Енергийният регулатор е констатирал нарушения на лицензията на ЧЕЗ

От ЧЕЗ обещават финансови компенсации заради сгрешени по тяхна вина сметки
Обновена: 14 фев 2013 20:41 | 14 фев 2013 20:33, Миглена Иванова
104
Енергийният регулатор е констатирал нарушения на лицензията на ЧЕЗ
Главният оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран. Снимка: БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е констатирала нарушения на лицензията на ЧЕЗ, съобщи Андон Роков от енергийния регулатор по време на изслушването му пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

През 2010 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, след извършен одит на дейността на ЧЕЗ, е констатирала 23 нарушения и е съставила също толкова административни актове на дружеството, но от тях само два са влезли в сила, а останалите са отменени от съда.

Със заповед от 4 февруари 2013 г. сме назначили проверка на ЧЕЗ, констатирали сме отново нарушения на лицензията“, съобщи още Роков, цитиран от БТА.

Роков обясни, че нарушенията не са свързани само със завишен период на отчитане на потребената електроенергия. „Не са връчвани констативни протоколи при подмяната на електромери. Има нарушения на общите условия”, каза той.

Роков обяси, че са постъпвали и сигнали за подавано по-ниско напрежение и в тази връзка регулаторът проверява дали електроразпределителното дружество подава напрежение по българския стандарт.

Още по темата

Подаването на по-ниско напрежение води и до по-високи сметки за ток, защото се ползват
по-дълго електроуредите, за да се постигне определена температура, каза Роков.

Върви ревизия на общите ни условия. Ще заложим срокът за отчитане да е 30 дни. Сега няма задължение срокът да е 30 дни”, заяви Зорница Генова от ЧЕЗ.

Главният оперативен директор на компанията Петър Баран пък обеща, че всички потребители, чиито сметки са били сгрешени по вина на ЧЕЗ, ще бъдат компенсирани финансово.

Всяка индивидуална жалба до ЧЕЗ ще бъде разгледана. Всяка една грешка, която е от наша страна, ще бъде коригирана. Хората ще бъдат компенсирани, включително и финансово“, каза той. 

Ситуацията въобще не е проста и ние напълно разбираме гражданите и неразбирането на сметките и фактурите за тяхното потребление“, посочи Баран.

Опитваме се да водим активен диалог с нашите клиенти. Правим срещи и с кметовете на общините. Държим се открито. Ние сме открита, прозрачна компания“, допълни той.

Що се отнася до цените, Баран коментира, че въпросът не трябва да бъде отнесен към ЧЕЗ, а към независимия регулаторен орган, който ги определя. Той посочи, че огромен процент от хората се отопляват с електроенергия, а това е най-скъпият начин на отопление.

Народният представител Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че въпросите трябва да се отправят към ДКЕВР. „Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Всичко това се случи не без благословията на ДКЕВР и на правителството. Авторът на това действие е ДКЕВР”, каза Манолова.

Граждански организации настояват да бъдат разсекретени приватизационните договори на електроразпределителните дружества. Шефът на приватизационната агенция Емил Караниколов обаче посочи, че няма основания за разваляне на договора на ЧЕЗ, тъй като дружеството е изпълнило всички поставени изисквания, включително е платило пълната цена на сделката.

Същевременно и тази вечер продължават протестите в различни градове от страната заради високите сметки за електричество. В Пловдив хората излязоха пред сградата на електроразпределителното дружество с картонени брадви, а фактури за електрическа енергия бяха набучени на кол.

Хиляди хора във Варна и днес излязоха на улицата, като скандираха "Мафия" и "Долу" и носеха плакати с напис „Иван е с нас!“, след като снощи беше нападнат и намушкан с нож един от организаторите на протеста – Иван Петров. Демонстрации се проведоха още в Ямбол, Велико Търново и други градове.

Днес в София също се проведе протест заради високите сметки за ток, като този път хората скандираха под прозорците на енергийния регулатор, а в неделя планират да излязат пред икономическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Лимончо преди 11 години
"Подаването на по-ниско напрежение води и до по-високи сметки за ток..." Еврика! Друга голяма новост - законче, пропускче, някаква си грешчица! То нищо работа ли е това? То е нищо работа и като друснат сметка за ток от 800лв. за къщата на село, където през лятото я се отиде за ден-два, я не! Нека ми говорят после за ДКЕВР, закони и подобни! Пфууу
84
0
 
4
 
! Отговори
Следящ преди 11 години
Към коментар #98.Цитираните двама май са на работа в НЕК.Тези дето ги изгонят за нередности от ЧЕЗ заминават да ОПРАВЯТ държавното, щтото то е бездънно.ДО КОГА ?!?!?!
83
0
 
1
 
! Отговори
Браво Баран преди 11 години
След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.
82
0
 
3
 
! Отговори
Отнемете лиценза преди 11 години
Новият Шеф, да провери чешките мекерета, на кого, и защо без търг дадоха смяната на мрежа 110 kV, и закупиха по същия начин БКТП-уж за смяна на разрушените от земетресението в Перник, ама те бяха 5, а колко се взеха без търг от "нашата" фирма от Варна (тя е същата и за смяната на мрежа 110 kV), много повече, и кой е в тази далавера-разбира се : нашия "герой" Ст. Апостолов, кученцето му Цв. Ралчев, Владя Марек, Р. Манчев, под зоркия поглед на П. Баран! Да братя и Сестри купени са без общест.проце
81
0
 
3
 
! Отговори
Служител преди 11 години
Така жега май момчета (Апостолов, Баран и другите мижитурки) ?Нали знаете ,че и служителите ви плащат сметки за ток?И те са българи и те и техните семейства плащат ток нали така.А ако не София, а цяла Западна България загасне за по дълго време къде ви отива лиценза бе, а ?Часовника тиктака мислете.А какво ви чака от след това вие си знаете, но не може да си го представите точно в пълния му мащаб.Да не кажете после ,че не сте предупредени то като дойде после май няма да има има на кого кажете
80
2
 
2
 
! Отговори
потребител преди 11 години
Е сега бихте ли ми отговорили как става така от 1.30 сутринта на 08.02.2013 до 19.30 на 08.02.2013 да няма напрежение в кв. Горна Баня Суходол и Бонсови поляи поради аварирал електропровод .Колко часа са това и кога беше изпратен екип за отстраняване на АВАРИЯТА ?- Ръководителя на този район е ЕДЕЛИН ЙОРДАНОВ дава заповет на своите подчинени в 15.30 на 08.02.1213 сутринта на оперативката в 08.00 на 08.02.2013 същия не взима под внймание сериозността на аварията и така раздава куп безмислени задачи на своите подчинени .Когато екипа утива тоест в 15.30 на 08.02.2013 на място констатира скъсани п
79
0
 
2
 
! Отговори
potyrpev6 преди 11 години
pak prikazki, da zama6at polojenietomai gi hvana straha,taka si ostanahme s povredeni elektrouredipo na6a vina, spored tqh razbira se
78
1
 
5
 
! Отговори
алчни кръвопиици преди 11 години
Наглеца грозник Румен Овчаров, ямболският мазен масон Сашо Дончев-"Овергаз", селският тарикат Борис Манчев - "РИСК Инженеринг" , мафиота измамник Христо Ковачки-"Брикел"ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Република" Перник, и ТЕЦ "Сливен", мазният Красимир Георгиев-"Фронтиер", Иво Прокопиев "Каолин", американските "Марици" и куп други алчни кръвопиици и измамници, заедно с ЕРП-тата и корумпираните политици от всички партии са причина хората да стоят на тъмно и студено!
77
1
 
0
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Нека господин Роков да замести по формулите по-долу и да видим от къде лае кучето!Завишена сметка за ток при положение, че е подадено по-ниско напрежение не може да има!?!Виж, че на хората може да им горят уредите на общо основание, е, това е друга бира.Това, че леля Станка ще си готви бобеца за 5 часа вместо за три също е така, но не значи, че ще изхаби повече ток. Долните формули!Скромно мнение... надписването става от новите електромери!Те имат софтуер, до които все пак има достъп!
76
1
 
0
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Интересно кой им пише сценария на тези хора?Ако някой ми обясни как ниското напрежение ще е проблем за високите сметки, направо да заминава да пише нова физика и електротехника.Всичко е ясно и има написани формули по които работи всичко от години:Да, наистина: W = U * I * tНо от своя страна при пад на напрежението тока пада линейно, но от своя страна мощността пада с квадратична зависимост което променя всичко: W=I^2*R
75
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Във всяка страна при извъредни ситуации се прилагат временни закони съобразно събитията. В България престъпността е масово явление, което налага прилагане на по твърди мерки спрямо нарушителите. Предлагам за 100 лева нанесена злоупотреба или присвояване, както му викат на кражбата да се равнява на 1 г. затвор. Наказаните ще работят безплатно за държавата при осигурена храна и нощувка. Също така за минали злоупотреби да важи новият временен закон. Всеки нарушител ще даде приносът си в изграждане на жилища, пътища, предприятия и в селското стопанство.
74
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 11 години
"Главният оперативен директор на компанията Петър Баран пък обеща, че всички потребители, чиито сметки са били сгрешени по вина на ЧЕЗ, ще бъдат компенсирани финансово." ...Вервайте ми овчици баранки...
73
0
 
4
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Какво трябва да се направи?1. Да се закрие ДКЕВР (център на корупцията).2. ЕРП да върнат средата за пренос (мрежи ниско напрежение) на държавата.3. Държавата да създаде АЕИ (Агенция Електрическа Инфраструктура) с функций и задачи сходни с АПИ (Агенция Пътна Инфраструктура) но отговаряща за електропреносната мрежа.Не съм съгласен с Р. Овч. който по БТВ вчера искаше мрежите да се дадът на общините. Това е следващия опит за осигуряване на делавери на "наши" другари. При това положение има опасност някои населени места да останат без ел.захранване, защото потребителите са малко, таксите б
72
0
 
0
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
*** ли си ?! Хайде да ти го обясня простичко /щото не мога тук да ти го нарисувам/. Всеки измерителен уред, включително и електромера, е проектиран и създаден да измерва в определени условия. Изваден от тях, той вече НЕ ИЗМЕРВА, а показва нещо-си.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баран- означава ,, овен,,
70
0
 
7
 
! Отговори
до 68 от "питам преди 11 години
Добре, де. Знам закона на Ом. Електромера, обаче мери мощност. Единственото обяснение за мен е, че уредите са сметнати да работят при някакво захранване и като то е извън нормата, КПД-то им пада, т.е. стават по-неефективни и от там харчат повече ток. Точно заради закона на ОМ.
69
3
 
19
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
А, какво ще кажете за "чувствителността" на електромерите към... минаващи камиони! Видял съм го с очите си! Прав е 81-и бойко ***...раста, три години ***..ка не виждал им се огъзил на тея, а те ни дерат кожите.. Кое по-напред да платя - тока, заема, данъците, повишените *** в хранителния магазин - срещу което има "замразени" заплати, а на бойко може о 3000 на 8000 да я направи онова влечуго, което вечно мрънка, че за народа няма пари! ***, Бог ще ви накаже!
68
2
 
16
 
! Отговори
герб=болшевизъм преди 11 години
"...констатирали сме отново нарушения на лицензията..." При такова положени в Албания се възползваха и прекратиха договора по тяхна вина, че и неустойки платиха, а у нас малко рушвети на управляващите и тяхната ДКЕВР и хоп готово. Дъртия пед...ст, чиято спалня от две години не виждала женски *** се крие като мишок. Братята сърби ще раздадат "всекимо полагащото се"... Калофер, избори 2012-а п.п.герб - 2,25 %. Това е истината, другото е фалш!
67
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо това за ниското напрежение е вярно само в случай, че готвите на печката, за отопление и бойлер не важи. Второ, напрежението почти никога не е под 215 волта. А понякога е и 230 волта, тогава какво, излиза, че сте на далавера?
66
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Подаването на по-ниско напрежение води и до по-високи сметки за ток, защото се ползватпо-дълго електроуредите, за да се постигне определена температура, каза Роков. "- Ем.... P=U**2/R или напрежението на квадрат неделено на съпротивлението.Как така с по-ниско напрежение ползва повече енергия?!?