Около две деца заплашват да се самоубият всеки месец

Ако се бият децата, насилието над тях ще продължи
6 мар 2013 08:16, Петя Славова
12
Около две деца заплашват да се самоубият всеки месец
Снимка: Булфото

Почти всеки месец има по един-два случая, в които деца съобщават за намерения за самоубийство, коментира в интервю за БТА председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Експертът съобщава дании от Националната телефонна линия за деца 116 111.

Благодарение на консултантите, които се грижат за тези обаждания, е помогнато на близо 100 деца да преодолеят кризата, която са имали в къщи или сред приятели. Сред най-честите причини за крайните мерси са  любовно разочарование, или проблеми между тийнейджъри, посочи експертът.

Случаите на насилие над деца ще продължават, докато родителите продължават да смятат, че боят възпитава, отбеляза председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Според него обаче насилието в къщи не възпитава, а изгражда насилници.

За 9-месечието на 2012 г. са подадени 1 065 реални сигнала на националната телефонна линия 116 111 за насилие над деца, като най-много са случаите у дома. От 2 157случая на насилие през 2011 г. 80 на сто /близо 1 800 от случаите/ са в къщи. Този факт красноречиво показва, че тези родители си мислят, че биейки децата си ги възпитават. В живота децата мултиплицират подхода на родителите си. Насилието над детето не е решение на проблема. 

Най-много са случаите на физическа разправа - близо 40 на сто, отбелязва Калин Каменов. Следват случаите на пренебрегване, когато родителят има възможност, но не осигурява основни права на детето, например нарушава правото му да ходи на училище, да ползва здравни и социални услуги, когато не се грижи достатъчно добре за него. На трето място се нареждат случаите на психическо насилие над деца, което отново се случва в повечето случаи в къщи и по-малко в училище. Около 13 на сто са случаите на сексуално насилие, което отново се случва най-често в къщи.

Все още продължава тенденцията от последните 20 години на стимулиране на ранна раждаемост при деца между 12-13-годишна възраст от различни малцинствени групи чрез мълчаливо съгласие от страна на всички власти. Имахме стотици сигнали за нарушаване на правата на децата и за престъпления над тях, отбелязва специалистът. В такава ситуация има редица права на детето, които са нарушени - то е тормозено психически, сексуално, понякога и физически, и е неглижирано. Имахме масови откази от прокуратурата да се образува съдебно производство по такива сигнали с мотива, че това са традициите и обичаите на тези
етно-малцинствени групи и няма данни за извършено престъпление.

Все пак за 11-те месеца на 2012 г. са образувани 307 наказателни производства за сексуално посегателство над деца и за съжителство с тях. Осъдени са 267 души. Има само двама оправдани от съда, което показва генерална промяна от страна на прокуратурата и на съда по отношение на делата спрямо деца. Тозиподход на наказателни мерки с активно партньорство между социалните служби, полицията, прокуратурата и съда трябва да продължи, за да се гарантират правата на българските деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Хахо преди 11 години
Това заглавие на статията с конкурс ли го избирахте..........неграмотна работа !!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 на месец съобщават, а колко не съобщават?
9
1
 
6
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
отделно тия от закрила на дето , не знаят как малките гадинки в един момент започват да говорият за нам си киви права ,без да си изпълняват самите те задълженията.Промиването на мозъци е жестоко.Ми хубаво ,няма да ги шамарим, няма да им правим забележки ,докато един ден живота не ги НАПЕРДАШИ.Затова сме на това дередже ,защото не си шамарихме политиците навреме и когато трябва .Щото то от едни път не става.С много приказки ,мълчание и търпение също не става.
8
0
 
7
 
! Отговори
АЗ, ДА ПОПИТАМ преди 11 години
ДНЕС.БГ, нищо хубаво ли не се е случило на този свят, та от сутрин до вечер четем само отчайващи новини?
7
1
 
9
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
дали ще му се развикаш или ще го ошамариш е все тая, все агресия.Тия от закрилата на детето да не дрънкат много много ,щото повечето деца изтрещяват от обстановката в училище.Отделно има една покоговорка бий дупе да не биеш дупище. Та ....сегашните развити европейски държави са построени от хора живяли във времена когато ошамарването и боят дори от учителя в училище е бил възпитателна мярка.Истината е че днешните деца са доста разлигавени и с думи понякога трудно се убеждават.
6
0
 
13
 
! Отговори
Милена преди 11 години
"ОКОЛО" 99 от 100 журналисти са неграмотни.Доказателства бълват ежедневно от всички видове медии.И за това получават солидни сумички..."Около две деца..."????
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата подражават на всичко. А всичко, което гледат и четат е агресия и песимизъм. Филми, телевизии, интернет, новинарските сайтове даже, бъкат от агресия и отрицателни емоции. Всичко, което става се пресява, за да се представи най-черното.Побъркаха ни вече и нас, и децата ни.
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещастници, като героизирате самозапалването на Пламен, ще подтикнете още мнозина други към подобни актове! Нямате грам мозък в главите си!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нц. Не позна. Доста бити деца си го изкарват на другите в училище. Въпросът е че въпросния матрял иска да ни втълпи, че видите ли затва децата искали да се самоубиват. Само че нещата са доста по-сложни. Тука се пропуска цяла една социална система и цяло едно общество за да им излезнат излиянията.
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абсолютно грешно - всяко физическо насилие срещу дете, дори "напляскване" само показва безсилие на родителя, възрастния да се справи със ситуацията. Естествено, че децата, които ги бият у дома - това за тях е много силно, въпреки че за родителя може да се стори безобидно, тормозят в училище
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имате голяма грешка в изразяването и слагате всичко под общ знаменател. Биенето на дете е престъпление. Пердашенето на същото е с възпителна цел, когато упорито отказва да чува. Напляскването е за да има едно наум и да не прави повече така.