Патриархът отслужва утре молебен за помирение

Литийно шествие с чудотворна икона ще има в София днес
Обновена: 9 мар 2013 12:42 | 9 мар 2013 12:40, Веселина Йорданова
101
Патриархът отслужва утре молебен за помирение
Снимка: архив, Булфото

Литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" ще се организира днес в София - с благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Светия синод. Това съобщиха от канцеларията на Светия синод.

Иконата е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква-Българска патриаршия /БПЦ-БП/ и е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-я рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за 100-годишнината от построяването й.

Светата икона и съпровождащата я тържествена лития - от духовенство и миряни, ще тръгне днес в 17.00 ч. от храма "Св. Александър Невски", ще премине през историческия център на града, посветен на Божията премъдрост - София, и ще достигне до катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя". Иконата ще бъде предадена от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", на главния секретар на Светия синод епископ Наум и на архимандрит Дионисий, които ще са начело на литийното шествие.

В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарха. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение, та покровът на Божията майка да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин, посочват от Синода.

На 10 март от 9.30 ч. патриарх Неофит ще оглави първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма "Св. Неделя", която ще бъде в съслужение с архиереи и духовници на БПЦ-БП. След Светата литургия патриарх Неофит ще отслужи и молебен за помирение на българския народ по повод на размирния социален, политически и икономически период, в който се намират Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, съобщават от Светия синод. В него с молитвено участие ще се включат български архиереи, духовенството и миряни от Софийската епархия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Свети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Средния път преди 11 години
Неофите прочети: номер 60 за монасите номер 54 за ГМО номер 50-53 за огледалото номер 40 за спящата красавица номер 17-23 за прасетатаНаучи истината!!! Време ти е Неофите. Като я научиш има два пътя. Или избираш пътя на папата или заставаш пред народа!!! Казват ,че няма трети път но за Сатаната не е така. Третия път е среден път и е под лявото крило на Деница.
63
1
 
8
 
! Отговори
Неофите виж Евтимий преди 11 години
Неофите, колко пъти чете житието на Евтимий в столовата? Спомняш ли си? Забравил си Неофите, но ние си спомняме. Време е пак да го прочетеш, за да си припомниш. Днес пак ни управляват чужденци. Не са турци, а са по-страшни и от тях. Вземи пример от СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ. Нима днес политиците ни не се разбягаха, когато преди векове царете ни се изпокриха. Време е да избереш страна. Не може пред Деница да седиш кротко. Ти избираш. Христос изгони ли търговците от храма? Евтимий поведе ли народа?
62
2
 
1
 
! Отговори
do 60 преди 11 години
Що се отнася до Константин и Еленна-те са канонизатори на религията"Гръцкия козел/Византия,която е религиозна империя/,но учредител Пилат Понтийски-грък,а сегашните "отци" са служители на "звяра",описан в Новия завет!
61
3
 
0
 
! Отговори
do 60 преди 11 години
До разяснителят на предметните "светини"-N60.Господ Бог ако искал би направил чрез волуята Си да се запази краста за поклонение ! Но Господ Бог Исус каза,че не краста е светиня,но проклетия, а светостта е у Него и само чрез Него.Още това е потвърдено със Заповедите Му,като навсякъде в Новия завет е казвал,че земените неща,най-малко предметните имат общо с Небесните.Така,че попчета и вие,които още искате да се шири идолопоклоничествот,наяма да стане,понеже е описано В Новия завет как ще падне "Великия Вавилон" на религиите,така,че вие няма ,колкото и да искате да промените това ! Що се отнася д
60
4
 
3
 
! Отговори
Хасан паша преди 11 години
Утре му е сюнета на патриарха,не му вярвайте!!!
59
0
 
3
 
! Отговори
Неофите преди 11 години
Следвай примера на Иисус и дай живота си за българите. Не виждаш ли, че чужденците насилват нашите дъщери. Защо не ни защитаваш. Ти българин ли си? Защото всички политици в България не са!!!
58
0
 
2
 
! Отговори
Затвор преди 11 години
Неофите затвориха те в твоя патриаршески затвор и запушиха уста ти и ушите ти.На очите ти сложиха парцали.Сега не чуваш хората и не виждаш неправдата, която става по тази земя. Всичко започна от момента когато българските царе се скараха и разединиха. От тогава до ден днешен ни управляват чужденци(турци, руски комунисти, английски демократи и американски мутри).Ти български патриарх ли си? Стига спа? Защо не излезеш на улицата при българите, където ти е мястото.Исус обича хората и живота си даде
57
1
 
6
 
! Отговори
казепа преди 11 години
ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ КОГАТО ВИДЯЛ ,ЧЕ ЦАРЕДВОРЦИ И ЦАР ИЗБЯГАЛИ СТРАХЛИВО ОТ ТЪРНОВО ЗАПРЕТНАЛ РЪКАВИ И САМ ПОЕЛ КРЪСТА НА НАРОДА СИ!?НЕ РАЗНАСЯЙТЕ ИКОНИ, А СЕ ЖЕРТВАЙТЕ ЗА НАРОДА СИ БИ ВИ ПОСЪВЕТВАЛ ГОСПОДА НАШ ИСУС ХРИСТОС.ИМАШЕ ЕДИН АРХИЕПИСКОП МАКАРИОС ,КОЙТО ГО СТОРИ. СТОРЕТЕ ГО И ВИЕ !
56
1
 
4
 
! Отговори
Неофите преди 11 години
Нека Бог да ти разкрие цялата истината по-скоро. Когато политиците ни са подкупни е време за нов Цар. Неофите , защо не ги питаш дали не са подписвали договор, с който ни задължават да купуваме скъп ток? Защо не ги попиташ за милионите, които се изляха в устата на змея. Ти ходиш ли да гледаш какво става на трудовата борса. Виждал ли си опашките в социалното. Стотици хора нямат работа. Неофите, защо не ги питаш, дали не ги е страх, че ще се задавят с Европейските пари за Батко, братко, вуйчо,чичо
55
0
 
2
 
! Отговори
Константин и Елена преди 11 години
Царицата дава едно парче от кръста на сина си, а второто го оставя в храма, издигнат от тях над Голгота. Почти сто години по-късно Йерусалим е завладян от персите. След няколко века 40 български монаси искат да придобият парче от светинята. Те събират всичкото злато, което имат, и отиват в Турция при богат паша, от когото купуват кръста. Сега частицата от Господния кръст се намира в българската Кръстова гора, а България с превърна в енергиен център на Вселената
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помирение? Ние от помирение сме стигнали дотук,непотребно старче. Християнството проповядва робски, "помирителен" морал. Трябва бунт - само така се стига до промяна - помирението е за робите!
53
2
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
Запомнете,че християнството няма нищо общо с идолопоклонничеството на православно-католическия "звяр" ! Прочетете Писанията,като започнете от Новия завет за да видите как ви завеждат в плен* чрез "прибавяне и изваждане" от Божията истина и карайки ви да се кланяте на нечист религиозен бесовски дух.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е свята земя. Кръстова гора, която пази частица от Господния кръст, излъчва много силна енергия и превръща родината ни в енергиен център на Вселената, твърди руската графиня Катерина Билай. Всяка държава си има свои вибрации, но българите може да се гордеят с произхода си, защото няма друг народ с толкова светла енергия
51
3
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Запомнете,че християнството няма нищо общо с идолопоклонничеството на православно-католическия "звяр" ! Прочетете Писанията,като започнете от Новия завет за да видите как ви завеждат в плен* чрез "прибавяне и изваждане" от Божията истина и карайки ви да се кланяте на нечист религиозен бесовски дух.
50
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 11 години
народа да запази традициите, културата и обичаите. Да възвърнат в тях загубеното, да се обърнат към духовното и тогава ще тръгнем към добро. България е свята земя, но колко ще страда - зависи от нас. Докато не се променим, не ни чака добро.
49
0
 
1
 
! Отговори
Бог вижда преди 11 години
Очакват ни глобални изменения. Земята по такъв начин ще ни се отплати. Тя страда от замърсяванията и войните и вече е на критичната си точка. Много неща зависят от нас и природата ще ни отмъсти за всяко зло, което сме й сторили. Америка страшно много ще пострада, защото причинява много не само с ГМО храните и на екологията, ами и заради невинната кръв, която са пролели.
48
0
 
1
 
! Отговори
Неофите и огледало 1 преди 11 години
Неофите, знаеш ли колко много неща не знаеш. Еми така ще да е като не караш Цветанов и Бойко да ти се изповядват. А знаеш ли, че ковчега на завета все още е в една пещера под кръстта, където е разпнат Христос?
47
1
 
1
 
! Отговори
Неофите и огледало 2 преди 11 години
Сега ще кажеш какви ги бръщолевят тези глупци. Добре! Сега ще ти разкрия малко бъдещето пък ти само стой и спи. Когато Деница седне на трона и каже, че той е месията и обърка всички народи и хората се зачудят на кого да вярват. Камъните ще проговорят. Земята ще се повдигне и ще изкара скритите истини. Ковчега на завета ще излезе от земята точна пред кръстта Христов. Ковчега ще бъде счупен от единия края. По ковчега ще има кръв.
46
1
 
1
 
! Отговори
Неофите и огледало 3 преди 11 години
Генетици ще определят че това е кръвта на Христос. Сравнение ще направят от плащаницата. Тогава израелтяните ще разкъсат дрехите си, защото Сина освети заповедите на Своя Баща. Истината за 7 седена ще обиколи цялото земно кълбо. А, Деница така ще се ядоса, че реки от сълзи ще се стичат от болката на християните. Тогава и ти ще се събудиш. Тогава и огледалото ще се счупи и земя ще се разтресе и от небето Той ще дойде да съди и живи и мъртви
45
0
 
1
 
! Отговори
Неофите и огледало 4 преди 11 години
А, папата в оставка като разбра това, което му казахме си подаде оставката. Искай и ще ти се даде. Чукай и ще ти се отвори. Време е да разбереш цялата истина. Искай я от Бог и той ще ти я даде. Питай бедните. Питай гладните. Питай жадните за правда.