Патриархът отслужва утре молебен за помирение

Литийно шествие с чудотворна икона ще има в София днес
Обновена: 9 мар 2013 12:42 | 9 мар 2013 12:40, Веселина Йорданова
101
Патриархът отслужва утре молебен за помирение
Снимка: архив, Булфото

Литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" ще се организира днес в София - с благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Светия синод. Това съобщиха от канцеларията на Светия синод.

Иконата е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква-Българска патриаршия /БПЦ-БП/ и е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-я рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за 100-годишнината от построяването й.

Светата икона и съпровождащата я тържествена лития - от духовенство и миряни, ще тръгне днес в 17.00 ч. от храма "Св. Александър Невски", ще премине през историческия център на града, посветен на Божията премъдрост - София, и ще достигне до катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя". Иконата ще бъде предадена от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", на главния секретар на Светия синод епископ Наум и на архимандрит Дионисий, които ще са начело на литийното шествие.

В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарха. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение, та покровът на Божията майка да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин, посочват от Синода.

На 10 март от 9.30 ч. патриарх Неофит ще оглави първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма "Св. Неделя", която ще бъде в съслужение с архиереи и духовници на БПЦ-БП. След Светата литургия патриарх Неофит ще отслужи и молебен за помирение на българския народ по повод на размирния социален, политически и икономически период, в който се намират Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, съобщават от Светия синод. В него с молитвено участие ще се включат български архиереи, духовенството и миряни от Софийската епархия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Свети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 11 години
Помирение в България само ако има президентска власт един да казва иначе много вождове малко индианци
83
0
 
0
 
! Отговори
иерей Емил преди 11 години
Българи,върнете се в Православния храм,пазете си ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА,единствено Спасителната!
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЗАБРАВЕТЕ ИИСУСИСУС Е ФИЛОСОФИЯТА ,КОЯТО ВОДИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ МУ ХРИСТИЯНИ КЪМ ХОРИЗОНТИТЕ ОТ СЪСТРАДАНИЕ И ДОБРОТА.ТОВА Е ОСНОВНОТО В СТРЕМЕЖА МУ ДА ОТКЪСНЕ ХОРАТА ОТ ТОВА ,КОЕТО Е БИЛО ДО ПОЯВАТА МУ.ТОЙ БИ КАЗАЛ ДНЕС НА ПРИМИТИВИЗМА --"СТЪПЕТЕ НА ПЪТЯ И ТРЪГНЕТЕ КЪМ МЕН С ВЯРА!НО ГО ИЗВЪРВЕТЕ С ПОЗНАНИЕТО"!ПЪРВО БУКВИТЕ. ПОСЛЕ СРИЧКИТЕ.СЛЕД ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕТО.И НАКРАЯ ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ ОПИСАНИ В РАЗКАЗ.ТОВА Е НЕСВЪРШИЛА И ДНЕС РЕВОЛЮЦИЯ В МИСЛЕНЕТО.
81
1
 
2
 
! Отговори
казепа преди 11 години
ЦЪРКВАТА ДА НЕ ОТКЛОНЯВА НАРОДА ОТ СТРЕМЕЖА МУ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ.НЕ МОЖЕ В 21 ВЕК С ПОХВАТИ ОТ 3 ВЕК ДА ВОДИШ ПАСТВОТО. НЕ МОЖЕ ДА БЛАЖИШ ДЯДО ПОПЕ СЪС СВЕТСКИТЕ ОБЛАГИ ,А ДУХОВНО ДА СИ НЯКЪДЕ В ПРЕД СРЕДНОВЕКОВИЕТО.НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРИЕШ ЗАД КАНОНА И ДА СЕ НАДЯВАШ ,ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ИЗМИСЛИЦАТА НАРЕЧЕНА "ЧУДО".ВЯРАТА ТОВА СМЕ НИЕ.С ПРОБЛЕМИТЕ.СЪС СПРАВЕДЛИВОСТА.НО НЕ ОНАЯ ПИЛАТОВА СПРАВЕДЛИВОСТ,КОЯТО РАЗПЪВА ВСЕКИДНЕВНО ЦЯЛ ЕДИН НАРОД НА КРЪСТ.ИСКАМЕ ХРИСТОВАТА.ГРИЖОВНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ!ЗА
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Змиите и драконите пазят, охраняват /вярата/.
79
0
 
3
 
! Отговори
Литийно шествие преди 11 години
Богат набор и разнообразие от Литиево-йонни батерии за Чудотворни бръснарски машинки в търговската мрежа.
78
0
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DO 83 / MNOGO SA ZLOBNI I PROSTI HAKERITE ZADA TI OBESNYAT TOVA ; OSNOVATA NA VSI4KO E ROM I TOVA E SIMVOLA NA ROMAN EMPIRE ;
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези змии(дракони)на патриаршеският жезъл....някой може ли да разясни на форума?
76
1
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
С кой да се помиряваме патриарше?С мафията и корумпираните политици,които ограбиха държавата ли?Ами да върнат заграбените милиарди,да се разкаят в затвора за някоя и друга година и тогава може да помислим за помирение!
75
0
 
2
 
! Отговори
zakonnite Lazhi преди 11 години
Не знаете ли ,че въпреки конституционно "звяра"/православието/ е официалната религия,би трябвало да се знае,че Лъжата в особено големи размери,или каквато и да е тя е подсъдимо,най-вече, когато става дума за духовно погубление !!!
74
1
 
3
 
! Отговори
h преди 11 години
какво помирение бе попе, иска ви се народа пак да сведе глава за да може те и вие и крадливите политици от всички партии да крадете народа
73
1
 
4
 
! Отговори
ЗАБРАВЕТЕ ИИСУС преди 11 години
и помнете, че ако сега се отстъпи- с нас е свършено !!! Бъдете безмилостни към тези, които ни убиваха в буквалния и преносен смисъл 23 години ! Не забравяйте, че те са синове и дъщери на тези, които вилнееха във властта 45 години ! Вашата сила идва не от Иисус , а от мъките, които преживяхте ! Напред !!! Този старец горе нека да се помирява с убййци, крадци, изнасилвачи- ние не !!!
72
0
 
5
 
! Отговори
казепа преди 11 години
До Българи,НАРОДЪТ СА ГЛАДНИТЕ И ИЗМАМЕНИТЕ.НЕКА НЕ ЗАБРАВЯ ДУМИТЕ ХРИСТОВИ ЗА ИГЛЕНОТО УХО,БОГАТИТЕ И РАЯ !!??С КОГО ДА ОБЕДИНЯВА 82% ПРОЦЕНТА БЕДНИ БЪЛГАРИ ??НЕ ФЕТИЖИРАЙТЕ ЦЪРКОВНИТЕ ДЕЛА И НЕ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ИСТИНСКАТА ВЯРА В НЕНУЖНАТА ПОСОКА.ЗАЩОТО ЧЕРКВАТА Е ТЛЕННА ЗГРАДА, А ЗАМИСЪЛА БОЖИ Е В ДУХОВНАТА НИ ЦЪРКВА СКРИТА В НАШИТЕ СЪРЦА,В НАШИТЕ МИСЛИ,В НАШАТА ВЯРА.КОЙТО ОТИВА ПРИ БОГ НЕ КАТО ПРИ ГОСПОДАР,А КАТО ПРИЯТЕЛ, ТОЙ Е БОЖИЕ ДЕТЕ.ИСУС НИ КАЗА :ПУСНЕТЕ ДЕЦАТА ПРИ МЕН,ТЕ СА
71
1
 
8
 
! Отговори
Българи, преди 11 години
Не можем да очакваме, че патриарха ще ни реши проблемите. Не можем да искаме от него да накара Боговете да работят за нас, нито пък политиците да се осъзнаят.Той трябва да е като президента - обединител на нацията. Църквата е помагала много на българите през вековете, трябва да го прави и сега.Малка България е залята от какви ли не религиозни течения, секти и вярвания. Исляма напира отвсякъде. Ако вярата не е важна щяха ли да го правят?Вярата може да не ни спаси но ще ни помогне, да се опазим
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог е изпращал пророци но само един Месия-Исус Христос.Новият световен ред под световно правителство ще въведе световна религия,която ще учи,че има различни и много пътища до Бог,Това е сатанистка лъжа!Исус Христос каза:"Аз съм Пътят,Истината и Животът,никой не достига до Отца освен чрез Мен".Антихристът,който ще оглави световното правителство ще изиска да бъде признат за "Христос" и "бог"и ще лъже,че Исус бил само учител от многото.
69
4
 
7
 
! Отговори
така мисля преди 11 години
БОГ Е ЕДИН И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ КАК ГО НАРИЧА.ВЯРАТА Е В БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА, КОЯТО Е СЪЗДАЛА ВСЕЛЕНАТА И ВСИЧКО ЗЕМНО.БОГ НИ Е ИЗПРАЩАЛ СВОИТЕ МЕСИИ, НО НИЕ И ТЯХ СМЕ ОТРИЧАЛИ, А ПОСЛЕ ПРИЗНАВАЛИ.НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е РАЗКРИЛ ТАЗИ БОЖЕСТВЕНА СИЛА И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА Я ПОЧИТАМЕ.НЕ ИСКАМ ДА БЪДА КРАЙНА ВЪВ ВЯРАТА СИ НА НИКОЯ РЕЛИГИЯ.ВЯРВАМ В БОГ, КОЙТО Е НАД ВСИЧКИ НАС.
68
2
 
5
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Този ДОНОСНИК не е моят патриарх.Веднаж продадеш ли си душата на дявола, вечно оставаш зависим от него.Не си спомням през последните 50 год, в критичен за народа момент църквата да е заставала зад неговите интереси. От 1944 г, и в момента църквата се управлява от хора от, или свързани в миналото с комунистическата партия..
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Христос изгони търговците от храма и заклейми фарисейството в Матей 23 ,което няма равно на себе си в историята на човечеството оттогава.
66
1
 
1
 
! Отговори
ха тат преди 11 години
bg-patriarshia.bg/index.php?file=contacts.xmlИзпрате те им:номер 60 за монасите номер 54 за ГМО номер 50-53 за огледалото номер 40 за спящата красавица номер 17-23 за прасетата
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Божите заповеди е казано да не си правиш образ и подобие на нищо,което е горе на небето или на земята или във водата и да не му се кланяш.Чудотворието е да се отвори Новия Завет и да се чете Исус Христос,защото думите Му са жива вода и дух.Никой да не си мисли,че е"избран"и,че"вибрации"го правят специален народ.На всички е даден еднакъв шанс като първо прочетат за Исус Христос и с вяра се покръстят и само на Бог се молят и кланят в името на Господ .Исус