Ще избираме нов патриарх в неделя, отсякоха от Синода

"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да поиска отмяна на избора"
Обновена: 20 фев 2013 20:56 | 20 фев 2013 20:52,
39
Ще избираме нов патриарх в неделя, отсякоха от Синода
Ловчанският митрополит Гавриил. Снимка: Булфото Архив

Патриаршеският избирателен църковен събор всъщност ще бъде проведен на 24 февруари и на него ще бъде избран патриарх, опровергаха от Светия синод информацията, че патриарх няма да се избере, защото има заведено дело във ВАС.

По-рано днес излезе информация, че обществото „Приятели на православието” е внесло жалба във Върховния административен съд, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд и по този начина практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор. 

Още по темата

На 15 февруари Светият синод на БПЦ избра Старозагорския митрополит Галактион за един от кандидатите за патриарх с 10 гласа, а на 16 февруари Синодът определи другите кандидати - Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, с 9 гласа подкрепа.

От сдружението определиха този избор "като неканоничен, защото нарушава устава и решение на Светия синод за избор на тримата кандидати с 2/3 подкрепа, или с 10 гласа".

Според сдружението, докато ВАС не се произнесе за избора на тримата митрополити, не може да има избор на патриарх.

"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да иска отмяна на насрочения от Светия синод избор за патриарх. В Закона за вероизповединията пише, че БПЦ не подлежи на съдебен контрол, тя е регистрирана по закон. Явно някои искат да вкарат и църквата в хаос на държавата.", заяви юристът Радослав Чолаков, делегат на Патриаршеския църковно-народен събор от Пловдивска епархия, цитиран от онлайн изданието на "24 часа".

Тримата кандидати за патриаршеския престол са Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион.

Изборът на Галактион шокира свещеници и миряни, тъй като той е известен с раздаването на архонтски титли и с досието си като агент Мишо на ДС.

Ловчанският митрополит Гавриил пък не смята, че фактът, че няма досие, му дава предимство.  "Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Stamattyev преди 11 години
hodjata ot Kardjali e nai-gotin za patriarh. slojete mu tuka snimka do gospodina Gavriil im za sravnenie da vidite i gi pusnete dvamata da prikazvat po 2 minuti pak za sravnenie, posle gi sravnete i kak peyat po 1 minuta - da se ubedite koi ima talant za tosi post. i vednaj zavinagi da se razberem koi kakvo moje i znae. i kogo iska da slusha bg naroda.
33
0
 
2
 
! Отговори
mglishev преди 11 години
Галактиката е като Бойко - вече само да кодош става. Надявам се който и между Неофит или Гавриил да бъде избран, да вземе да дойде вечерта на протести :) Би било хубаво. През 1997 при свалянето на Виденов беше пълно със свещеници. Редно си е.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakvi sa tezi maioti s bradi,koito se praviat na viarva6ti..
31
0
 
7
 
! Отговори
християнка преди 11 години
Изумена и възмутена, абсурден избор на Старозагорския митрополит Галактион! Освен че раздава архонтски титли и агент на ДС, организираше и участваше в пиянските оргии на Иван Славков в Мъглижкия манастир (който за целта от женски превърна в мъжки), "поддържа" невероятна нечистоплътност и смрад, гуляйджия и прочие противоречия с морала на духовен водач.
30
1
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
И в какво вярваш?Щото така "вярващ, ама не в това и онова", а в какво?
29
1
 
2
 
! Отговори
Вярващ !!! преди 11 години
Вярващ човек съм определено!! Но вярващ в ИСТИНСКАТА СИЛА НА ИСТИНСКИЯТ БОГ !!! Който е ЕДИН за всички нас!! А НЕ в различните религии,измислени точно на принципа "Разделяй и владей!" и разни смешници,който се самоопределят за "Наместници на Божият Син"?!?! Всичко е една пълна и огромна далавера със истинската вяра на хората и това рано или късно ще стане ясно! Като това особено е валидно за Мюсюлманството и Католицизма!!! :( А от нашите далавераджии тук,наречени "духовни лица" ми се ДРАЙФА!!..
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но тъй като БПЦ не е църква в горният смисъл, тъй като там истинно и правилно вярващи в Христа няма, то разбираемо разбира се БПЦ се прикрива зад някакъв светски Закон за вероизповеданията, в който няма нищо църковно.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да иска отмяна на насрочения от Светия синод избор за патриарх. В Закона за вероизповединията пише, че БПЦ не подлежи на съдебен контрол, тя е регистрирана по закон. Явно някои искат да вкарат и църквата в хаос на държавата.", заяви юристът Радослав Чолаков, делегат на Патриаршеския църковно-народен събор от Пловдивска епархия"По принцип Църквата е събор на всички истинно и правилно вярващи в Христа. Църквата не е собственост на клира, още по малко на висшият клир или пък на някакъв синод.Но тъй като БПЦ не е църква в горният смисъл, тъй като там истинно и
26
0
 
7
 
! Отговори
petter.bojinov преди 11 години
Приятели на православието - Що за животно е това? Звучи като нещо дето хем не е част от БПЦ но иска да заповядва какво да се прави в БПЦ!?
25
5
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Другари Митрополити, Буда вече е свободен агент - възползвайте се, - позлатява своите!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата държава се превръща в нещо като нескончаем цирк - протести, оставки, митинги, контра митинги, духовенство с "чисто" минало, правораздаване с оптика пред Темида, вечно недоволни и компетентни хора по всички въппроси, алчност. В обществото няма желание за никаква чуваемост и комуникативност между индивидите. Това не говори добре за една общност - ако имаме все още усещането и претенциите за такава. Вярно - при пълен и при празен стомах възприятието е различно.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАйде, стига си драматизирал!Нямаме патриарх повече от 3месеца.Конституционния съд не ни е трябвал и не сме видели нищо градивно от него, може би от както съществува.Скоро ще имаме отново и Премиер.Аман от кибици, които само стоят и гледат сеир и констатират факти.
22
9
 
3
 
! Отговори
дядо Данчо преди 11 години
До не вярвящ,Драги не забравяй, че църквата е най големия собственник на недвижими имоти,ниви,гори,ливади!Дарявана е от разни ктитори,разбирай кожодери,за опрощаване на греховете им към вдовици и сирачета от войните!Тая брадата пасмина няма място в 21век!Народа е грамотен,от мазни лъжци му е писнало!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Кирил, с поглед на убиец, ако го изберат и няма да им стъпя в църквите.
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО ПАТРИАРХ!Само там не се е кандидатирала тази мутра ... и на мис България да се яви пак ще спечели БОЙКО :)
19
2
 
2
 
! Отговори
BEZ преди 11 години
VSICHKI VLADIKI DETO KARAT TARALQSNICI ZA NAD 1000 LEVA DA NE SE KANDIDATIRAT, CHE AKO IM SE NALJUTIM... NA ONZI SVQT SHTE SI PLASHTAT AMA NE ZNAM DALI IMAM TAKOVA TURPENIE. I ONIA LIGAVNICI OT DS SUSHTO DA NE SE KANDIDATIRAT, CHE ...
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И В ЦЪРКВАТА САМО *** СА СЕ СЪБРАЛИКАКВАТО ДЪРЖАВАТА, ТАКАВА И ЦЪРКВАТАНЕ МОЖЕ СА НАМЕРИ ЧИТАВ ЧОВЕК ТАМ КЪДЕТО СА СЕ НАГЛАСИЛИ БРАДАТИТЕ ТАЛИБАНИИМА СЪС СИГУРНОСТ ДОСТОЙНИ ДУХОВНИЦИ, НО ТЕ СА СРЕД НАРОДА, ТЪПКАНИ И В МИЗЕРИЯ
17
10
 
4
 
! Отговори
хихи преди 11 години
На 15 февруари Светият синод на БПЦ избра Старозагорския митрополит Галактион за главен *** с 10 гласа, а другите кандидати - Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, трябва още да се упражняват по синхронно *** с черковния хор преди да започнат истинско сране от пода към тавана на която и да е черква
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изберем Б. Борисов! Вече е свободен.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква драма! Синода не е в центъра на вниманието,няма самери,няма кой да ги интервюира,няма пред кого да си изкажат мъдростите и да се погажат колко са целодръни.И сега ще отлагат избора си,та да блеснат и те в слава.Няма концерти на Мадона да блесне с просляцъка си Николайчо,няма камери и дърпане за брадите...скука...