Отиде си Леда Милева

Писателката почина на 93 години на рождения си ден
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 10:13,
167
Отиде си Леда Милева
Леда Милева Снимка: архив, Булфото

На 93-годишна възраст тази сутрин почина Леда Милева, писателка, преводачка, автор на стихове и пиеси за деца, съобщиха близки на семейството. 

Леда Милева почина на рождения си ден – 5 февруари. Тя е родена в София през 1920 г. Дъщеря е на поета Гео Милев.

Получава средно образование в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. До края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите.

Автор e на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски. Tя е автор на една от най-любимите детски песнички - „Зайченцето бяло”.

Написала е книгите "Заю на разходка" (1946), "Няма време" (1949), "Работна Мецана" (1954), "Мустакатият Иванчо" (1957), "Златоперко" (1965), "Влак-юнак" (1967), "Къде е хоботът на слона" (1983) и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: Леда Милевакончина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Катерина преди 11 години
Винаги ме е поразявала силната и прилика с баща и Гео Милев. Много стойностна жена! Ненатрапчива, тиха, светла, добра. Като скъпоценен камък. Трябваше по-често да я виждаме и слушаме. Имаме още една такава ценност - Валери Петров. И него нито го виждаме, нито го чуваме.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дълбок поклон !
120
0
 
0
 
! Отговори
Каси преди 11 години
Моят идол. Лека й пръст и дано поне няколко нейни наследници да носят гена на светлия й възвишен ум, защото е жалко да се изгуби такова богатство. Нейният баща живееше чрез нея. Дано има чрез кого да живее и тя.
119
0
 
0
 
! Отговори
Каси преди 11 години
До читател 110Ако нейните рими са примитивни (все пак е била детска учителка и знае какво да предложи на деца, не на професори), моля, предложете изтънчени рими за деца, които да са плод на някой велик ум от нашето време - ще ми бъде интересно, а и не само на мен, но и на повечето участници в този форум
118
0
 
0
 
! Отговори
Каси преди 11 години
До 89 АнонименТогава нека ако има Бог, той да й прости!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, тя е жива и винаги ще бъде! Поклон!
116
0
 
1
 
! Отговори
Каси преди 11 години
До KLДоста велики личности са умирали на рождения си ден - император Клавдий, Шекспир, Сервантес. Звездите показват, че са специални и че оставят голям отпечатък върху културата, била тя национална или световна.
115
0
 
0
 
! Отговори
Каси преди 11 години
До АнонименКак да вярва в Бог, при положение, че е на 5 г., когато извеждат баща й за разпит и повече не го вижда... като откраднат. Една огромна празнота, която никое малко същество не е способно да си обясни... остава само болезнена липса, празнота и самота. Кое дете ще оправдае такава загуба с божията промисъл?! Аз вярвам в Бог, силно вярвам, но разбирам защо тя е имала основание да не вярва.
114
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Отиде си живият класик. Дори да имах словото на най-големия писател в света не бих могъл да опиша възхищението си към тази жена, към тази институция в човешки образ. Просто велика.Радвам се, че успя да поживее порядъчно. Тя даде изключително много на българската култура и остави най-голямото си наследство - сборниците й. За жалост, все по-малко хора в днешно време имаме като нея. Сърцето ми днес скърбя истински. Нека почива в мир.
113
0
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
от ранно детство е познавам , макар и вече стар , в сърцето ми тя остава , като пойна птичка , предвестник на пролетта - ВЕЧНА И ПАМЕТ ...... поклон от мен
112
0
 
7
 
! Отговори
pat4o преди 11 години
И ТОЗИ МИГ ОТ СЪДБАТА ЩЕ НАСТЪПИ - ИЗКУСТВОТО НА ХУДОЖНИЦИ, ФОТОГРАФИ, ПИСАТЕЛИ, ФИЛОСОФИ - ЩЕ БЪДАТ ГЛАВНО ПЕРО БЛАГОДАРЕНИЕ, НА КОЕТО ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО ЩЕ БЪДЕ НАД ХОРСКИТЕ ТЪЛПИ...
111
0
 
9
 
! Отговори
pat4o преди 11 години
Мигове от детски истории...Мечти от детски съдби...Лица на множество души...Приказки написваме за нас и за детски слънца...Ех, това голямо слънце - така живец и топлина...В малките сърца... на детски души...С големи усмивки на лицата утрото посрещат с песни...С големи усмивки на лицата и с плач от щастие на очите...Любовта в малкия свят на човешки съдби...Ехе, като детски приказки...Разказва за голямата и щастлива любов...Ами... Просто любов...стих от втори ръкопис: "Кратки думи...
110
0
 
7
 
! Отговори
pat4o преди 11 години
(продължение)Колко хиляди човешки души умират, а за тях нико му не знае - защото тишината за хората е проглушена, а за човеците - тишината е плач... А защо обичаме и защо в съзнанието ни постоянно питаме себе си за любовта, а за чувствата - дали питаме за тях или ги възприемаме като пътнически влак - пристига и си отива с шума на тракащите колелета...?/стих от втори ръкопис: "Кратки думи...", автор: Пламен Дилов/
109
0
 
6
 
! Отговори
pat4o преди 11 години
Когато и последните звезди угаснат във вечна тъмнина и мълчание...А тук на земята хиляди дъждовни капки - твоите сълзи и с прегръдка телата ни ще плачат...Колко хиляди души човешки изплакват като нашите сълзи, колко са прегръдките им за малко щастие и усмивки...? Колко хиляди души човешки са заедно, а самотата единствена за мен...? Така може би щастлив съм аз, че моите просълзени очи виждат щастливи усмихнати лица, за толкова много любов... (стих от втори ръкопис: "Кратки думи...", Пл. Дилов)
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека ѝ пръст! Един достойно изживян живот. България загуби един изключително интелигентен и ерудиран човек, а в днешно време за съжаление почти не останаха такива.
107
1
 
6
 
! Отговори
Милен преди 11 години
Нека почива в мир.
106
1
 
9
 
! Отговори
Tatyana преди 11 години
Poklon pred pametta na edna dostoina jena!
105
1
 
7
 
! Отговори
tonya.staneva преди 11 години
poklon pred pameta i Vsi4ki ste si spomnqme za neq dalgo
104
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
133 NESE 4UDI ZA LUDITE PO4IVEN DEN NQMA)))))))))))))
103
4
 
26
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Моя дълбок поклон пред паметта на тази голяма интелектуалка и порядъчна жена!. Тъжно! Интелектуаците полека си отиват и остават едни само ,,Вежди" и созополския ,,археолог"