Вързана ли е Църквата в България с бившата ДС?

"Ню Йорк Таймс": БПЦ не успокои народа по време на протестите
8 мар 2013 20:36, Елка Василева
121
Вързана ли е Църквата в България с бившата ДС?
Патриарх Неофит. Снимка: Булфото

Американският в. "Ню Йорк таймс" публикува статия за избора на нов български патриарх и предполагаемите му връзки с бившата Държавна сигурност.

Интронизирането на Неофит миналия месец за български патриарх и духовен лидер на милиони православни вярващи трябваше да породи гордост и да сплоти бедната страна, преживяваща вакуум на политическото ръководство и големи икономически трудности.

Вместо това обаче церемонията по интронизацията отново напомни, че България в действителност не се е отърсила от наследството, завещано й от 40-те години на твърдо комунистическо управление и от всички съпровождащи го двулични отношения, пише вестникът.

В статията се отбелязва, че е било извадено досие от 16 страници на Неофит, което обаче в сравнение с 30-те тома на Западноевропейския митрополит Симеон изглежда тънко. В досието имаше само предложение на властите Неофит да бъде вербуван за агент и негативна оценка за това дали той е подходящ за работа в Държавна сигурност, но възникнаха въпроси дали от досието не са били извадени някои по-компрометиращи документи. Задаването на подобни въпроси повече от 20 години след края на комунизма показва колко объркани са отношения на българите с миналото, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че за 11 от 14-имата митрополити, които са в Синода на Българската православна църква, също са направени разкрития за досиета, документиращи или загатващи за сътрудничество с органите за сигурност по време на комунизма.

Тези доказателства бяха очаквани, но броят на митрополитите, чиито имена бяха разкрити през януари 2012 г., надхвърли всичките очаквания, твърди вестникът, цитирайки Момчил Методиев, историк, който се е занимавал с дейността на Църквата през комунизма.

"Ню Йорк таймс" пише, че Българската православна църква не е изиграла роля в успокояване на народа по време на протестите в средата на февруари, последвалата ги оставка на премиера и смъртта на демонстранта Пламен Горанов, починал след протестно самозапалване във Варна.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Отговора на горния въпрос е : "И още как!"
109
1
 
0
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
ПРОКЛЯТИЕ ЗА ОЛИГАРХА - МЪЧЕНИК !--Веселин Марешки: С баща ми обикаляхме Варна и събирахме желязо!Минал съм през страшна мизерия-blitz.bg/news/article/186853--ЗАПОЧВАМ ДА ПЛАЧА И РИДАЯ,ЗАПОЧВАМ ДА СТЕНА ЗА ТЕЖКИЯ ЖИВОТДРУГАРЯТ МАРЕШКИ СЪБИРАЛ Е ЖЕЛЯЗОКАКТО *** СЕГА БОРЯТ СЕ ЗА ХЛЯБ !-ПРЕСТЪПНИКЪТ Е ВИНАГИ ПРЕСТЪПНИКПРЕДИ, СЕГА И В БАДНИ ВРЕМЕНАОТ ЖЕЛЯЗО ТРУДНО СЕ БОГАТСТВО ПРАВИИ НЕ КАТ ТОЗ О-МРАЗЕШКИ ***-ОТ !-КАК СТРАДАМ, ЧЕ БАЩА МУ НЕ Е БИЛ ПРЕСЛЕДВАНВ КОНЦЛАГЕР КАКТО БАЩА МИ ТАМ Е БИЛДОКТОР ЗА ЧОВЕКА СЕ Е БОРИЛИ Е СТАНАЛ ЗА ЮДЕЙТЕ
108
3
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
New York Times kazva 4e bulgarite v Bulgaria sa malcinstvo.New York times kazva 4e bulgarskite zemi sa izkonno turski.
107
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Belia Masonski Dom i New York Times iskat vsi4ki hristiani v Siria da budat izbiti.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо: За тези, които мнооого пишат, но почти нищо не знаят - Държавна сигурност е имало още в царска България преди 09.09.1944! Т.е. това е институция, присъща на всяка държавност, независимо от името, с което е наречена. Второ: Кой го пита New York Times за мнението му? Някой у нас да се изказва в медии за десетките секти и др. подобни в САЩ? Те да си гледат техните, че и те не са много чисти откъдето и да ги погледнеш (да споменем само педофилските скандали в католическата църква)
105
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Vsi4ki amerikanski jurnalisti sa svurzani s tainite slujbi i Belia Masonski Dom.
104
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Vseki ravin e svurzan s Mossad.
103
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
USA ne priznava Izto4noto Pravoslavie.
102
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
New York Times kaza 4e papa Benedikt nikoga ne e bil svurzan s nacistite.
101
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
v-k New York Times: CIA nema absolutno nikakvi vruzki s Vatikana i amerikanskite curkvi.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На в. "Ню Йорк таймс" май му се иска Мюфтийството да успокоява!
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Женена за ДС.
98
2
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Тежко и горко на тази държава,на която ЦЦ е Държавната сигурност!
97
6
 
5
 
! Отговори
888 преди 11 години
Всеки сътрудничел на ДС е допринасял за сигурност в държавата. Нямаше отвличания нямаше убийства нямаше самозапалване нямаше самоубийства нямаше чужди секти и терористи . От там идва и името на службата държавна сигурност.Сега имали сигурност има таратанки.
96
4
 
4
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Простаци,стига сте лъгали народа с тази Държавна сигурност! Ако имаше Държавна сигурност,щеше да има Сигурна Държава! Всеки знае,че такова нещо отдавна НЯМА!Много служители на някогашната ДС продължават да служат,но не на ДС а на Дявола! ДС отдавна НЯМА! Ако има то се казва ЦЦ!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое ДС, да попитам? Това, което се разпадна, но преди това създаде кръга Монтерей, мутрите, олигарсите? Играчите вече са самостоятелни. И как църквата ще успокой един народ без доходи? Ще го уговаря да търпи и да се смирява ли? Баста на такава църква! И тя ще го духа, ако се пробва по този начин!
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E tova e kato vaprosa - "vali li snqg prez zimata v planinite?"....
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много точно заглавие ,....не свързана ,а направо си е ВЪРЗАНА ЗА ДС !
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Православните църкви по принцип са "черни", а нашата е червена.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е риторичен въпрос!