Патриархът отслужва утре молебен за помирение

Литийно шествие с чудотворна икона ще има в София днес
Обновена: 9 мар 2013 12:42 | 9 мар 2013 12:40, Веселина Йорданова
101
Патриархът отслужва утре молебен за помирение
Снимка: архив, Булфото

Литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" ще се организира днес в София - с благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Светия синод. Това съобщиха от канцеларията на Светия синод.

Иконата е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква-Българска патриаршия /БПЦ-БП/ и е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-я рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за 100-годишнината от построяването й.

Светата икона и съпровождащата я тържествена лития - от духовенство и миряни, ще тръгне днес в 17.00 ч. от храма "Св. Александър Невски", ще премине през историческия център на града, посветен на Божията премъдрост - София, и ще достигне до катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя". Иконата ще бъде предадена от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", на главния секретар на Светия синод епископ Наум и на архимандрит Дионисий, които ще са начело на литийното шествие.

В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарха. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение, та покровът на Божията майка да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин, посочват от Синода.

На 10 март от 9.30 ч. патриарх Неофит ще оглави първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма "Св. Неделя", която ще бъде в съслужение с архиереи и духовници на БПЦ-БП. След Светата литургия патриарх Неофит ще отслужи и молебен за помирение на българския народ по повод на размирния социален, политически и икономически период, в който се намират Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, съобщават от Светия синод. В него с молитвено участие ще се включат български архиереи, духовенството и миряни от Софийската епархия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Свети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ДОКОГАТО ЕДИН ПОП НОСИ РАСО НА ,,НАЙКИ,,...А ДРУГ НА ,, АДИДАС,,....ПОМИРЕНИЕ НЯМА....
3
8
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
Каква ми е файдата от молитвени шествия?... Та тиа архиереи са по-объркани от кой да е протестиращ на Орлов Мост...Такива молитвени шествия са само залъгалки, така както БКП ни извози с т.нар "нежна революция" и брътвежите за перестройка на ненормалника Горбачов
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотна идея, браво!
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** казвай после, че и духовниците не са продукт на ДС и не продължават да им служат вярно. За какво помирение става въпрос. Да помиряваш близките та жертвата с палача. Това е цинизъм. И после се чудим защо младите, умните, образованите и трезвомислещи хора загърбват религията.