Деца със Синдром на Даун изоставяни по лекарски "съвети"

Майки: Децата с увреждания имат право да са щастливи!
Обновена: 21 мар 2013 20:17 | 21 мар 2013 20:11,
60
Деца със Синдром на Даун изоставяни по лекарски "съвети"
Снимка: Архив Reuters

Продължава негативната тенденция деца със Синдром на Даун да се изоставят в специализирани институции, споделиха майки на кръгла маса, организирана в днешния Международен ден на хората със Синдром на Даун, от сдружението на родителите на деца с това заболяване, предаде БТА.

Като основна причина беше посочено отношението на лекарите в родилните домове, които продължават да "съветват" родителите на деца с увреждане да ги оставят на грижите на държавата. Майките на деца със Синдром на Даун се сблъскват с медицински констатации и съвети от рода на: "детето ви няма шанс, няма да оцелее и година, няма да може да говори, да ходи, ще бъде непълноценно", "ако го задържите, обричате целия си живот на грижи".

От Български лекарски съюз заявиха, че досега не са получавали подобни сигнали, каза зам.-председателят на сдружението Тони Маринова. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов съобщи, че през миналата година от агенцията са се свързали с половината от родителите на общо 1800 изоставени деца с увреждания, настанени в специализирани институции, 30 от които са със Синдром на Даун.

Следствие на проведените срещи и консултации 80 от родителите вече поддържат контакт с децата си, отбеляза Каменов. За съжаление голяма част от тези деца не са добре развити емоционално и психически, защото не е имало индивидуален подход към всяко едно от тях, посочи той.

Калин Каменов припомни, че спреният законопроект за детето е предвиждал лекарите да понасят финансови санкции в случаи, при които има сигнали, че поощряват изоставянето на деца в домове. Той призова независимо от формата на следващото правителство този законопроект отново да бъде разгледан в Народното събрание. Каменов съобщи, че вече в 8 града на страната Домовете за медико-социални грижи се трансформират в центрове за превенция на изоставянето на деца и тази тенденция, по думите му, трябва да продължи.

Лекарите трябва не само да лекуват, а и да помагат, нужно е медицинската общност да се отвори и да си сътрудничи и с други специалисти, а не да си мисли, че владее ситуацията, коментира зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова.

Доц. Боряна Слънчева, завеждащ клиниката по неонатология в "Майчин дом" - София коментира, че се е сблъсквала със случаи, при които родителите с "лека ръка" изоставят децата си (заради предразсъдъци по отношение на уврежданията или финансови затруднения) и че е необходима юридическа намеса, както и психологическа и социална подкрепа при родители в риск.

На кръглата маса се обединиха около мнението, че е нужна по-голяма информираност, както и промяна в мисленето на цялото общество спрямо децата с увреждания, които имат статут на равноправни граждани и като такива имат право да са щастливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DAUNADJII SA PLOD NA MRASNA EVREISKA KRAV , VARTQNA DALGO VREME V OB6TNOSTA IM . ZATUI PO4NAHA DA SE JENQT I ZA JENI OT DRUGI NACII ZA DA PODOBRQT KRAVTA . TARSQT SI SAMO " KOBILKI " AMA I TAM SE POLU4AVA PONQKOGA " BRAK "
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пинко"няма по-голям грях..."Би ли ми дефинирал понятието "грях"?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление светът е пълен с голямо разнообразие било за то за хубаво или за лошо.Някой може би намекват тук за нещо подобно отношение към различните от нас.Всяка идея за помощ е важна и трябва да се оцени.
50
0
 
2
 
! Отговори
edi преди 11 години
Чета и се отвращавам от "нормалните" в България...
49
1
 
0
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До: не Бях специаленХубаво е, че все още има прагматични, откровени, интелигентни и разсъждаващи хора като теб в тази тъпунгерска държава. Мен ако питаш, не се занимавай да спориш с хора, чиито мозъци ПРЕЛИВАТ от предразсъдъци. Религиозността не прощава и уврежда психиката до степен на непробиваемост. Псевдо нравствеността, която проповядват узаконените суеверия, наречени религии, е чиста проба вървене с/у природата.Инак, аз напълно се солираризирам с твоето мнение и с това на N13.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С надежда за изцерение в Христа Иисуса...Вярвам Господи и изповядвам че ти се наистина Христос Синът на Живия Бог който дойде в света да спасиш грешните от които пръв съм аз.Вярвам още че Това е Самото Пречисто Твое Тяло и Това е Самата Твоя Драгоценна Кръв... Господи благослови тези които те благославят и освети тези които се надяват на Тебе...
47
7
 
2
 
! Отговори
с. преди 11 години
Ами макар да звучи гадно прави са хората!Да гледаш цял живот *** не си е работа!Особено в държава като България!
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужасна болка е да се грижиш за дете с проблеми, но никой свестен човек не би оставил детето си. Важна е и ролята на обществото, на хората около майката и бащата, на другите майки.. Но доколкото познавам манталитета на българите, такива родители не само че не биха получили подкрепа, но и биха били гледани със съжаление, насмешка, желание за изолация и т.н, от което ще ги боли двойно повече.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти си знаеш, аз споделих с някакви мои си аргументи какво мисля, но наиситна може би трябва да създадем един свят в който отиваш в болницата и казваш , искам да е със сини очи, светла коса, математик...и това ще го има само се надявам да не съм жив :)))) приятна вечер
44
11
 
4
 
! Отговори
не Бях специален.. преди 11 години
Генетичния материал в хромозомите на човека се различава само с 2.5% от този на Шимпанзето, и въпреки това разликата е очевидна. Понякога само няколко гена. могат да бъдат крайъгълен камък в рачличието или приликата на даден вид.Както писах, аз не съм самите деца с този синдром, но е факт че те са нормални само според някои родители или тяхни роднини. Аз съм против някой да ми внушава, че очевиден факт трябва да се пренебрегне и да повярвам на неук заслепен от любов родител!
43
5
 
3
 
! Отговори
не Бях специален.. преди 11 години
Не изпадайте в крайности, как мога да бъда сигурен, да кажа че има за всички... ами разбира се че няма! Но аз съм против това да ми вменяват вина, че не съм имал правилно отношение към ненорлмалните деца! Това е факт, който както и да бъде наричан си остава факт...независимо от желанието на нещастните родители имащи болно дете. Да това е тъжно и ужасно, но фактите са факти. Това че някой няма сили или желание да ги приеме си е негов проблем ...
42
1
 
7
 
! Отговори
х преди 11 години
Изв, за мен това са нормални хора, по някакъв свой си начин са щастливи и се радват на живота! ядат пияят, усмихват се, карат др да се усмихват.........! тук идва следващият въпрос как дефинираш нормалноо особено в този контекст. омагьосан кръг от много емоции в които си мислиш, че можеш да бъдет рационален, ама не си....
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сигурен ли си , че има достатъчно методи за всички "аномалии" , как ще дефинираш аномалиите, знаеме има няколко синдрома с неприятни фенотипни изяви. По принип природата в повчето слуаи в по-голяма част от тях си върши работата и такива си умират още с 4 бластоцита, но има други които оцеляват въпреки всичко, надвиват природата... извинявай, аз също харесвам философията, тя има приложение навсякъде, но в определени дози!
40
1
 
1
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Разбира се, мутациите са двупосочни, има полезни има и вредни...Но синдрома за който говорим не е мутация а грешка, което не е едно и също! Нека не отклоняваме темата за синдрома.Аз пак не разбрах, ти срещу какво си недоволен в моите постове, срещу това, че казвам че този синдром е грешка и не бива да се вменава на хората, че това е нормално ли?
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дА АМА НЕ, ЕВРОПА ЛЕКУВА ПОДОБНА СВЪХААКТИВНОСТ, ТЕЗИ ДЕЦА СА СУПЕЛ ИНТЕИГЕНТНИ 66
38
0
 
1
 
! Отговори
х преди 11 години
Хайде де нямам цяла вечер да бърборя, аномалиите се раждат обикновено от здрави хора, как можеш да ограничиш аномалията, НЕО? Тринити, морфей кой ще ти помогне да проникнеш в процесите протичащи в нашите клетки водещи до появата на аномалии за да ги ограничиш...аз пък си мисля, че така един ден ще се роди, естествено в твоте представи ***, но човек със свръх качества, предимства за да оцелее в ***, която безмозъчните фенове на чистата раса ще завещаят
37
5
 
5
 
! Отговори
не Бях специален.. преди 11 години
Добре е че има нормален разговор. Ето отговора: Аз не знам какво нося в гените си, но ако съм отгковорен човек в 2013г когато реша да имам деца, ше направя нужните изследвания в моето семейство. Има достатъчно методи, които могат да покажат риска и колко вероятно е да се случи раждане с такъв синдром. Ако всеки постъпи по този начин, мъката на майките, а и на децата ще бъде много по-малко на земята. Обаче, както знаем по-сетнешния акъл на българина е без полза...след като се случи белята!
36
2
 
6
 
! Отговори
х преди 11 години
Добре, само ако ми отговориш на един въпрос? ТИ във своите гени какви рискове носиш, какви генетични аномалии, рецисивни, скрити плахи, от де си сигурен , че делителното ти вретено ще раздели нормалния брой хромозоми в следващата порция сперматозоиди..........ние всички сме подвижни генетични аномалии, потенциални такива......................................................................................................... та отговори ми на въпросът и аз ще ти обясня квото искаш за ***
35
4
 
1
 
! Отговори
не Бях специален.. преди 11 години
Би ли описал "Ганьовското отношение" в контекста на продължаването на човешкия род без стимулиране на генетични изменения? Но с аргументи? Моля 36!
34
2
 
6
 
! Отговори
та х преди 11 години
Ми, аз съм обиколил половината земно кълбо и живея на запад, та?!! не ми сравнявай българите и тяхното ганьовско отношение към тези хора с това на хората в цивилизацията.