Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
1
 
! Отговори
Укротете се преди 11 години
Как е възможно да се излива толкова злоба, мръсотия, невежество. обида ! Пазете си жлъчката. Тя е е нужна на организма. Ще започнете да повръщате и ще се превърнете в локви. Няма да дочакате тържеството на червените фанфари Кънчо, Андрей, Цветозар. А ако не познаят? Запазете ярост и злоба - тогава ще трябва да плюете по тях!
326
0
 
2
 
! Отговори
Изчакай преди 11 години
До Алекс Ти от червената част на гилдията ли си ? Или си говорител. Какво точно разбираш от материала? А ко Мира се окаже права, ще се извиниш ли на 13-ти май ? Тези червени шамани дето храчат срещу една жена ще амбицират много народ, който ще гласува за ГЕРБ, за да им натрие червените разпенени мутри.
325
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените *** и червените "социолози" освирепяха.Я да отидат в dir.bg, и после да коментират Радева. Тя ги слага вмалкото си джобче.А наздраве, гербери!
324
5
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Аз от много време си мислех,че Мира Радева е "Калинка",но сега вече напълно съм убеден. Тая жена няма нито срам,нито свян.Тя е позор за гилдията.
323
3
 
3
 
! Отговори
Цвичка преди 11 години
Е какво да се очаква от една фа..зоидна непушачка? Те такива са хората, които са готови на какво ли не, щото непременно да е на тяхната, включително с цената на това другите да ги няма.
322
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази е много противна
321
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Би била много смешна, ако не беше толкова жалка!
320
2
 
8
 
! Отговори
иван преди 11 години
ЕМ-ЯДЕ-ЕМ-ПИ-ЕМ-ПАРИ-ВЗЕМИ=цоциологически изследвания в днешно време.а тази русокоска и за треторазряден актьор не става-пълни ***.
319
6
 
5
 
! Отговори
Ем-Пи-Ем-Пя преди 11 години
Нищо не уронва и нищо не дискредитира проучването на "Преса"! А тази квачка вместо да се хили като ***, да вземе и да прави истински и достоверни проучвания, ако ли не да изчезва при любия й Борисов!
318
4
 
12
 
! Отговори
Ем-Би-Ем-неБи преди 11 години
Тези фалшиви социолози нахалост ядат парите на партиите-поръчители! Никой вече не хваща вяра на тъпите им проучвания, които са само едни нескопосно замаскирани рекламни кампании. Това да не ви е Пакистан, съвсем за балами ни взехте! Наистина си вярвате, че сте велики, *** такива!
317
14
 
16
 
! Отговори
нещо май и хлопа преди 11 години
Тая гейбърска *** утепа рибата...... абе казвам аз ама .........Два пъти я гледах по телевизията и двата пъти тя защитаваше резултатите си.Даже искаше и да се направи независима проверка на документите и.Преди време тая дама /Мира Радева ли, Янова ли/ лично каза, че като малка е такована от "дърт пергиш" близък на семейство и ...... дали това не и е оказало някакво влияние при прогнозите и изказванията ..... нещо май и хлопа в момента и въобще.....
316
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За разлика от цялата кохорта "социологически агенции" на червените шамани, прогнозите на Радева винаги са били най-близко до реалните резултати +, - 1-2%. На последните избори Стойчев и Райчев "сбъркаха" "само' с 13%.
315
20
 
15
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Защо всички скочиха с/у Мира??????? Да не би данните на КК,АР и КС са истински. Всички са в една завера и се стремят да внушават колко много % имат комунистите. Това ще им защитата при провала, който се очертава за тях. Защо Вие си мислите, че сте прави, защо вярвате, че протестите бяха с/у ГЕРБ, манипулацията на телевизията изигра лоша шега на БСП и това ще се види на 12.05. Протестите бяха с/у старите партии, ГЕРБ е на 7 години, това ли е стара партия? Ще се получи по-голяма разлика 33/12
314
12
 
14
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Добре че не се бръсне Мира Радева,че как щеше да се гледа в огледалото.....Това вече е апотеоз на леката социология (продаване на чест и достойнство,срещу бъдещи вземания.Жалко,много жалко !
313
14
 
31
 
! Отговори
МИРО преди 11 години
*** СКАПАН!!! ТАЗИ ЗАСЛУЖАВА САМО ДА Я ЗАПЛЮЕШ!!!
312
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно е, че ГРОБ с мъка събират 20%
311
17
 
46
 
! Отговори
ПОРЕДНАТА преди 11 години
МИРКА Е ПОРЕДНАТА ХАНЪМА ОТ ХАРЕМА НА МУТРАТА. С ТОВА СИ СКАНДАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ-ЛЪЖА ТЯ СЕ НАРЕДИ НА ОПАШКАТА НА СЛУГИНИТЕ НА МУТРЕВ-ГРОБАРЯ. ДЕРЗАЙ МИРКЕ , БОКО ТИКВАТА ЩЕ ТИ ДАДЕ ДОСТА ПАРИЧКИ , ПЪК МОЖЕ И НЕЩО ДРУГО ДА ОТКРАДНЕШ ОТ НЕГО. ЛЪЖЛИВА СТИГА СИ ЛЪГАЛА КАТО ДЪРТА ГРОБАРСКА КУКА.
310
8
 
37
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Просто е трябвало да ги публикуват днес 1-ви април.
309
8
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Да се чете.Мира Радева обвини в-к Преса,че изнася неверни данни.
308
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБРЕ ДЕ ДОРИ И ДА ПРИЕМЕМ ЧЕ БСП ВЗЕМАТ ПРИМЕРНО 25 % С КОИ ДРУГИ ЩЕ С Е КОАЛИРАТ ЗА ДА СТАНАТ 50 +1..... ДПС --9%,КУНЕВА 4%,АТАКА 5% .... Е КАК ЩЕ СТАНЕ ?