска - санирайте другари и си харчете парите.Много удобни публикации.
1
4
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
KRAINO VREME E TIALOTO NA PARTIA GERB DA BADE SLOJENO NA DRAVNIKA I DA POSLEDVA 6AT NA PATKATA GLAVATA.