69% от българите: Борисов избяга от отговорност

ГЕРБ води на БСП, следват ДПС, "България на гражданите" и "Атака"
18 мар 2013 09:41,
1066
69% от българите: Борисов избяга от отговорност
ГЕРБ води на БСП въпреки протестите. Снимка: БТА

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това показват данните на последното социологическо изследване на агенция „Медиана“, направено през месец март. 31% от анкетираните смятат, че бившият премиер се е оттеглил, за да поеме отговорност за положението в страната.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. За сравнение през февруари по данни на „Медиана“ подкрепата за ГЕРБ е била 19.3%, а за БСП  - 22.5%.

Пред bTV социологът Кольо Колев, коментира, че ГЕРБ не са загубили от протестите, защото е била пусната в обществото тезата „всички са маскари“. Тя била най-удобно за управляващите, тъй като отмивало тяхната вина и я прехвърляла върху опозицията.

Още по темата
Според данните на трето място е ДПС със 7.9% подкрепа, следва „България на гражданите“ - 5.1%, „Атака“ - 4.3%. Следват Национален фронт за спасение на България – 1.9%, ДСБ – 1.5% и СДС – 1.4%. 31.8%  от анкетираните казват, че няма да гласуват.


По данни на "Галъп" пък, ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. Според политолога Първан Симеонов властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според Кольо Колев „има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, „който никога нищо не е бил”.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат социолозите. По думите на Първан Симеонов у нас се търси човек, който да разкара „лошите” и да напълни джобовете. Колев добави, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка”, а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
901
0
 
2
 
! Отговори
Янко преди 10 години
Защо Боико Борисов твърди че няма такъв запис,защо твърди че е ходил на прокуратурата за да разговаря,кой хиди да разговаря в прокуратурата,
900
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кольооо , Кольоооо и 2009 ги даваше същите резултати ,а тя ква стана май социологията нещо не ти се отдава . Да вземеш да се откажеш докато е време ,че си смешен.
899
3
 
7
 
! Отговори
????аналогия преди 11 години
За какво бягство се говори?Протестиращите поискаха ли оставка ? Поискаха.Бойко е човек демократ и веднага отговори на исканията.....факт.Когато в 41 Народно събрание му искаха Вот на недоверие , той им поиска Вот на Доверие!Последователен и отговорен!
898
0
 
3
 
! Отговори
таро преди 11 години
Започнаха , платените социалог, проувания за изборите ,,,, като помагало за бъдещо фалшифициране на изборите
897
1
 
3
 
! Отговори
КОЙТО преди 11 години
ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ НАЙ- ВАЖНО Е ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕ4ЕНИЕ: КОГАТО ВСИ4КИ КРЩЯТ ВСЯКАКВИ ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ, ГЛАСЪТ НА РАЗУМА НЕ СЕ 4УВА''! И ЯВНО ДБГ Е ПАРИЯТА НА РАЗУМА ,КОЯТО БИ ТРЯБВАЛО ДА УПРАВЛЯВА ,АКО ЛИ НЕ, ВЛИЗАМЕ В ГОЛЯМА КРИЗА ОТВСЯКЪДЕ !
896
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
izbiaga zashtoto nemoze da opravdae tova koeto e otkradnal i triabvashe da vleze v zatvora
895
12
 
10
 
! Отговори
Майна преди 11 години
Бойко направи това, за което ревахте - искахте оставка - ето ви оставка. Тва комунист доволен няма, все му е криво щом не са на власт. Пак ще ви удари и на изборите и пак ще ревете, че не са честни. А кога печелехте едно време с по 99,9% за БКП МНОГО ЯЕСТНИ БЯХА ВИНАГИ. Семката ви запартъшка!
894
0
 
2
 
! Отговори
радомирска среща преди 11 години
До ИзберателЕх колко сте смели тука , а да видим как ще го направищюш
893
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
89% от българите: писнало ни е от комунисти и повече не искаме да ги виждаме.11% от българите: ако видим Станишев на живо, вероятно ще го пребием с камъни.
892
1
 
9
 
! Отговори
трудещ се преди 11 години
Ихаа,сега соц агенциите ще напълнят касите,раз разлика от нас обикновените трудови хора .
891
20
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
МЕГЛЕНА КУНЕВА НОВИЯТ МИНИСТЬР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
890
10
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ШУТ ПО *** НА БАНДИТА БОРИСОВ
889
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Руснаците, независимо дали са примерни граждани или престъпници, обожаваха Кипър заради гореспоменатите причини, както и заради данъка печалба, който е в размер на едва 4%. Кой не би харесал подобна данъчна ставка? Всичко това постоянно привличаше средства, като руснаците бяха най-активни. до мишо бирата:май бг не с най ниски данъци
888
2
 
9
 
! Отговори
Сула преди 11 години
Кольовците спокойно да се преименуват на лъжльовци.Пак се опитват да пробутват Пръмова.Тая спокойно може да си нарече партийката ... на селянитеили ...на мошениците.Само да не използва България,защото за тези това е тази страна,територия,тази държава.Както и да се преименуват,са си все същите комунистически отрочета.Като динята:отвън зелена,срежеш ли ячервена(в редки случаи-жълта).
887
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BATE BOIKO SUPERMEN OLE OLE OLE
886
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО СИ ТРЪГНА, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ПЛАТЕНИТЕ *** НА ДС ЩЯХА ДА УДАВЯТ ПРОТЕСТИТЕ В КРЪВ. ТАКИВА БЯХА ИНСТРУКЦИИТЕ.
885
14
 
24
 
! Отговори
тато преди 11 години
Тиквата се уплаши и избяга като заяк .Това са възможностите на една мутра,толкова му е ума в овчата глава.ЗАТОВА КАТО ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ОТНОВО ПЪРВО ПОМИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕСЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ ,ИМА ЛИ ПОНЕ КАПКА УМ В ГЛАВАТА ТОЗИ ЗА КОГОТО СМЯТАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ А НЕ КАК ИЗГЛЕЖДА И НА КАКЪВ СЕ ПРАВИ.БОГ С ВАС И ДА ВИ ПОМАГА.
884
12
 
24
 
! Отговори
Изберател преди 11 години
Аз съм от тия проценти ,дето ако срещнат Будата ще му се изплюят в наглата сикаджийска мутра
883
2
 
12
 
! Отговори
гост преди 11 години
и кой плати за проучването??
882
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа не сте прави.Батко е у Хепито.Той там редовно боцка.Даааа.