Прелестни, Розенталчо, не мога да се уверя, че още ме обичаш...

Или как сме се обяснявали в любов някога
10 фев 2013 12:16, Петя Славова
7

Регионалният исторически музей в Благоевград съхранява една изключително любопитна колекция от пощенски картички, дарение от благоевградската фамилия Мощански. Снимка: БТА

Регионалният исторически музей в Благоевград съхранява една изключително любопитна колекция от пощенски картички, дарение от благоевградската фамилия Мощански. Тя наброява 787 картички, от които 26 са любовни. Те са от първата половина на 20-и век, пише БТА.

Като изключително красиви, интересни и атрактивни ги определя музейният специалист Снежана Захариева.
Денят на влюбените, отбелязван на католическия празник Свети Валентин, който напоследък става популярен и у нас, е повод да се докоснем до тези свидетелства за отминали времена, за събитияи чувства, карали хората да си разменят очаквани и неочаквани послания.

"Прелестни, Розенталчо, с думи не мога да се уверя, че още ме обичаш, е написала женска ръка на гърба на пощенска картичка с образите на двама влюбени. Ти тогава ще ме увериш, че ме обичаш,когато потърсиш ръката ми. Аз всичко съм направила, готово е за годежа ни. Но както виждам, всичко ще си остане така, защото ти още продължаваш да си играеш с мен..."

Посланието продължава в този дух - цяло едно писмо, което разкрива бурята от чувства, колебанията и душевния смут, предизвикани от прелестния Розентал в душата на една влюбена и мечтаеща за щастлива връзка и брак жена. Това е една история от 1913 година.

Други послания на гърба на пощенските картички отпреди век са доста кратички, но не по-малко експресивни. "Данче, нека лицевата страна на картичката те подсеща за..." е недовършеното, но многозначително за подателя и за получателя изречение, коетоте подтиква да обърнеш картичката, за да разбереш подтекста на написаното.

Подобни послания сигурно си разменят и днешните влюбени, но по-рядко те пътуват с пощенски картички, коментира Снежана Захариева. Сега общуването е чрез есемеси, по електронната поща или скайпа, чрез Фейсбук и другите социални мрежи. Така днес пътуват и поздравителни картички за всеки голям празник. Но пощенските картички и телеграмите, които ние съхраняваме, си остават спомен от миналото, но красив спомен, защото са изящно изработени и много експресивни. И днес пощенските картички не са отживелица, но в старите картички като че ли има повече романтика, отбелязва още Снежана Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Може да става дума за третия брат,Манол Розентал!
6
0
 
0
 
! Отговори
Розентал преди 10 години
До АнонименМоже да не са се свършили българските имена, но потомците им носят тяхната фамилия както и аз съм една от тях. Така че не всеки може да си избере сам името!
5
0
 
4
 
! Отговори
susi преди 11 години
До Петър ВеличковЗа съжаление не би могло да става дума за някой от братята Розентал- Юлий загива през Илинденско-Преображенското въстание - 1903г., а брат му Авуст- през 1912г., вече женен за Райна Констенцева. Историята от въпросната картичка е от 1913г.
4
3
 
3
 
! Отговори
пеуник преди 11 години
аре влазяй у гоуфо ***, да не те гримирам трайно с винкело!
3
6
 
1
 
! Отговори
сексманиак преди 11 години
Розентал беше никнейма ми ония времена... ех, какви времена бяха... какви игри играехме, нищо не знаете
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aide stiga s tez 4ufutski statii,kato 4e li se svar6ili balgarskite imena..prodajnici
1
0
 
26
 
! Отговори
Петър Величков преди 11 години
Розентал - вероятно става дума да Юлий Розентал, македонски комита от полски произход. Брат му Август Розентал е бил женен за биографката на Стара София Райна Констенцева. Щ двамата братя умират в битки заради България с турците.