Другата криза на България - БПЦ губи доверието на вярващите

"Economist" за щетите върху реномето на църквата
25 фев 2013 21:13, Елка Василева
105
 Другата криза на България - БПЦ губи доверието на вярващите
Новият български патриарх Неофит. Снимка: БТА

Докато България е обхваната от политическа криза и масови протести, религиозният елит на страната също е в процес на преход, пише в свой анализ британското издание Economist. След кончината на патриарх Максим през ноември миналата година Българската православна църква (БПЦ) бе поставена пред избора на своя нов водач.

Подобно на светските дела обаче църковните също са затънали в криза. Предполагаеми връзки със съмнителни бизнесмени и с тайните служби от комунистическата епоха, както и животът в разкош на някои от нейните най-изтъкнати митрополити навреди на реномето на църквата.

Институция с 1 100-годишна история, оцеляла през вековете на турското господство и десетилетията комунизъм, напоследък църквата става свидетел как нейният престиж и влияние сред българското общество се топят.

Над 80% от 7,3 млн. души население на страната се обявяват за последователи на православното християнство, но само 10% смятат ходенето на църква за важна част от своя живот. Нещо повече, само 40% заявяват, че вярват в църквата, докато само преди няколко години на това мнение бяха 60%.

Повечето хора в балканската държава рядко се сещат за църквата, освен когато тя публикува порицания за поп звезди като Мадона, за ежегодния гей парад или за празника на св. Валентин (на същия ден повечето българи честват деня на св. Трифон Зарезан, отбелязван и като празник на винопроизводителите).

Напоследък обаче българите показват подновен интерес към църквата, подхранен от разкрития от миналата година, че 11 от 15-те митрополити на страната са били агенти на тайните служби по времето на комунизма. Те са докладвали на прословутата Държавна сигурност – политическата полиция, шпионирала хората за подозрително „антикомунистическо поведение“.

Митрополитите са предавали информация и за представители на гръцката и македонската църква.

Наблюдатели отбелязват, че нивото от 70% на принадлежност към тайните служби е доста по-високо от това на агентите в българското министерство на външните работи.

„Бяхме длъжни да действаме в синхрон с държавата за благото на хората“, заяви Врачанския митрополит Калиник (с агентурни псевдоними Рилски и Велко), обяснявайки сътрудничеството си с комунистическия режим.

Според последно проучване на Gallup българите са дори още по-ужасени от високопоставените църковни деятели, демонстриращи публично живот в разкош.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който бе наместник на патриаршеския престол до вчерашното избиране на Русенския митрополит Неофит, напоследък се появи пред вярващи, събрали се за честването на голям църковен празник, със своята лимузина Lincoln MKZ Hybrid, ръсейки богомолците със светена вода.

„Не е богатство да приемеш като подарък кола, която не е луксозна“, смята Кирил за струващия 35 000 долара Lincoln със златни номера. Той твърди, че трябвало да смени предишната си кола, скъпо Peugeot, „заради икономия на гориво“.

Пловдивският митрополит Николай пък привлече вниманието на обществеността с ръчния си часовник Rolex.

Говори се, че религиозни водачи имат тесни връзки със съмнителни бизнес кръгове. Предполага се, че Кирил е получил своя Lincoln и други щедри подаръци срещу изгодни църковни парцели близо до черноморското крайбрежие.

През последните години църквата предприе и необичайна форма на признание на противоречиви бизнесмени, удостоявайки ги с титлата „архонт“ - дотогава непозната практика. Според църковни дейци титлата се връчва „за дарения, които не престъпват християнския морал и доброто държание“.

Сред удостоените е и Петър Манджуков, търговец на оръжие, който според слуховете дарил 500 000 евро за изграждането на нова църква, пише списанието.

Решението за въвеждането на титлата архонт обаче не бе единодушно. Митрополит Натанаил Неврокопски изрази публично несъгласието си, заявявайки, че това е „съживяване на изчезналата практика на Римската католическа църква за продажба на индулгенции“.

Макар влиянието ѝ да намалява, църквата запазва ролята си в живота на българите, които до голяма степен спазват традиционните християнски празници и ритуали. Поради тази причина споровете около Българската православна църква се отразяват негативно на обществото.

Резултатът според доклад на германската фондация „Конрад Аденауер“ са хора, объркани в религиозните си убеждения „от една църква, която е водена и представлявана от висше духовенство със съмнителен обществен имидж, изпълнена с противоречия и вътрешни разногласия“, завършва коментарът на The Economist.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ преди 11 години
ЗАЩО ПОГЛЕДНА ТОЧКА ГОВОРИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА СТРАНА.ТАКИВА КАТО ЛИДЕРИТЕ НА НА ПАРТИИТЕ ИСРАХА КОМУНИЗМА.ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ПРЕСТАВА КАКВО ЗНАЧЕНИЕТО НА КОМУНИЗМА.ЧЕСТНОС СВОБОДА ЗАКОНИ И СВОБОДНО СЛОВО.КАК ВЪВ ШВЕЦАРИЯ
88
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Доповръща ми се като видях на столовете на специално поканените на "интронизирането" гости и Румен Петков от БСП -тези хора нямат срам???? Пикаят и в шадраваните и върху лицето на всичко свято в бедната ни Родина!!!!
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВН влага пари в ... смяна на улични касетки и табла ...Защо?Защото вътре са електромерите с които ни скубят !Внимавайте много, защото СМЕНЯТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ без присъствието на собственика.Сваленият електромер го НАДПИСВАТ !Новият който слагат е с НАВЪРТЯН БРОЯЧ а е зписан с нулево показание.Събрани двете "аванти" удрят българина в лицето с високи сметки и пълнят ЕВН с милиони незаработена печалба!Ха идете се оплачете на арменския поп или на арменеца-мошеник, шеф наУНИКРЕДИТ- бивша БУЛБАНК
86
3
 
4
 
! Отговори
До 92 преди 11 години
Ей сектант взимай си парцалите и марш в САЩ, нали там ви е развъдника
85
1
 
2
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
И да попитам ние в Църквата на Бог ли се кланяме или на живи хора ? Като се има какъв беше избора съм съгласен с избора на новия патриарх.
84
0
 
2
 
! Отговори
Kreti Do Ina преди 11 години
Сигурна ли сте че имало , хора които не са били агенти на ръководни постове , аз се съмнявам.Мислете логично , интересно ми е какво прави сега вашият колега предател
83
4
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Не приемайте "белега на звяра' на дясната ръка и челото",правейки онова хаотично движение,чрез така нареченото "кръстене" с дясната ръка към челото.Прочетете в Новия завет ,за да видите какво е казал Исус по въпроса.Също запомнете!-прочетете в "Матеа" глава 23,където Господ говори за същите зблудители! Обърнете и внимание на стих 9 от същата глаава !
82
1
 
1
 
! Отговори
Ina преди 11 години
До KretiДа, моите родители не са били членове на БКП, нито бабите и дядовците ми. До 10.11.1989г тайно спазвахме християнските обичай и тайно ходехме на църква. Мен ме хванаха като студентка, че ходя на църква. Точно един колега - агент ме беше видял и докладвал. Всичко това се случи 1988, когато се усешташе вече вятъра на промяната и ми се размина. Не съм съгласна, че такива са били тогава времената и така само е можело човек да прогресира. Въпрос на морал, но това май е *** дума, уви.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо не сме объркани за църквата. Тотално сме я игнорирали. Това, което представлява БПЦ е пълна порнография - коли, пари, далавери, недвижимости, кражби. По-зле от нас са само Русия и Украйна - там църквата си е направо държава в държавата. То всичко ще си дойде на мястото един ден - муслитата ще нивидят цаката за съжаление в обозримо бъдеще, но вината си е изцяло на БПЦ.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се ли върнем в Църквата нищо няма да се оправи. Такова ни е благословението. "Има Православие у нас - има български народ. Няма Православие - няма български народ." Васил Друмев - Търновски митрополит Климент. "На Светата Троица ви оставям - сега и вовеки." Св.Евтимий ТърновскиВсичко друго видяхме докъде ни довежда отново и отново. Лошото е, че злобарите не се усещат и сами режат клона, на който седят.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това се нарича синтез! Злепоставят Църквата ни! С чук ни набиват гадости в главите! Слагат под общ знаменател всички български християни. Всички български духовници. Мерзавци! Цитират трима компрометирани и с тях искат да изкарат всички плява. Това се нарича клевета и мерзост!
78
1
 
9
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Я долу мръсните кунки от БПЦ. Това не проблем ни на Економист ни на Мекономист, това си е българско дело и чужденците ако обичат встрани! Тъпите англета биха желали да приемем исляма, а?
77
1
 
9
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
До каквото се докоснат комунистите, всичко покваряват!Преди тридесет години пазеха около А.Невски с конна милиция и биеха хората с палки да не влизат вътре, а сега вътре е пълно с ЛИЦЕМЕРНИ християни.Църквата, вместо да се управлява от високоморални свещеници е завладяна от комунистически ***, осквернили всичко около себе си. ТОВА НЕ Е МОЯТА ЦЪРКВА!
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво доверие с доносник начело?!
75
8
 
4
 
! Отговори
Религия обесническа преди 11 години
Българската православна църква е била с народа само през Турското робство, никога преди и след това. Интернационализма и глобулизма в нея убива Българщината. Такава църква не е нужна на Българите. Затова народът казва:" Не слушай какво пее попът, а гледай какво върши" и "Като пееш попе, кой ли те слуша". Гръкоманщина. Още от времето на Симеон, бяха надарени с много имоти, данъците нараснаха заради нея и Българинът бе ограбван жестоко. Насилствено внедрена религия с много кръв.
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tия да си гледат техните *** и педофили.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ви се да се затрие и България и православието ! Обаче вие не познавате бай ***, напук на такива душмани като вас няма да се затрием !!!
72
0
 
9
 
! Отговори
Православен преди 11 години
Тия *** някой да ги пита какво мислят?Да не ни се месят във вътрешните ни работи какво правим и как го правим,ами да си гледат в тяхната копаня /копаня е чиния за прасета/
71
4
 
7
 
! Отговори
Атеистка преди 11 години
Вярвах, че не президента, а именно църквата се явява обединител на народа и стожер на моралните ценности. Голяма грешка!Хората бяха отлъчени от църквата, а достъп до церемонията за нов партриарх са имали само ВИП с покани. Тези, които разграбиха България се оказаха по-достойни от миряните, протестиращи пред обезлюдените институции. Смирението вече не ни устройва. Вербувани попове, политици, забравили, че са хора... Не искам тази църква! В нея не припознавам религията си.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради това двуличие и наглост, българинът е обезверен и броди из площадите като философ марсианец. ама си го заслужава де. когато се появят наченки на логическо мислене, може и да се оправим.