69% от българите: Борисов избяга от отговорност

ГЕРБ води на БСП, следват ДПС, "България на гражданите" и "Атака"
18 мар 2013 09:41,
1066
69% от българите: Борисов избяга от отговорност
ГЕРБ води на БСП въпреки протестите. Снимка: БТА

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това показват данните на последното социологическо изследване на агенция „Медиана“, направено през месец март. 31% от анкетираните смятат, че бившият премиер се е оттеглил, за да поеме отговорност за положението в страната.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. За сравнение през февруари по данни на „Медиана“ подкрепата за ГЕРБ е била 19.3%, а за БСП  - 22.5%.

Пред bTV социологът Кольо Колев, коментира, че ГЕРБ не са загубили от протестите, защото е била пусната в обществото тезата „всички са маскари“. Тя била най-удобно за управляващите, тъй като отмивало тяхната вина и я прехвърляла върху опозицията.

Още по темата
Според данните на трето място е ДПС със 7.9% подкрепа, следва „България на гражданите“ - 5.1%, „Атака“ - 4.3%. Следват Национален фронт за спасение на България – 1.9%, ДСБ – 1.5% и СДС – 1.4%. 31.8%  от анкетираните казват, че няма да гласуват.


По данни на "Галъп" пък, ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. Според политолога Първан Симеонов властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според Кольо Колев „има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, „който никога нищо не е бил”.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат социолозите. По думите на Първан Симеонов у нас се търси човек, който да разкара „лошите” и да напълни джобовете. Колев добави, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка”, а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
881
1
 
15
 
! Отговори
Breh преди 11 години
Забравяте нещо много важно, а то е - хората които не са излязли да протестират и гледат отстрани. Гледат "от глупав, по-глупав" и си правят изводите. Да аз съм един от тях! Много разбирачи сте и много пропаганда сте изляли ВСИЧКИ. Но то нормално след като ни се води славата като *** народ, разбирам защо го правите. Малко са хората които ще се замислят за себе си и ще кажат, чакай сега аз на кой симпатизирам, за кой искам аз да гласувам, а не за кой ми налива пешо, гошо и т.н....
880
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма мобилизация на герберските писачи. Такава истерия никога по-рано не е била.
879
29
 
19
 
! Отговори
Майново преди 11 години
Ало, ***-червени ду_ета, ГЕРБ ще ви удари с минимум 5% разлика! Само Бойко!
878
9
 
28
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Призовавам протестиращите и техните лидери... вместо да се пръскат със спрейове по муцуните и да се разделят на групички и бият... да се насочат с/у виновниците за високите сметки за ток и от там на всички останали цени. 1. Костов, подписал договорите с частните ТЕЦ-ове, до 2027 г.2. Станишев, няколко милиарда за "нищото' в белене, договорите със зелените и ЕРП-тата3. Царя , главния виновник за ЕРП-татаНека там се насочат протестите, а не да викат "оставка" на всеки и всички...
877
4
 
8
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
6to za glupost?ela si-idi si...nali mu iskaha ostavka?kvo sq iskat? te ne znaqt...ne se protestira,taka brat...kato apoliti4en nabludatel-bih kazal 4e moje bi,tova e edin ot nai-obsyjdanite premieri v bg,a i nai-osporvanite...predi kakvo beshe-edinodushno imashe protiv,samo tyrdiq elektorat na nqkoi partii ,systoq6t se ot vyzrastni hora si glasuvashe...sega-faktyt 4e premiera e tolkova osporvan,govori edno-mai se haresva na mnozinstvoto,nqma da glasuvam est-az sym apoliti4en,no kato nabludatel..
876
9
 
20
 
! Отговори
ех преди 11 години
Ама ний точно така си го мислихме! Че този *** Бойко Борисов е и голям страхливец. Точно етака ще да е. Преди хората се страхуваха да кажат, че мразят ГЕРБ и затова даннитр за него бяха по-добри от тези на БСП. Сега вече Борисов се страхува - този пъзльо - а хората си му го казват направо в очите. Е, това че все пак ГЕРБ е преди БСП е щото хората не се страхуват, ама сега пък се държат като паднала жена (теза на Кольо-медианата от днес), дето даже е и съпруга. Ех Кольо, Кольо. Защо ни обиждаш?
875
1
 
5
 
! Отговори
111 преди 11 години
До Анонимен 939 В КОЙ СИ СЪН ГО ВИДЯ ?
874
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си платен драскач на Съсела,е по-долно от това да се казваш поп Кръстю...
873
2
 
9
 
! Отговори
глас от народа преди 11 години
уууу !и аз мразя всякакви форми на елит !не може само някакви мазни, самодоволни, зализани *** с ненаситно его да ни управляват !защо въобще някой трябва да ни управлява ?!!ние да не сме ви ***, вашта мама !щом си елит, бегай в холивуд,тук трябват хора, които да вършат работа,а не *** травестити, които чупят стойки по телевизията, докато народът измира от глад !!вън вашта мамааа !!
872
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените демагози и най-бялото ще окалят за да изглежда, като черно...
871
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАЛЕНЕТО Е ПАТЕНТ НА КОМУНИСТИТЕ ТЕ ПАЛЕХА НАВРЕМЕТО МАНДРИ АРХИВИ ЗА ДА НЕСЕ ПЛАШТАТ ДАНАЦИ ЕДИН ТЕХЕН ВОЖД ДОСКОРО МУМИЯ В ЦЕНТАРА НА СТОЛИЦАТА СЕ БЕ ШЕ ОПИТАЛ ДА ЗАПАЛИ НЯКАКАВ РАИХСТАГ СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАПАЛИАТ БЪЛГАРИЯ НО ТОЗИ ПЪТ СТЕ ГРИЗНАТ ДРЪВЧЕТО НЕ ВИНЕТЕ ГЕРБ ЗА ПАЛЕНЕТО
870
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kazah vi pak i 6e pi6a pomislete boiko ako ne vav vlast kakva anarhia 6e stane tva 4aka mafiata mnoo ste maloumnni toi e zaplaha za tqh koi stana sre6u tqh poslednnite 60 godinni a kajete smotanqci
869
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
реваха реваха за оставка даде им я и "бягал от отговорност"
868
17
 
19
 
! Отговори
Мисич преди 11 години
Ако беше останал на власт щеше да го изкарат най-големият диктатор,сдава властта и сега е бягал от отговорност,какво да ви кажа,няма угодия.
867
8
 
20
 
! Отговори
бай Данчо преди 11 години
България на гражданите - 5.1%" ТИЯ АКО СЪБЕРЪТ ПОНЕ 3% ЩЕ СИ ОТРЕЖА ***, С ПЛАТЕНИ ИЗВАДКИ НЕ СТАВА, НИЕ ПОМНИМ КОЯ Е КУНЕВА....
866
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BOCE SE PRAVI NA KRALI MARKO NO KOGATO NARODA MU POISKA SMETKA, VEDNAGA IZBEGA. TOI E LUV SUS SURCE NA MI6KA I TOVA E IZVESTNO NA VSI4KI KOITO GO POZNAVAT.I NE SAMO TOVA, STRAHLIVEC E, TOVA E QSNO NO I PODLEC. VSI4KI KOITO MU POMAGAHA DA STIGNE DO VLASTTA BQHA IZRITANI I SMAZANI. EDIN PRIQTEL NE MU OSTANA A I JENA KOQTO DA GO TURPI.KAK ISKATE NORMALNO MISLENE OT EDI EDINAK, AL4EN I STRAHLIV, PODUL I DOLEN, DVULI4EN I JESTOK. ETO ZA6TO NARODA GO IZRITA I 6TE GO NAPRAVI PAK AKO SE OPITA OTNOVO DA
865
17
 
19
 
! Отговори
умерен преди 11 години
ББ е по-умен от стадо позитанци. Подаде оставка и остави всики с пръст в уста. Видя се ,че опозицията нито иска власт ,нито знае какво да прави с нея.........сега агенциите му дават 15% пред биесипе..........паниката на позитано е обяснима. Ако се върне ББ първия му мандат за тях ще е сладък спомен само.....
864
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ МРАЗЯ ГРОБАРСКАТА *** УНИЖТОЖИЛА БЪЛГАРИЯ
863
6
 
15
 
! Отговори
part2 преди 11 години
Не виждате ли, че столетната ви славна... още партия е деградирала до нахално семейно ООД? Не знаете ли, че председателят ви е тотално зависим от жена си, че тя реди листите? Че чрез партията на мъжа си осребрява активите на личния си пиарски бизнес?
862
4
 
13
 
! Отговори
part1 преди 11 години
БСП деградира до семейно ООД. Станишев е мъж на жена си 18.03.2013 12:11 Недялко НедялковКуриоз без прецедент в историята опозицията БСП губи проценти насред народен бунт срещу управляващите от ГЕРБ?! Ако сега имаше избори, Борисов и компания взимат повече от Станишев, сочат социологически проучвания.Наистина, трябва да си уникален некадърник, за да я докараш дотам Борисов ти сервира властта на тепсия, а ти се дъниш и изпускаш контрола като последния левак (нищо, че си от левицата!).Ало, бесепето, ало, другарите! Не виждате ли, че столетната ви славна... още партия е деградирала до нах