Опрощаване на сметките не е на дневен ред!

Добрев: ДКЕВР е некоректна при формирането на цените
Обновена: 12 фев 2013 14:57 | 12 фев 2013 10:18,
320
Опрощаване на сметките не е на дневен ред!
Снимка: БТА

Изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото в момента той е изключително некоректен. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред TV7 в коментар на високите сметки за ток и парно.

Ресорният министър посочи, че сега се разглеждат като база направените разходи, без да се прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените по пазарни цени или просто "една предоставена фактура". Това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

Министърът коментира, че комисията на пръв поглед има прозрачен подход на работа, но има още много да се желае от нея.

"Основното е да се променят структурите на ценообразуване. В последните 10 години не е постигнато такова нещо, а напротив. Цените само растат", обясни той.

Добрев изрази мнение, че енергийният регулатор трябва да бъде "силен" и трябва да насочва инвестициите там, където е най-добре и полезно. В тази връзка министърът заяви, че дейността на ДКЕВР трябва да бъде ревизирана. 

По повод високите сметки за ток Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. На въпрос във връзка с евентуалното опрощаване на част от сметките, той заяви, че неговото министерство никога не е поемало подобно обещание и опрощаване "никога не е било на дневен ред".

„Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти”, заяви той.

Министърът добави, че от днес започват проверки на няколко десетки електромера в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката ще се извършва от Българския институт по метрология, за да се гарантира обективността.

Вчера тестването на устройствата бе потвърдено и от министъра на финансите Симеон Дянков, който обеща, че общо 2 хил. електромера на собственици, подали жалби, ще бъдат проверени за сметка на държавата.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мога да кажа че електромерите могат да се нагласят както си искат,това че са електронни не е проблем,могат да се направят да отчитат двоино а могат да се направят и 20 процента да отчитат,всичко е игра на пари
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тоя сигурно са му обещали цял живот да не плаща ток и явно се го закачили незаконно
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Варна показа, че не случайно преди години бе точно градът откъдето на практика стартира краха на тогавашното Командирско управление на Иван Костов. Днес варненци доказаха, че краят на правителството на ГЕРБ е просто въпрос на още пет месеца. Този протест вече не е само заради сметките за тока, а за правото ни да бъдем граждани в собствената си държава., бесни бяха младите хора на морската столица. Редом до тях възрастните също излязоха по улиците.Бунтът вече не е само срещу монопола на енерго дружествата. Всички ругаят и псуват Властта.НЯМА ДА СПИМ, ДОКАТО НЕ ПОБЕДИМ!, скандираха
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес софиянци излизат на улиците да простерат, солидарни с бунта във Варна. Съобщението се разпространява в социалната мрежа в 18,30 часа преди МИЕТ / Славянска 8/, а мотото на протеста е Солидарни с Варна!. Снощи във Варна излязоха над 2000 души, срещу които бе пусната с тропот на палки, жандармерията, за да ги разгони на финала.
268
0
 
4
 
! Отговори
ЕНЕРГЕТИК преди 11 години
ПО ВЪПРОСА С ТОПЛОФИКАЦИЯ - ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА ДВА ОТ СОФИИСКИТЕ ТЕЦове СА ТОПЛОЦЕНТРАЛИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ А ТОПЛАТА ВОДА Е ПАРАЗИТЕН ПРОДУКТ ЗА КОЙТО ПЛАЩАМЕ ПАРИТЕ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ ОТ ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА НЕ СЕ СТОРНИРАТ ОТ ЦЕНАТА НА ГАЗТА КОЯТО НИ КАЛКУЛИРАТ ЗА ТОПЛОТО И ПО ТОЗИ НАЧИН ЕДНА И СЪЩА ГАЗ Я ПЛАЩАМЕ КАТО ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И КАТО ПАРНО КОЯТО ПАРТИЯ Е НА ВЛАСТ СИ ГИ ДОЙ А НИЕ ПЛАЩАМЕ ДВОЙНО ГАЗТА ТОВА Е "ЗАКОННА" КРАЖБА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗАТОВА ДОБРЕВ РАБОТИ КАТО АДВОКАТ НА МОНОПОЛИСТИТЕ
267
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горкият, дали е наясно, че преизбирането на ГРОБ вече също не е на дневен ред...
266
0
 
0
 
! Отговори
Dimitrov преди 11 години
По-добре кажи какъв процент взимаш от цялата тая далавера.Ако някой още не е разбрал ,че всички които са на власт крадат като за последно !
265
3
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 11 години
Верно казва Добрев.На дневен ред е да бием шута на ГЕРБ и никога повече да не допускаме да ни управляват такива некъдърници.
264
0
 
0
 
! Отговори
На коя версия ? преди 11 години
Първата версия за махането на Семерджиев - не въвел европейските изисквания.Втора версия - некоректно ценообразувал.На коя да вярваме? От къде разбраха за грешното ценообразуване, като Сметната палата няма становище още и едва е започнала проверката???И какво е правила Сметната палата 10 години, та не е разбрала, че има некоректно ценообразуване?Можем ли изобщо да вярваме на която и да е било институция?
263
0
 
4
 
! Отговори
ВМРО преди 11 години
Навсякъде, където смениха електромерите, електромерите показват два пъти повече. Това каза Ангел Джамбазки от ВМРО пред Хоризонт и предаването Нещо повече.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
maxaite se vsichki do edin i tezi s partiite manipolatori do edin .naroda shte vi maxne oshte edin napan i si zaminavate vsichki.
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следа отдавна форумите и мога да Ви кажа само едно голямо БЛАГОДАРЯ! защото забелязвам в последно време една съпричасност помежду ни в името на по-доброто бъдеще не само нас а и на децата ни.Дано доживея да станем всички Българи които "да тежим" на мястото си.
260
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАЗВАТ ЧЕ СМЕ ПРОСТИ И НЕ СМЕ РАЗБИРАЛИ ФАКТУРИТЕ --------------- Ами прави са, прости сте.
259
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпанр . с тач недоумчшаща физиономич , и точ не знае какшо министерстшо ръкошоди , министър ли е кукла на конци ли е , така е като се слагат недоказани министри , които не значт на кой сшчт се намират
258
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо всички отбягват основния въпрос, а именно кой ще плаща тока на стотиците хиляди ***, които никога през живота си не са плащали.
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛИЗИРАТ СЕ БАНКИ И ПРЕДПРИЯТИЯ В ГЪРЦИЯ,ФРАНЦИЯ,ИРЛАНДИЯ----------------- Някой те е излъгал...
256
0
 
0
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Да вземат да изберат Бойко за Папа, така и така мястото е вакантно, а и той си се изживява като наместник, че и повече, а този Малкия да му мачка топките докато го избират!Ще се отървем и от двамата, въпроса е с другите какво да правим ?
255
0
 
8
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АТАКА преди 11 години
НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА - СЕГА ВИ Е МОМЕНТА - И ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ
254
0
 
14
 
! Отговори
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР преди 11 години
ИМАТЕ УНИКАЛEН ШАНС В МОМЕНТА:1.ИЛИ ДА ЯХНЕТЕ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО И ДА СПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИТЕ-КАТО ЗА ЦЕЛТА РАЗТРОГНЕТЕ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ДОГОВОРИ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖ-ВА-КАСИЧКИ НА НАРОДНИ ПАРИ2.ИЛИ ДА ИЗГУБИТЕ ИЗБОРИТЕ И НАРОДНОТО ДОВЕРИЕ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИТЕ НАРОДА.3.АКО СЛУШАТЕ ДЯНКОВ В ТОЗИ МОМЕНТ СТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ОБРЕЧЕН,ПО ЕДНА ПРОСТА ПРИЧИНА-ТОЙ КАЗВА ЧЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ,А ВИЕ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ МОЖЕ И СТАВА-НАЦИОНАЛИЗИРАТ СЕ БАНКИ И ПРЕДПРИЯТИЯ В ГЪРЦИЯ,ФРАНЦИЯ,ИРЛАНДИЯ
253
0
 
10
 
! Отговори
Да е само тока ... преди 11 години
Спрете с този рекет на топлофикаеция !! Не искам радиатори бре ! Махнал съм ги. Защо, докога ще искате от мен пари ???