69% от българите: Борисов избяга от отговорност

ГЕРБ води на БСП, следват ДПС, "България на гражданите" и "Атака"
18 мар 2013 09:41,
1066
69% от българите: Борисов избяга от отговорност
ГЕРБ води на БСП въпреки протестите. Снимка: БТА

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това показват данните на последното социологическо изследване на агенция „Медиана“, направено през месец март. 31% от анкетираните смятат, че бившият премиер се е оттеглил, за да поеме отговорност за положението в страната.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. За сравнение през февруари по данни на „Медиана“ подкрепата за ГЕРБ е била 19.3%, а за БСП  - 22.5%.

Пред bTV социологът Кольо Колев, коментира, че ГЕРБ не са загубили от протестите, защото е била пусната в обществото тезата „всички са маскари“. Тя била най-удобно за управляващите, тъй като отмивало тяхната вина и я прехвърляла върху опозицията.

Още по темата
Според данните на трето място е ДПС със 7.9% подкрепа, следва „България на гражданите“ - 5.1%, „Атака“ - 4.3%. Следват Национален фронт за спасение на България – 1.9%, ДСБ – 1.5% и СДС – 1.4%. 31.8%  от анкетираните казват, че няма да гласуват.


По данни на "Галъп" пък, ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. Според политолога Първан Симеонов властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според Кольо Колев „има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, „който никога нищо не е бил”.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат социолозите. По думите на Първан Симеонов у нас се търси човек, който да разкара „лошите” и да напълни джобовете. Колев добави, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка”, а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
821
16
 
10
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
BORISOV NE E PERFEKTEN ,NO I NA STANI6EV I DOGAN QDOHME POPARATA,TAKA 4E ZA PREDPO4ITANE E "PROSTIQT"BORISOV ,OTKOLKOTO "YMNIQT"STANI6EV DA NI KRADE.
820
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колкото Тодор Живков отиде на съд за Възродителен Процес толкова и Борисов ще иде , демек на *** ден
819
3
 
9
 
! Отговори
дo: FBI преди 11 години
ами така е като нищо не прават , 23 години Проект Възродителен Процес чака за съда в Хага , ама нема да стане , понеже е България , ако беше Румъния БЕЗПРОБЛЕМНО ВЕДНАГА
818
0
 
16
 
! Отговори
FBI преди 11 години
колко нови Правителства идват и си отиват , МАФИЯТА никой не бута от страх , а най-важна е борбата с МАФИЯТА , народа после , дали някои ме разбира тука в форума , като гледам само кравари и офчари тука
817
8
 
40
 
! Отговори
Като ПЛЪХ избяга преди 11 години
Здравейте господин Премиер,Искам да приемете моите извинения и тези на семейството ми за това , че на 9 юли 2009 г. гласувахме за Вас. Искаме извинение и от народа, който не гласува за вас и от народа който гласува против вас на тогавашните избори.И днес ни изоставихте. Избягахте! Изпразнихте хазната и избягахте! Като ПЛЪХ избягахте от потъващия кораб а уж капитана генерал последен го напускал. Да, ама НЕ ....вие сте ПЪЗЛьОТова няма да се повтори. Сбогом господин Премиер!
816
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов се издани точно като Тодор Живков , и точно като Тодор Живков милионер след провала
815
6
 
36
 
! Отговори
Мира преди 11 години
ЕДИН ДЕН В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ЗА ВРЕМЕТО, В КОЕТО УПРАВЛЯВА ГЕРБ ЩЕ ПИШЕ:"Това са едни от най-страшните и черни години на прехода. В тези години българите са се самозапалвали от бедност и отчаяние."Бойко Борисов - български министър председател довел България до национална катастрофа. Характерно за времето, в което управлява Борисов е това, че хората са се самоизгаряли в знак на протест срещу начина на управлeние на държавата.Тези години ще се запомнят с нечувана бедност и мизерия макар и в невоенно време.
814
7
 
40
 
! Отговори
Буда е МИЛИАРДЕР преди 11 години
Хората-факли са символът на управлението на ГЕРБ!Четвърти човек се самозапалва пред Президенството като резултат от доброто и успешно управление на Буда и будистите,......Народа изнемогва и мизерства, хората са доведени до крайно отчаяние и се самозапалват, а Буда вече е МИЛИАРДЕР!!!!
813
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ми раздувате смешки за някакви политически трупове?
812
8
 
26
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
ГЕРБ обявяваха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с действията си ГЕРБ реално задълбочават кризата. Заради тях кризата от икономическа стана социална, а вече е и политическа. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите. При него лекарствата се увеличиха с над 500%, а храните с близо 50%. Средният и малък бизнес бе унищожен. За първи път в българската история млад мъж се самозапали в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ... искате ли още....
811
7
 
37
 
! Отговори
ЛУДИ ЛИ СТЕ! преди 11 години
ОТ КАКВА ОТГОВОРНОСТ ДА ИЗБЯГА, КАТО ТОЙ НИКОГА НЕ Я Е НОСИЛ. ВСЕ СВОИ ИЛИ ЧУЖДИ СА МУ ВИНОВНИ. ИМА ЛИ ПРОБЛЕМ - ПИТАЙТЕ СТАНИШЕВ, ТРОЙНАТА, КАЗАЛ СЪМ МУ НА ТОЯ РАЗПОРЕДИЛ СЪМ МУ НА ОНЯ, КРИЗАТА И Т.Н. АКО ОБАЧЕ Е ЗА ХВАЛЕНЕ САМО АЗ , АЗ , АЗ . ОТ НЕГО ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ. ПАК СИ ГО ИЗБЕРЕТЕ - ДА СЕ ОПРАВДАВА ОЩЕ 4 ГОДИНИ
810
3
 
18
 
! Отговори
ВЪН НА ББ !!! преди 11 години
БОРИСОВ-ОС...А се ...!!!! ХВАЛИПРЪЦКОТО ВЪН...!!!!
809
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов подаде оставка не от страх а защото протестиращите(които не знаеха какво искат ) му я поискаха, затова не пишете глупости моля ви
808
8
 
5
 
! Отговори
произход на гр. движ преди 11 години
Втората насока по която трябва да работите е да се създава всеобщо впечатление за безнадежност и мизерия. Това няма смисъл да го обяснявам, ясно е че всички подобни негативи се трупат на гърба на управляващите. Декларирайте съжаление към трудния живот на пенсионерите, приравнявайте живота в България с този в страни от третия свят, декларирайте склонност към емиграция и т.н. Тези неща и друг път сме ги говорили.
807
6
 
7
 
! Отговори
произход на гр.движ преди 11 години
Протокол на работна среща на доброволческа група за влияние към Оперативното бюро на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП:''Ако в обществото има усещане, че даден политик от управляващите е честен - изкарвате го лъжец и крадец, ако някой има добро семейство, обвинете го, че има любовница, ако има титла професор, обвинете го че е некомпетентен, а дисертацията му преписана, ако води скромен начин на живот, внушавайте, че има милиарди в швейцарски сметки, и т.н. Нищо не е неприемливо.
806
1
 
8
 
! Отговори
абе хората не преди 11 години
искат партии, а личности и то неучаствали досега в грабежа на родината ни.
805
18
 
11
 
! Отговори
иво преди 11 години
Господин Борисов не вярвайте на агенция МЕДИАНА,аз съм сигурна че този път вие ще дадделеете над всички други партии и то с голям процент,на миналите избори не гласувах за вас но този път със сигурност ще гласувам за Герб и най вече БОРИСОВ ПЪК *** ДА ПУКАТ ДАНО,тези гладни кръвопийци.
804
7
 
11
 
! Отговори
Предатели преди 11 години
Избяга защото не иска да се вземат лиценза на монополите.
803
0
 
8
 
! Отговори
p преди 11 години
Егати и доказателството дето даваш за червените драскачи.Блок в който друг драскач пак драска.Смешници се смеят на други смешници
802
12
 
9
 
! Отговори
OSAMA BEN LADEN преди 11 години
BOIKO SAS TEBE SME