Кантар лъже, владика не лъже!

Синодът избира тримата кандидат-патриарси
Обновена: 15 фев 2013 14:33 | 15 фев 2013 14:20, Веселина Йорданова
23
Кантар лъже, владика не лъже!
Сградата на Светия синод. Снимка: архив, Булфото

Светият синод избира тримата митрополити, от които на 24 февруари на Патриаршеския избирателен събор ще бъде избран новият български патриарх. Очаква се в 16.00 часа днес синодът да излезе с повече информация и дори да обяви имената им, съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

За днешния таен вот няма отводи и в него участват 11 митрополити, които според устава на БПЦ отговарят на условията за избор на патриарх. Гласуването е с таен вот с бюлетина.

13 митрополити присъстват на днешното заседание, тъй като Западноевропейският митрополит Симеон е болен и е изпратил официално медицински документ.  Митрополит Симеон няма да дойде и на събора на 24 февруари.

От 14-те митрополити в БПЦ, според устава, в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.

Всеки един от тримата кандидати за патриарх, за да бъде избран, трябва да получи подкрепа от десет гласа.

През януари митрополит Йосиф заяви пред журналисти, че самият той на 15 февруари ще си направи отвод. Попитан по-рано днес дали ще направи това, той отговори: "Обещал съм ви отвод и трябва да го направя". На пожеланието на журналистите да си помисли и да не се отказва от участие в избора на тримата кандидати за патриарх, Американският митрополит цитира народната мъдрост - "Кантар лъже, владика не лъже".

Още по темата

Преди началото на заседанието Ловчанския митрополит Гавриил каза пред журналисти, че кандидатът за патриарх трябва да бъде "най-добрият, най-подходящият".

В коментар на мнения, че е най-подходящ за патриарх, владиката отговори: "Не считам себе си за най-добрия, но воля Божия е за всичко, ако ми се гласува доверие, ще приема, ако не - ще помагам на новия патриарх, както съм помагал и преди това".

Попитан също дали би приел "патриаршеската служба", митрополит Гавриил каза, че монасите имат едно Светоотеческо правило, което гласи: "Към нищо не се домогваме и от нищо не се отказваме". И аз се старая да вървя по това правило, добави той, цитиран от БТА.

На въпрос редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит, който има досие, Ловчанският митрополит попита "защо, ако не е направил нищо лошо и се е стараел да бъде честен към църквата?". Зависи какво е досието обаче, това е много важно, отбеляза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Tayfur преди 11 години
Your hnosety is like a beacon
19
0
 
1
 
! Отговори
От Ловеч преди 11 години
НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИТРОПОЛИТ Е ЛОВЧАНСКИЯ, НО АКО НЕ ГО ИЗБЕРАТ ЩЕ НАПРАВЯТ УСЛУГА НА ЛОВЧАЛИИ ,ЗАЩОТО ХОРАТА ТУК ГО УВАЖАВАТ МНОГО.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za carkvata kasovi aparati i belejki za tia nshenici.exranimaikovci.mo
17
2
 
0
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Рояк попове,*** избрана,До един Комунисти,Предатели,Доносници и маиките си биха предали за 30 сребърника.Защо не изберете отец Иван от Нави Хан,*** Комунистически.Казано е .....По делата ще Ги познаете.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Старозагорския Галактион стане Патриарх,по-добре да сменят табелата на Патриаршията с друга,на която да пише: ЕООД-Галактион ! По-голям търговец от тоя няма! И Господ , ще продаде , като едното нищо!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименДа бе!
14
3
 
1
 
! Отговори
Е кой да изберат- преди 11 години
Николай,че има най-хубава кола?Или педофила-гей Калиник?Все тая са всички...
13
2
 
1
 
! Отговори
2 преди 11 години
Кантар лъже Владика не лъже,владика не лъже не лъже,то и секс муе забранено да прави *** сиго носи за всеки случай.С владика не си имай работа.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анатемата преди 11 години
Агент "Мишо", всеизвестия гуляйджия и к*рвар, любимеца на атеиста Тодор Батков, т.нар. Галактика - кандидат за патриарх?! Този, ако не го разкъсат медиите и да го изплюят на малки късчета, ще се убедя, че всичко в България ОЩЕ се управлява от бившите ДС офицери... за жалост!!!
11
2
 
5
 
! Отговори
х преди 11 години
Оправи ли се църквата ще се оправи и държавата.Дано да имаме тоя късмет!
10
4
 
4
 
! Отговори
Тарикат преди 11 години
Първият, който ще поздрави Галактион( "Мишо")- ще е бъде колегата му "Буда".
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА СЪБИТИЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА СЕДМИЦАТА. СЛАВА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. ТЯ ОПАЗИ БЪЛГАРИТЕ ВЪВ ВРЕМЕНАТА НА РОБСТВОТО.
8
3
 
9
 
! Отговори
равин преди 11 години
Папата напусна поста си за да участва в избора за български мутруполит.... бил чул че в бг взимали за кръщене колкото годишна ватиканска заплата.... и той лаКуУм дба...
7
0
 
8
 
! Отговори
Алилуя преди 11 години
току-що прочетох, че старозагорския Галактион бил "на финала за патриарх"! в един е-вестник го пише.Втасахме я! нали тоз дядо ръкоположи, или както там се казва Слави Бинев за архонт!Архонт бил и оня Чомпе, петричанина - "емблематичната" личност от 90-те!Кръстника - трета част! Боже, пази България!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По последна информация Киро Линкълна отпада от играта!
5
2
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Ориентирай се кого трябва да изберат, защото Русенски митрополит е Неофит, а Николай е Пловдивски митрополит!Григорий е най-достоен!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не изберат Русенският Николай,отново на улицата,но тоя път ще е църквата!
3
17
 
11
 
! Отговори
Владика преди 11 години
Цял ден лапам мазни мръвки , ако докопам някоя монахиня я опвам, далаверки с имоти дарениа квото дойде!
2
6
 
43
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Единственият достоен за патриарх е митрополит Гавриил Ловчански - единтствен той не е бил доносник на ДС, има необходимата възраст, бил е повече от пет години митрополит - т.е. отговаря на всички условия на Устава на БПЦ. Освен това е много по-смирен от другите, които са побеснели за власт и за скъпи лимузини и часовници.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кантар топуз.