За 3 г. средната учителската заплата скочила със 79 лв.

27 млн. за квалификация на учителите при ГЕРБ, преди - 12 млн. лв.
Обновена: 12 мар 2013 13:26 | 12 мар 2013 13:06,
72
За 3 г. средната учителската заплата скочила със 79 лв.
Милена Дамянова. Снимка: БТА

Средната брутна работна заплата на учителите през 2009 г. е била 651 лева, през 2012 г. тя е била 730 лева, а след сегашното актуализиране на учителските заплати предполагам, че този й размер ще бъде повишен, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката в оставка Милена Дамянова.

Тя припомни, че преди три седмици образователното министерство подписа анекс със социалните партньори в образованието за увеличение на учителските заплати с минимум 8 процента, където има такава възможност в училищата и в детските градини. В учебните и детските заведения, където няма такава възможност, увеличението ще бъде според бюджетите им, уточни Дамянова.

Още по темата

По думите й, за да има качество на образованието, са необходими три фактора - актуализирани и адекватни учебни програми, квалификация на учителите и добра материална база в училищата. В мандата на ГЕРБ за квалификация на учителите бяха инвестирани над 27 милиона лева, спрямо 12 милиона лева при предходното правителство, отчете Дамянова.

Тя добави, че 0,8 процента от фонд "Работна заплата" продължават да се използват за квалификацията на учителите, предаде БТА.

Заместник-министър Дамянова коментира и темата за новите учебници и отбеляза, че заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне такава процедура за тях. Въпреки това обаче, "бяха поправени грешки и бяха актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика", посочи Милена Дамянова.

Тя отчете и направеното в професионалното образование. От миналата учебна година, за да се запазят професии, необходими за икономиката ни, но към които няма интерес от учениците, се въведе възможността за две професии/специалности в една паралелка в професионалните гимназии, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че през тази година в държавния план-прием има 245 такива паралелки, а сега е изработен и моделът за публично-частното партньорство между професионалните гимназии и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: МОМНМилена Дамянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТТ Пожелавам си да ми се случи това дето ми го мислиш, злобата ще те изяде, къде е тази 13-та заплата? И как ще почиваме цяло лято, миналата година от 20 юли до 31 август бях отпуска, което не е цяло лято, и да не работя събота и неделя, поне не всяка, щото като ми кажат квестор, на не знам коя си олимпиада, нямам право на избор, това че учениците не са на училище, не означава почивен ден и за нас. А децата не са примерни, не всички поне, защото има родители като теб.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да вземеш да се скриеш и хич да не се показваш ,че на всеки учител му призлява от теб-госпожо Дамянова! То не бяха хвалби ,то не бяха лъжи -ЦИНИЗЪМ ! Словото от устата ти е като пир по време на чума.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
UGLY МОМ GO TO HOME
63
0
 
0
 
! Отговори
учител преди 11 години
До сд дъщеря е на Игор Дамянов- бивш министър на образованието
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА УВЕЛИЧЕНИ ТАКА, ЧЕ ГЕРБ КАКТО ВИНАГИ НЕ НИ ИЗНЕНАДАХА - ОБЕЩАХА И НЕ ИЗПЪЛНИХА ОБЕЩАНИЯТА!
61
0
 
4
 
! Отговори
сд преди 11 години
ЕЙ, къде ги намират тези некадърници като госпожата , бе?Н тая само една мотика и на тютюна и лозето . За друго не става,ама се съмнявам ,че и за това става
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На нашите управляващи им трябва *** народ, за да го манипулира по- лесно
59
0
 
5
 
! Отговори
пак съм аз преди 11 години
Чета коментарите по -долу и искам да обясня на тези, които оплюват учителите,че не са учителите виновни за неграмотността. Преди години имаше уроци за упражнения, а сега са предвидени 2 урока за запознаване ,упражнение, затвърдяване знанията да речем по бълг. език за мин. несв. време на глагола в 4 клас, 1 час по човекът и обществото за уроци като ; Издигане на бълг държава;раждането на второто бълг . царство и др. Как може с по 1 час да се усвои, упражни , затвърди. На всички е ясно, че на наши
58
0
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
На джоба си ли да вярвам или на Дамянова?Не лъжете,ако някои заплати са се вдигнали ,то това са вашите и оттам се вдига средната брутна заплата .Вишист съм с 22 год . стаж по специалността и 29 общ трудов стаж, а основната ми заплата преди месец стана 575 лв.Увеличи се 8 %,като ми се вземат парите за 24 май, 15 септ. и Коледа.Засрамете се , не лъжете повече
57
0
 
6
 
! Отговори
ДАСКАЛ БОТЮ преди 11 години
ЦАР ВИСОКО. РИО ПРАЩА РУМЕН РАДЕВ, КОЙТО Е В "ДЕЛОВИ" ОТНОШЕНИЯ С ДИРЕКТОРИТЕ. РЕЗУЛТАТИ : НА ПОСЛЕДНИ МЕСТА ПО РЕЗУЛТАТИ ОТ МАТУРИ, НАМАЛЕЛИ ПАРАЛЕЛКИ КАТО БРОЙ : ОТ 38 ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ НА 11 ПРЕЗ ТАЗИ, НИСКИ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ,ЛИПСА НА ПРЕСТИЖ НА УЧИЛИЩЕТО. ЗАТОВА - В НОВИЯТ ЗАКОН Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ВЪВЕДАТ МАНДАТИ НА ДИРЕКТОРИТЕ, ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ХАРЛЕМ ШЕЙК И НЕАДЕКВАТНИ РЕАКЦИИ НА ДИРЕКТОРИ, КОИТО ДЕРИБЕЙСТВАТ ПО 25-30 ГОДИНИ.
56
0
 
9
 
! Отговори
Даскал Ботю преди 11 години
ЛЪЖИ !! С 25 ГОДИНИ СТАЖ, В СРАВНИТЕЛНО ГОЛЯМО УЧИЛИЩЕ - ПГТ "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ"-ПЛОВДИВ ЗАПЛАТАТА МИ Е 536 ЛЕВА. ЗАЩО ЛИ - АМИ ДИРЕКТОРКАТА МНОГО КРАДЕ- РЕМОНТИ, РЕМОНТИ, РЕМОНТИ. ЗА 1 ГОДИНА НАПР. УЧИЛИЩЕТО БЕШЕ ТРИ ПЪТИ БОЯДИСВАНО!!!!!! ЕСТЕСТВЕНО ОТ ЕДНА И СЪЩА ФИРМА, КОЯТО ПРАВИ РЕМОНТИТЕ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ОТКАКТО ДИРЕКТОР Е ЗЛАТАНОВА. ПЪК НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ЩАТОВЕ КОЛКОТО ИСКАШ. В МОМЕНТА Н.Н НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ Е ПОВЕЧЕ ОТ УЧИТЕЛИТЕ. РИО ПЛОВДИВ ПРАВИ САМО ФОРМАЛНИ ПРОВЕРКИ- БОГ ДАЛЕКО
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прости умни туй то.Народ майка ако ти оттърва.Иначе на кого ли пък са вдигали парите.А все учителите зяпат най после и другите да се сетат нещо да протестират.
54
1
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Майка ми е учителка и от 4 години заплатата й не се е вдигнала с един лев. Работи за 600 лв. с 40 год. трудов стаж и се занимава с *** като някои, които виждам, че тук са писали коментари срещу учителите. Щом не ви харесват, защо не се обучавате вкъщи. ***, *** народ.
53
0
 
3
 
! Отговори
Божко преди 11 години
И поповете не могат да си платят тока горките трудолюбиви хора.И те като учителите.
52
9
 
0
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Е стига бе учители.Моята заплата намаля с 30 % ама не плача.Пиша на вересия и това е.То образованието да е на ниво та да просите.....Тая държава не е само доктори учители полицай политици и общински служители.Имайте малко мяра .
51
1
 
10
 
! Отговори
учител преди 11 години
Тая не знае ли, че богопомазаните директорски величия не желаят да вдигат заплати. Бюджетите им все не достигат.Какво означава да се вдигнат заплатите, ама където може...Да не пишат , че се вдигат според анекс, защото не е вярно. Все оставят вратички. Да проверят защо не могат да се вдигнат заплатите. И да признаят, че 90 % от шефовете крадаааааааааааат...
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гадна връзкарска скокондрила, при това коколата, адски злобна и пакостлива! Що не дойде по-близо до недоволните граждани и да усети що е то любов народна?
49
0
 
14
 
! Отговори
Ина преди 11 години
Защо отстреляните се трепят днес да ни разказват колко са били добри ,какви велики успехи са постигнали???? Защо им се дава думата??? Това не е правителство, което си тръгва с изтекъл мандат. Това е СВАЛЕНО ПРАВИТЕЛСТВО. сВАЛЕНО ОТ ТЕЗИ НА УЛИЦАТА, КОИТО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВО ТОЧНО Е НАПРАВИЛО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО- ГРАБЕЖ И ПАК ГРАБЕЖ, ОБЕДНЯВАНЕ, ОСКОТЯВАНЕ, НЕГРАМОТНОСТ В ОЛИМПИЙСКИ РАЗМЕРИ! НЯМАТ СРАМ И ДОСТОЙНСТВО!
48
10
 
4
 
! Отговори
ттт преди 11 години
До ЧЕТЕТЕ!!:Как свързвате вдигането на заплатата си с 40% неграмотност сред учащите. Ако наемните работници (повечето получават по-малко от учителите, включително вишистите) си вършеха така работата както учителите, токът щеше да ви е убил при първото пускане на бойлера.
47
0
 
13
 
! Отговори
дянковче преди 11 години
Много бе! Това прави по 26.33 лв. на година или по 2,19 лв. на месец. Рахат са си тези даскали.