Марин Райков - премиер? А до него...

Кой ще оглави служебното правителство според днешния печат
12 мар 2013 07:00, Петя Славова
243
Марин Райков - премиер? А до него...
Марин Райков. Снимка: Булфото

"Марин Райков премиер?", е риторичният въпрос, който "24 часа" поставя като водещо свое заглавие. Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният премиер на служебното правителство, което ще бъде обявено днес в 16.00 часа от президента Росен Плевнелиев. Информацията на вестника е потвърдена от три напълно независими и добре осведомени източника. Правителството ще бъде обявено един ден преди определения срок.

Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", каза Росен Плевнелиев в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт". Той заяви, че в подбора на имената е опитал да следва примера на технократския екип на Марио Монти. Всекидневникът цитира ген. Драгомир Димитров, който уточнява, че: "Информацията за атентата срещу Бойко Борисов е била филтрирана през 2005 г."

"Не мога да отрека, нито да потвърдя", заявява пред "Труд" посланикът ни в Париж, в отговор на въпроса той ли ще е бъдещият служебен премиер. Според прогнозните очаквания - президентът Плевнелиев е направил своя избор за силов министър, избирайки за този пост за първи път жена - Петя Първанова, ръководител на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство.

Началникът на клиниката по анестезиологияи реанимация при ВМА болницата - проф. Николай Петров - се очаква да поеме здравното министерство в служебния кабинет. Подуправителят на БНБ Калин Христов е най-сигурният наследник на финансовия министър Симеон Дянков. В строителното министерство най-вероятно ще отиде главният секретар на президенството и бивш зам.-министър в МРРБ Екатерина Захариева. Освен нейното име се споменава и това на шефа на АПИ Лазар Лазаров.

На мястото на Ивайло Московски с абсолютна сигурност ще седне заместникът му Кристиян Кръстев, бивш изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер". Дипломат от кариерата най-вероятно ще поеме външното министерство. Става дума за посланика в Лондон Константин Димитров, който бе заместник на Николай Младенов малко повече от 2 години. Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е с най-големи шансове за избраник на президента Росен Плевнелиев за министър на земеделието и храните, научи "Труд".

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, ще седне в министерското кресло на спорта. Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, най-вероятно ще поеме министерството на отбраната. Ръководителят на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов (45 г.) е най-вероятният министър на правосъдието. Новоизбраният министър на образованието акад. Стефан Воденичаров може би ще остане на поста си и в служебния кабинет, твърдят източници от МОМН. Актьорът Владимир Пенев вероятно ще наследи Вежди Рашидов.

Прогнозите на "Преса"  също са за Марин Райков. Според изданието - "Остава един ден на Марин Райков - между дипломат и министър-председател"."Стандарт" изказва предположения, оформени в заглавието: "Премиер от Шан-з-Елизе". На вътрешните си страници всекидневникът метафорично уточнява: "Служебният кабинет ще стъпва върху мини". А според бившия външен министър Николай Младенов, грешките на Темида са спрели България за Шенген.

"Мъжете и жените в служебния кабинет са личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация", цитира думите на президента "Сега". Плевнелиев се опита да разсее слуховете, че визитата му в Брюксел преди два дни е била с цел да се съгласуват с ЕС имената на ключовите фигури в правителството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човеко е на кака Цветелинка!Нищо ново!Бля-бля!Батко с големата вилицапак печели!И без туй доста от ***,заблудени от герп,искат Буда пак да ги ***!Пък матряла да си протестира!Както се казва да го ду.ате!
104
5
 
1
 
! Отговори
ДО Ива Никова преди 11 години
Ясно си против Брюксел и Америка. Кажи тогава за кого си, с кои си и изобщо дай обратно предложение.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе докато не конфискуваме всичко което е откраднато ще сме си мизерни роби.парите и имотите са в олигархията..ние сме от дрегата страна!просто трябва да се прелеят от пълното в празното!това е истината!всичко останало са празни приказки и ;шменти капели;както казва МухоБойко на някакъв чужд език!
102
7
 
2
 
! Отговори
драго бозата преди 11 години
Пича е много як !
101
0
 
8
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
Пак никой нищо не разбра !Още докато спрягат имената в списъка на чакащите ми става ясно , че никой от тях не става за премиер.Защо не става ли ? Ами защото ЧАКА . Какво чака ли ? Чака пост! Чака кокал! Няма значение как се казва , къде е роден и какъв Харвард е завършил .Той така ще чаща и нареждания от някъде какво да прави докато е на поста .Такъв , който чака , няма намерение , нито идеята да извади България от калта и мизерията , в която се намира .Обратно Който знае какво да се направи за да спрат хората да се самоубиват от глад , няма да чака .
100
0
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Не се...хабете;Боко ще...нанесе последните корекции на кабинета по телефона,в 12 без 5.Те ще са в...интерес на целият български народ,за да може той като...стане пак премиер след 3 месеца,да има с кой да се...оправдава.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 98А кой да траем, братския съветски съюз ли?Добре, че е Брюксел, та нашите мафиоти политици, поне малко да се съобразяват с нещо.А ти по Брюксел плюеш.И ако го няма ЕС, какво си мислиш?Че нашите политици ще направят от страната ни рай?До сега положението щеше да е ооще по-лошо.И ако не беше ЕС да осигурява финансирания по оперативните програми, знаеш ли, че много хора нямаше да видят и заплати и бизнес.Но *** знае само да плюе.Как може да сте толкова ограничени!
98
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шом цоциалистите ***, значи попадението на Плевнелиев е правилно !
97
0
 
7
 
! Отговори
Владо Каролев преди 11 години
Имах доста по-добро "предложение" за Служебно Правителство! Ако одобрят идеята ми... ще ни "оправят" за нула време! :) Министър на Вътрешните работи- Златко Баретата,Министри на Външните работи-Братя Галеви ( и без това отдавна са по чужбината хе хе хе...) Министър на Финансите-Брендо,Министър на КУЛТурата-Митьо Пайнера,Министри на Спорта-Митьо Гърнето и Праховеца, Министър на Земеделието-Митьо Пищова.... "ГАРАНТИРАМ" ЧЕ ЩЕ ИМА "ЗАШЕМЕТЯВАЩИ РЕЗУЛТАТИ" ЗА ПО МАЛКО ОТ ДВА МЕСЕЦА!!! :) ;) :)
96
1
 
12
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
Битката за България - комунисти, турци и *** срещу българи. Гласувайте, за да спасим Отечеството.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а Дано... - до 112
94
0
 
12
 
! Отговори
България преди 11 години
Мотото на служебния кабинет ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие". И аз си изпях част от една песничка "..мене ме нема в целата схема.."
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа трябва да е сигурна, че в българия няма да избухне гражданска война, (турци и българи да се колят) нито пък че ще се раздават пари безконтролно, коетод а предизвика свръхзадлажняване ил летяща инфлация.... затова сега мноог внимават за състава на службенот правителство, политиката му, и резултатите от изборите. не сме колония, а а част от федерация. Ако се чувстваме като колония, това е защото нашите политииц нямат дупе
92
0
 
10
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Дано и Марин Райков да е като прадядо си !
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е добре де вес пак кой да бъде - този не става, онни не става...10 имена се изредиха, а никой НЕ ПРАЛАДАГА колкретна личност. Ясно е, че човека не е идеален но е с опит (бивш зам-министър), не е гербер или бесепар, не е икономист - основните критерии са покритии.... вие какво искате. Досега ни управляваше Супермен (ББ) вие и него не го харесахте. за два месеца - толкоз . Прав е Президента.да слаа най-накрая някой че да се свършва с този цирк.
90
4
 
14
 
! Отговори
Dragо преди 11 години
Добре де, защо Европата е запозната с българското правителство предварително? Ние суверенна държава ли сме или колония? Плевнелиев?
89
7
 
23
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Изчерпан е и нашият президент, който както протестиращите отбелязаха е част от тази мафия и на него му е време да си ходи. Той получи този пост като подарък за послушанието си и от него не може да се очаква, че ще гарантира интересите и исканията на гражданите. При все че всички го виждаме как през уикенд кара ски с разни олигарси, чиито поставени лица ще набута в служебния кабинет. Сега ще назначава разни консули и дипломати на експертни постове, че да се кланяме до земи на Брюксел и САЩ.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека да сме още по-точни, ако ще правим родословон дърово. Прадядото на Мари райков е герой, на 16 гойдини е преплувал Дунава (1853 г) за да издадеосманската позиция на руснаците, после отива в руската рамия става кадет и после капитан там, връща се в свободан България, подпомага създаването на българската армия и е единствената жертав при Съединението - Майор Райчо николов е убит от пиян българин докато изпълянва войнския си дълг..това е прадядото на Марин Райков....
87
4
 
6
 
! Отговори
Lara преди 11 години
Видно, външната ни политика отново ще се ръководи от "хора" от типа на Никита Младенова...продажни е най-малкото.
86
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 11 години
Дано не са се самоизградили като плевнята,чрез кражба на общински терени в София.