Близо тон колбаси с конско продадени по магазините у нас

Откриха конско и в 320 тона "чисто говеждо", внесено във Франция
Обновена: 15 мар 2013 21:23 | 15 мар 2013 21:14,
120
Близо тон колбаси с конско продадени по магазините у нас
Д-р Йордан Войнов. Снимка: Bulphoto

Близо тон колбаси с конско вместо телешко са били продадени по магазините, отчита проверката на Българската агенцията за безопасност на храните, цитирана от bTV. Проверките започнаха, след като бяха установени случаи на измама.

Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени.

След истерията в Европа конското месо се оказа заместител на телешкото и у нас. В две месопреработвателни предприятия са засечени 4 фалшиви продукта - саздърма, наденица, варено-пушени колбаси.

„Общото е, че е влаган животински протеин, който е говежди, от страна членка на ЕС. Той е на прах, абсолютно разрешен и това е общото между тези продукти”, обясни д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ.

В продуктите има основно вносни съставки, които по документи и етикет се водят "говеждо". „По документи измамените са нашите производители, тъй като това, което са купили, им е било продадено за говеждо - както месото, така и протеинът”, каза Йордан Войнов.

Лабораторните тестове продължават до уличаване на виновника. До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби.

Конското беше открито в предприятия в Петрич и в Карлово.

От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско. „Ние сме направили по нашата система съответното проследяване и установихме, че в тези колбаси въпросни, за които се коментира, е влагано българско месо, добито от българска кланица, която се контролира от Агенцията по безопасност на храните”, обясни Костадин Чорбаджийски от Петрич.

Още по темата
9 мар 2013 20:00
74
От завода в Карлово пък предполагат, че са били измамени от некоректен доставчик. „Това нещо рефлектира върху нашето име и нашия авторитет на дългогодишен производител”, заяви Валери Илиев - изпълнителен директор на месокомбината.

Конско месо е открито при проверка в компания в югоизточния френски град Кавайон в 320 тона "чисто говеждо", внесено във Франция от Холандия, като палетите били в транзитната зона, предаде AFP, цитирана от БТА.

Партидата е поръчана на холандските компании Draap trading и Windmeijer Meat Trading, чиито имена се споменават от началото на скандала с конското месо. Стоката била предназначена за приготвяне на ястия и купена от хранителното предприятие Gel'Alpes.

Префектът на департамента Воклюз Яник Блан изтъкна, че "декларираният произход на месото е от различни европейски страни, повечето от Румъния, но е установено, че доставките системно са преминавали транзитно през складове в Холандия". Според него тъкмо там се корени проблемът, тъй като в склада в Кавайон има партида, пристигнала директно от Румъния, без да преминава през Холандия, чиято опаковка е непокътната и с коректни етикети, като в тази пратка няма следи от конско месо.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Хайде сегач преди 11 години
Кофти е да му обясниш на някое детенце че сме изяли малкото пони... ама бъгарите си ядем конксо още време оно.. като скитащ народ...
98
1
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ХА-ХА-ХА...- "САМО" ТОН..., САМО ЕДИН ТОН...???- ВЕРОЯТНО СТАВА ДУМА ЗА ЧЕРНИЯ ПИПЕР В КОНСКИТЕ КОЛБАСИ...- АБЕ, КЪДЕ Е НАЙДЕНОВ..., ЦАРЯ НА БРАКУВАНОТО И КОНСКОТО МЕСО...???
97
0
 
4
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО... преди 11 години
КАТО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ НИЩО В ТАЯ БЪЛГАРИЯ ---ЩЕ ПРОЯДЕТЕ И ВНОСНИ *** ...ЗАЩОТО СА ЕВТИНИ И СОЦИАЛНО ДОСТЪПНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО НА "СОЦ-***"!!НЕ ГО МИСЛЕТЕ др.ВОЙНОВ ,ЖЕНА МУ, ДЕЦАТА МУ И ТЪЩАТА МУ СА В БРЮКСЕЛ....НА ОБМЯНА НА ОПИТ ,ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА....!ТЕ ЯДАТА ПО-ХУБАВИ НЕЩА ОТ ВАС--УРЕДИЛИ СА СЕ ХОРАТА...."БОГАТ ОПИТ"--ПОЧТИ , КАТО "СЪВЕТСКИЯ"...ХА,ХА,ХАААААААА!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Конското месо предизвиква тежка диария.От запада се опитват да ни тровят.
95
2
 
4
 
! Отговори
Х преди 11 години
До ро ро КОНСКОТО МЕСО Е ЧЕРВЕНО ЗНАЧИ КОМУНИСТИЧЕСКО.
94
1
 
5
 
! Отговори
ро ро преди 11 години
Къде е Найденов който обещаваше стандартни стоки окончателно се разбра че управлението на ГЕРБ беше пагубно за страната. Запомнете от полицаи управленци не става.
93
0
 
5
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
НА ТОН СОЯ, 100 КИЛА КОНСКО НЕ Е НИЩО ВСЕ ПАК Е МЕСО.
92
1
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
Че то най хубавия и вкусен салам трябва да е с конско. Ако живеете на запад ще го знаете.
91
0
 
1
 
! Отговори
Тлъб преди 11 години
Румънеца е тарикат, знае как да играе "тука има конско, тука нема конско"
90
0
 
6
 
! Отговори
Воин преди 11 години
Проблема на тези две фирми е че не са си платили на правилния човек и за това са ги хванали в нарушение.Преди година около двайсетина фирми копуваха агнета от Румъния и ги продаваха в Турция като преди това им сменяха ушните марки за да станат агнетата български,цялата държава си затваряше очите,защото всички си плащаха на Войнов ,но една пловдивска фирма забравила да му плати и му конфискуваха 2000 агнета и ги дариха на социалните с много голям пиар по тв.
89
1
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
У нас да направят проверка и за кучешко месо. Нещо много намаляха ***. Или ще чакаме Европа да ни светне?
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в Италия си мълчат.Там конското е най-скъпо.
87
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блажиш ли българино,блажиш ли?Блажим сине с шпек народен,самурайски колбас Кен и т.н.Залюхави *** и това си е.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хората в EU от 3 месеца вече коментират тва Престъпление с конско месо , наще тука сега са се сетили , Бай Ганьовка работа , бавноразвиваща Нация
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
98, може, ако си го произведеш сам...
84
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 11 години
МОЖЕ ЛИ НЕЩО ГАДНО ДА НЯМА В България?
83
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
виж 67
82
0
 
3
 
! Отговори
Metodi преди 11 години
Кои са тези прозводители в БГ? Аман от половин новини!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже съм по на години, мога да ви кажа, че в моя град имаше една отсечка от 3 км, която беше застроена от свинарници, телчарници, кокошарници и т. н. обори. Много животни, много месо, мляко, яйца, но преди 23 години.Сега всичко е изравнено със земята, тук -таме някой се мъчи на градинката си, да си произведе зеленчук за себе си. Всичко е рухнало и съсипано.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минали са се! Конското е по-скъпо...